Türkiye’nin dört bir yanına yayılan Gezi Parkı protestoları, Cuma gününden itibaren Twitter’da inanılmaz bir trafik oluşturdu.

Sosyal medya, ABD'deli'Occupy Wall Street'hareketinden Arap Baharı devrimlerine kadar etkisini fazlasıyla gösterdi. New York Üniversitesi Sosyal Medya ve Sisyasi Katılım (SmaPP) laboratuvarı, Türkiye'de yaşanan Gezi protestolarının Twitter'da yarattığı trafiği ölçtü. 31 Mayıs gününü kapsayan araştırma, protestoyla ilgili 24 saatte en az 2 milyon tweet atıldığını ortaya koydu.

İstanbul'un Taksim Meydanı başta olmak üzere Türkiye'nin birçok kentinde devam protestoların kıvılcımının çaktığı Cuma günü, Türk kullanıcılar 24 saat içinde protestolarla ilgili en az 2 milyon tweet attı.


Atılan 2 milyon tweet'in büyük kısmı üç hashtag altında belirdi. Cuma günü yerel saatle 16.00 ile Cumartesi 16.00 arasında atılan tweet sayıları şu şekilde:

#direngeziparkı: 950 bin tweet,

#occupygezi: 170 bin tweet,

#geziparki: 50 bin tweet.

SMaPP verilerine göre, gece yarısından itibaren Gezi protestoları tweet'leri hız kesmedi ve dakikada 3 bin tweet atıldı.

TWEET'LERİN YÜZDE 88'İ TÜRKÇE
El Cezire sitesinin haberine göre, geçmişte yaşanan büyük çaplı protestoların aksine, protesto tabanlı tweet'lerin yüzde 90 gibi büyük bir kısmı Türkiye'den geldi.

Türkiye'den gelen Gezi Parkı protestoları tweet'lerinin yüzde 50'si ise İstanbul'a ait.

Starbird araştırma şirketinin verilerine göre, Türkiye'deki bu yüksek rakama oranla, Mısır'daki Arap Devrimi'nde atılan ilgili tweet'lerin sadece yüzde 30'u yereldi. Dahası, Gezi protestoları hakkında atılan tweet'lerin yüzde 88'i Türkçe.

SMaPP, birçok bölgede 3G bağlantısında sıkıntı yaşanmasına rağmen tweet miktarının çok yüksek olduğunu belirtirken, El Cezire internet bağlantısı sıkıntısını aşmak için birçok ev ve işyerinde Wi-Fi şifrelerinin kaldırıldığını belirtti.

'SOSYAL MEDYA GÜÇLENİYOR'
Raporda, Türk kullanıcıların akıllı telefonlarıyla sürekli video ve fotoğraf paylaştığı belirtilirken, Batı medyasının da bu verilerden haberlerinde yararlandığı ifade edildi.

Protestocuların yerel medyaya olan tepkisi de tweet'lere yansıdı. Araştırmaya göre, 24 saatte #BugünTelevizyonlarıKapat hashtag'i 50 bin tweet aldı.

Raporda, Türkiye'de sosyal medyanın hızla geleneksel medyanın yerini aldığı ve etkileyici bir gelişim gösterdiğine dikkat çekildi.

Kılıçdaroğlu Köşke Çıktı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu kabul etti.
CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Gül'le görüşmek için Köşk'e çıktı. Kılıçdaroğlu'nun talebi üzerine, Çankaya Köşkü'nde gerçekleşen görüşme yarım saat sürdü.

Görüşme sonrası açıklama yapan Kılıçdaroğlu, eylemler sırasında kamu malına zarar verilmemesi gerektiğini söyledi ve ' Gül'e yetkilerini hatırlattım. Bakanlar Kurulu'nu toplama yetkiniz var dedim' diye konuştu.

Kılıçdaroğlu'nun açıklamasının satır başları şöyle:


'Gezi Parkı için tüm Türkiye'de yapılan eylemlerde bu taleplerin son derece doğal olduğunu aktardım, Başbakan'ıın olayı tırmandırdığını söyledim.

'YETKİLERİNİ HATIRLATTIM'

Gül'e büyük görevler düştüğünü, bunu yerine getirmesini söyledim. Cumhurbaşkanı'na yetkilerini hatırlattım.' Bakanlar Kurulu'nu toplama yetkiniz var' dedim.

Ben düşüncelerimi söyledim, sayın Cumhurbaşkanı da düşüncelerini aktardı, bugünkü açıklamasının önemli olduğunu ifade etti.

'ORANTISIZ GÜÇ KULLANIMI VAR'

Ortada polisin orantısız güç kullanımı var, bu iddia değil, bu gerçek. Önce bu gerçeği kabul etmemiz gerekiyor. Parkı korumak isteyen gençlerin üzerine sabahın köründe biber gazıyla girmek, çadır yakmak hangi demokraside var? O insaların üzerinde orantısız güç kullanılmasaydı Türkiye ayağa kalkmayacaktı.

'SORUMSUZ BAŞBAKAN BUNU YAPAR'

Bugünkü açıklamasına bakıyoruz, anca sorumsuz bir Başbakan böyle bir açıklama yapar. Bir Başbakan' Biz yüzde 50'yi evlerinde zor zapt ediyoruz' der mi? Başbakan'ın, toplumu sükunete çağırması gerekiyor, o ise çatışmaya davet ediyor. Çatışmadan özenle kaçınması gerekiyor. Başbakan tehdit ediyorsa bu ancak bir diktatörün kullandığı bir dildir.

'KAMU MALINA ZARAR VERİLMEMELİ'

Biz kamu malına zarar veren bir eylemi asla tasvip etmiyoruz. Aksi halde demokratik olmaktan çıkar. Kamu malına zarar verilmesi bizim doğru bulacağımız bir yaklaşım değil.

'ÖZÜR DİLEMELİ'
Başbakan'ın çıkıp halktan özür dilemesi gerekiyor. Özür dilediği anda olaylar bitmiş olur.'
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile