Balyoz davası kapsamında ifadeleri alınamadığı için dosyası ayrılan 3 sanığın yargılandığı davada savcı mütalaasını açıkladı.

Tutuklu sanık Emekli Albay Ahmet Gökhan Rahtuvan’ın darbeye eksik teşebbüs suçundan 20 yıla kadar hapsini isteyen savcı, Levent Ersöz ve yakalamalı sanık Yüzbaşı Ali Göznek’in dosyasını ayrılmasını talep etti. İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmada tutuklu sanık Rahtuvan hazır bulundu. Çapa Tıp Fakültesinde tedavisine devam edilen Levent Ersöz ile yakalamalı sanık Gözenek duruşmaya katılmadı.

Duruşmada söz alan Levent Ersöz’ün avukatı Hüseyin Ersöz, mahkemenin bu davaya bakmakta görevsiz olduğunu belirterek dosyanın askeri mahkemeye gönderilmesini talep etti. Müvekkilinin savunmasına hazırlaması için iki aylık süre isteyen avukat Ersöz, Ergenekon davasında olduğu gibi bu davada da telekonferans yöntemiyle savunma yapmasını talep etti.

Mahkeme, dosyanın askeri mahkemeye gönderilmesi talebini reddederek yargılamaya devam etti.

Ret kararının ardından söz alana Avukat Hüseyin Ersöz, taleplerinin uyuşmazlık mahkemesi kanunu gereğince Askeri Yargıtay Başsavcılığı’na gönderilmesini talep etti. Avukat Ersöz, dijital belgelerin sahte olduğunu ileri sürerek bilirkişi incelemesi de istedi.

Bu taleplerle ilgili görüşü sorulan savcı, bu iddiaların daha önce de defalarca yapıldığını, yargılama aşamasında cevaplarının verildiğini, mevcut delillerin karar vermeye yeterli olduğunu belirtti.

Savcı, söz konusu taleplerin davayı uzatmaya yönelik olduğunu belirterek reddini istedi.

Savcı Hüseyin Kaplan, daha sonra Emekli Albay Ahmet Gökhan Rahtuvan yönünden mütalaasını açıkladı.

Savcı Kaplan Rahtuvan’ın Balyoz darbe planı kapsamında iddia edilen suça iştirak ettiğinin sabit olduğunu kaydetti.

Sanığın, ihtilal ortamının hazırlanması için milli mutabakatın oluşturulması amacıyla gerekli eylem planlarının hazırlanması için görevlendirildiğini belirten savcı Kaplan, aynı belgelerin Gölcük’teki aramalarda da ele geçirildiğini hatırlattı. Sanığın bu yöndeki bazı toplantılara da katıldığını belirten savcı, bu nedenle darbeye eksik teşebbüsten 15 yıldan 20 yıla kadar hapsini talep etti.

Dosyanın Asreki Yargıtay Başsavcılığı’na gönderilmesi ve yeni bilirkişi taleplerini reddeden mahkeme, sanık Rahtuvan’a mütalaaya karşı savunma hazırlaması için bir sonraki duruşmaya kadar süre verdi. Levent Ersöz’e de savunması için süre veren mahkeme, telekonferans yöntemiyle savunma yapması talebini ise reddetti. Dosyanın ayrılması talebinin bir sonraki oturumda değerlendirilmesine karar veren mahkeme, duruşmayı erteledi .

Ergenekon Davasında Avukatlardan Süre Tepkisi

Ergenekon davasında mahkeme, örgüt yöneticiliği suçundan yargılananlara avukatıyla beraber 2 saat, haklarında örgüt üyeliği suçlaması bulunanlara da 1 ' er saat esas hakkında savunma süresi tanıyınca avukatlar salonu terk etti.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi ' nde 67 ' si tutuklu 275 sanığın yargılandığı Ergenekon davasına Silivri ' de devam ediliyor. 285. duruşması görülen davada bu kez savunma süreleri konusunda tartışma yaşandı. Mahkeme örgüt yöneticiliği suçundan yargılananlara avukatıyla beraber 2 saat, haklarında örgüt üyeliği suçlaması bulunanlara da yine avukatıyla beraber 1 saat esas hakkında savunma süresi tanıdı. Bunun üzerine avukatlar duruma tepki gösterip, salonu terk etti.

Dışarı çıkan avukatlar duruşma salonu önünde basın açıklaması yaparak mahkeme heyetine tepki gösterdi. Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ ' un avukatı İlkay Sezer, savcının mütalaanın özetini okumasının bile saatler sürdüğünü belirterek, “Mütalaanın tamamına vakıf olmamış, onu daha inceleyememiş, savunma için süre talep eden sanıkların bütün bu taleplerinin reddedilerek çok kısa sürelerle 1-2 saat gibi sürelerle kendilerini savunmalarını beklemek burada şekli bir yargılamanın ötesine geçmez. Onun için biz bu uygulamayı kabul edilebilir görmüyoruz. Bu uygulama yasaların herhangi bir şekilde tanıdığı, hak verdiği bir uygulama değildir. Yasal, hukuki hiç bir tarafı yoktur bu uygulamanın. Ben şahsım adına bu uygulamayı kabul etmiyor, reddediyorum ' dedi.

Avukat Vural Ergül ise Türk hukuk tarihinde bugüne kadar hiçbir mahkemede sanığın savunmasının adaletten, insaftan, izandan, akıldan yoksun bir şekilde kısıtlanmadığını belirterek, “Büyük zorluklarla avukatlık görevimizi yerine getirmeye gayret gösterdik. Avukatlık görevimiz gereği tarihe düşecek savunmalarımızı Türk milleti önünde kayda geçirmek üzere hazır bulunuyoruz. Mahkemenin yasaya aykırı biçimde, suç oluşturur biçimde sanıkların ve avukatlarının savunmaları sınırlamasıyla bu imkan elimizden alınmış oluyor. Ben taşımaktan gurur duyduğum avukatlık cübbeme olan bağlılığım ve saygım nedeniyle mahkemenin güya 'savuma yapıldı da kararı ona göre adilane verdik' demesi için fon olarak kullanılmasına imkan tanımam, bu suretle asla avukatlık görevimi devam ettirmem. Bunu tarihe not düşmek üzere burada kaydediyorum. Bu koşullarda avukata bırakılan yegane seçenek avukatın görevinden istifası, bu hukuksuzluğa, bu kanunsuzluğa mesleğini, cübbesini alet etmemesidir. Mahkeme avukatların ve sanıkların savunmalarında dile getireceği gerçeklerden korkmaktadır. Mahkeme gerçeklerden korktuğu için savunma hakkımızı elimizden alma gayretinde. Hiçbir halde cübbemi buradaki kanunsuzluğa alet etmem. İstifa ederim ' şeklinde konuştu.

Avukat Zeynep Küçük de, sanık ve avukatlara verilen sürelere tepki göstererek, “Burası bir iddia makamı mahkemesidir. Bu sadece şu anda yapılan yargılama sadece iddialardan yola çıkılarak karar verilmek üzere kurgulanmış bir mahkemedir” dedi.

İLGİLİ DİĞER VİDEOLAR

Ergenekon Davası

16 Nisan 2013 Salı

Ergenekon Davası

16 Nisan 2013 Salı

Tarihi davada son aşama

16 Nisan 2013 Salı

Ergenekon'da 1 tahliye

16 Nisan 2013 Salı

Ergenekon'da süre krizi

16 Nisan 2013 Salı

Avukatlar salonu terk etti

16 Nisan 2013 Salı

Ergenekon davası

16 Nisan 2013 Salı

Mahkeme salonu yine karıştı

16 Nisan 2013 Salı

Ergenekon'da sona doğru

16 Nisan 2013 Salı

Ergenekon Davası

12 Nisan 2013 Cuma

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile