Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, partisinin TBMM Grup Toplantısı’nda konuşma yaptı.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun Ortadoğu için “bataklık” dediğini hatırlatan Başbakan Erdoğan, “Sanırsınız CHP'nin müdürü Paris'te doğdu büyüdü. Ortadoğu'ya bataklık demek ırkçılıktır” diye konuştu.

Başbakan Erdoğan'ın konuşmasından öne çıkanlar şöyle;

Elçilikler, bütün personeliyle birlikte bulundukları ülkelerin teminatı altındadır. Her ülke kendi topraklarında faaliyet gösteren diplomatların can ve mal güvenliğini sağlamakla mükelleftir. Irak'ta merkezi hükümet bunu başaramamıştır. Musul'da rehine olarak tutulan vatandaşlarımız sağ salim Türkiye'ye dönecektir. Bunu temin etmek için ne gerekiyorsa yapılıyor, son derece hassas ve yoğun bir şekilde çalışmaları sürdürüyoruz.

Biz can derdindeyken CHP, adeta kasap gibi et derdinde. Musul'daki hadise bir iç politika malzemesi yapılmak istendi. Bu bir sorumsuzluktur.

CHP genel müdürü, Ortadoğu'dan ‘bataklık' diye söz ediyor, bu tarih bilmezliktir. ‘Bataklık' demek, ırkçılıktır, ayrımcılıktır, bilinç altındaki faşizmin ortaya çıkmasıdır. Tunceli'de doğacaksın, çıkıp Ortadoğu'ya 'bataklık' diyeceksin. Ortadoğu'ya bataklık demek ırkçılıktır. Dünyanın neresinde olursa olsun, vicdanı olan bir kişi bölgeyi bataklık diye tarif edemez.

Kerbela hadisesinden ibretlik dersi alanlar en başta Türkler oldu. Biz; ‘la ilahe illallah' diyen herkesi Müslüman olarak gördük, kardeşimiz olarak bağrımıza bastık. Ali bizi çılgına döndürmüyor. Bizde Ali de var, Ömer de var, Hüseyin de var.

Canlı bomba olan da orada can veren de kelimeyi şahadet getiriyor. Biz böyle yanlışın içinde olmadık, olmayacağız. Filistin'in hakkını savunurken şii, sünni diye değil; insan oldukları için savunduk.

İran'ın uluslararası sorunlarını ele alırken mezhep kriterine değil, komşu kriterini dikkate aldık. Irak'ta çatışmalarda aklın tarafında yerimizi aldık. Bin yıldır bu coğrafyada hakkı ve sabrı tavsiye ettik. Bugün de bunu yapıyoruz.

Gözünüzü kapatsanız da sırtınızı da dönseniz de komşuda yangın varsa evinizde huzur içinde olamazsınız. Kafasını kuma gömen ülke büyük ülke olamaz.

Ne Irak'a, ne de Suriye'ye mezhep değil, hak ve adalet açısından baktık. CHP Suriye ve Irak'ta ateşe körükle gidiyor. Bu yaklaşım son derece tehlikeli bir yaklaşım.

Biz CHP'nin, özellikle de CHP genel müdürünün Ortadoğu politikasında hangi kriterleri esas aldığını çok iyi biliyoruz. Bu yaklaşım son derece tehlikeli bir yaklaşımdır. CHP, bir yandan genel müdürünün açıklamalarıyla bir yandan da yandaş medyasının haber ve yorumlarıyla bizim oradaki vatandaşlarımızın hayatlarını ciddi şekilde tehlikeye atıyor. Böyle sorumsuzluk olmaz. Hükümeti, Genelkurmay'ı, ailemi bölgede teröre destek vermekle itam ediyor.

'YAVRU MUHALEFET DEĞİL VAGON HALİNE GELDİ'
CHP, dış politikada mezhep taassubunun, iç politikada terör örgütlerinin, siyaset üretmede de Pensilvanya'nın esiri haline gelmiştir. MHP'ye yavru mulahelef demiştik, bunu bile hak etmiyor. MHP doğrudan doğruya CHP ve Pensilvanya'nın vagonu haline gelmiştir.

CHP ve MHP'ye söyleyecek çok sözümüz var ama biz onlar gibi sorumsuz olamayız. Biz ülkenin, milletin ve alıkoyulan vatandaşlarımızın sorumluluğunun ağırlığıyla hareket ediyoruz.

Bayrağımızı yakanlarla CHP hareket etmedi mi? Bunların kamera kayıtları var. Bu CHP bu. Milletim artık bu ucuz muhalefeti yutmuyor.

Mısır'daki, Suriye'deki ateşi Türkiye'ye taşımak istediler, izin vermedik. Şimdi de Irak'taki ateşi Türkiye'ye taşımak istiyorlar, buna da asla izin vermeyiz.

Bize kimse gündem dayatamaz, kimse Türkiye'nin gündemini belirleyemez. Biz gündemimizi milletimize sunduk. Milletimizin onayladığı gündemle 2023'e ilerliyoruz.'

CHP Lideri Kılıçdaroğlu Bakan Davutoğlu'na 'Çapsız' Dedi

Partisinin grup toplantısında konuşan Kılıçdaroğlu, Dışişleri Bakanı'ndan 'çapsız' diyerek söz etti. 10 maddede 'Kim cumhurbaşkanı adayı olamaz' listesini okuyan Kılıçdaroğlu, neden Ekmeleddin İhsanoğlu'yu aday gösterdiklerini de anlattı.
Kılıçdaroğlu'nun konuşmasından satır başları şöyle:

-Tuncay Özkan güçle bir demokrasiye sahip olmamız için mücadele veren. Bedel ödeyen biridir. Bedel ödeyen herkesin başımızın üzerinde yeri var. O aydınlanmacı., gazeteci, televizyoncu hakçı o bir kardeşimiz. Onunla ve arkadaşlarıyla daha güçlü olacağız. Hoşgeldiniz diyorum tekrar.

-İki konuya değineceğim Bir, dış politika. İki cumhurbaşkanlığı. Demokrasiler hepimizin üzerine titrediği yaşatmak isteğimiz önemli bir kavram. Demokrasiyi kazanmak çok zor bedel ödemek gerekiyor. Tıpkı Tuncay Özkan ve arkadaşları gibi.

- Türkiye ateş çemberinin içinde. İçeride demokrasi sorunumuz var diğer taraftan Türkiye ateş çemberinin içinde. Defalarca söyledik yanlış yapıyorsunuz dedik. Türkiye'yi Ortadoğu bataklığına sürüklemeyin dedik. Bugün bu diktatör bozuntusu demiş ki: Ortadoğu bataklık değil. Ortadoğu'dan kastettiğimiz oradaki bir bataklık değil. Sen orayı bataklığa çevirdin. Bu ülkenin tarihini bilseydin barışın nasıl sağlandığını bilseydin özgürlükler için ne bedeller ödendiğini bilseydi bu politikayı izlemezdi. Yakın tarihten de ders almıyor. 15 Kasım 2003 3. El Kaide İstanbul'da bombalı eylemler yaptı. Bütün dünya oraya kilitlendi. Cumhuriyet tarihinin en büyük terör eylemidir. Suriye'de olaylar oldu. Biz demiyoruz ki Ortadoğu'ya sırtımı dönelim. Hayır bütün gelişmeleri yakından izleyelim. İnsan hakları ihlalleri varsa çaba harcayalım. Ama ders alınmalı. Tam tersi Ortadoğu'ya El Kaide militanların gönderdik. Bedelini ödemeye başladık. 11 Şubat 2013 Cilvegözü. 11 Mayıs 2013 Reyhanlı'da 52 ölü. Yapanlar yine aynıydı. Sonra Niğde'de kendini gösterdiler. 3 kişiyi şehit ettiler. IŞİD temsilcileriyle onlardı.

- Arkadaşlarımız gittiler buldu. O kamplarda nasıl eğitildikleri gördük. Biz televizyonlarımızda görmedik ama dünya televizyonlarında görüldü. Türkiye ilk kez terör örgütlerine destek veren bir kimlikle ortaya çıktı. Hukuku savunacağım demokrasiyi savunacağız komşuya göndermek için kendi topraklarımızda terörist besleyeceğiz. Orada insanlar birbirlerini öldürüyorlar. Kimin silahıyla. Recep Tayyip Erdoğan'ın silahıyla.

- Bunları görmeyin diyorlar. Neden diktatör bozuntusu bozulmasın diye. Bu adam tarihten ders almadığını biliyorum. Güç karşısında eğilir dik durmaz bunu da biliyoruz. Kuzey Irak'ta askerlerimizin başına çuval geçirdiler, gazeteciler soruyor 'Nota verecek misiniz?' diye. 'Müzik notasını mı soruyorsunuz' diyor. Terör örgütleri aracılığıyla Ortadoğu'yu kan gölüne çeviriyorlar.

- IŞİD'e terör örgütü demeyin diyorlar. Destek veren o der mi terör örgütü. Besledin kargayı oydu gözünü. Besledin, o da geldi bizim vatandaşlarımızı rehin aldılar. Efendim onları serbest bırakacaklar. Elbette serbest bırakacaklar. Bir kahramanlık hikayesi yaratmak istiyorlar. Sen kim kahramanlık kim? O silahlar kimlerin silahı. TIR'larla kim silah gönderdi. Efendim o TIR'lar gıda maddesi. Silah olduğunu hepimiz biliyoruz. Şimdi o silahlar bize döndü. Faturayı kim ödüyor. O ödese bir şey demeyeceğiz ama Reyhanlı'da oturan vatandaşlarımız ödüyor.

- Bunun bir Dışişleri Bakanı var. Dünyanın en çapsız Dışişleri Bakanı. Geçen Irak'ta kaos varmış gibi hava yaratılıyor diyor. Ya ne kaosu. Irak 3'e bölünüyor. Emin olun THY bunlardan daha hassas davranıyor. O seferleri değiştirdi. Hani vizyonun vardı senin. Onun dışında dünyada kimsenin vizyonu yoktu. Buyur senin vizyonun. Türkiye'yi hangi noktalara getirdi.

- Türkiye tarihinde dış politikamız böyle bir hale düşmemiştir. Bu diktatör bozuntusunu hiçbir devlet başkanı kabul etmiyor artık. Adam yerine koymuyorlar. Onun ağrına gitmiyor ama benim ağrıma gidiyor. Türkiye Cumhuriyeti'nin Başbakan'ı bu hale mi düşecek. Ortadoğu'da bir aşiret reisi Başbakan'a kafa tutuyor. Bu demokrasi kalibresiyle biz sizi AB'ye almayız diyorlar. Bunu mücadelesini hep beraber vereceğiz. Bu mücadeleyi vereceğiz ki Türkiye'yi aydınlığa çıkaralım.

Seçilecek cumhurbaşkanı halkın cumhurbaşkanı olacaktır.

Cumhurbaşkanlığı metninde tarafsızlık var.

Kimler cumhurbaşkanı olamaz;

1) Kuvvetler ayrılığı birliğine inanmayan

2) Vatandaşına tokat atan birisi

3) Dil ve din hassasiyetini kışkırtan

4) Adaletin üstünlüğüne inanmayan

5)Kadın ve erkek eşitliğine inanmayan isimden olmaz

6) Yalan söyleyen, ahlaki değerleri yüksek olmayandan olmaz

7) Dünyada saygınlığı olmayan ve sürekli saygınlığını kaybedenden olmaz

8) Demokratik, laik ve sosyal devlet ilkelerine inanmıyorsa olmaz

9) Bilgi birikimi yetersiz, sanatı ve sanatçıyı hiç sayandan olmaz

10) Geçmişi şaibeli olmayacak

Şimdi bütün yurttaşlarıma sesleniyorum, nereye giderseniz gidin bu 10 maddeyi koyun bunlara onay verir.

Söylediğim bu 10 madde evrenseldir. Bu 10 madde demokrasiyi yükselten maddelerdir.

Biz siyaseti sorun çıkarması için değil sorun çözmesi için kullanırız.

Bizim siyasetimizde huzurlu toplum var.

Biz halkın çıkarlarını savunacağız.

ADAYIMIZ İHSANOĞLU
Biz gücünü halktan ve Anayasa'dan alan bir cumhurbaşkanı istiyoruz.

Evet birden fazla aday vardı. Ama gerçek olan bir şey vardı. Bir büyük bilim ve devlet adamı üzerinde uzlaştık. Saygınlığı olan bir aday üzerinde anlaştık. Ekmeleddin İhsanoğlu adı üzerinde uzlaştık.

57 ÜLKEYİ YÖNETEN BİR KİŞİ
Ekmeleddin Bey kimdir? Yozgatlıdır. Buradan Yozgat’a selam gönderiyorum böyle bir evlat yetiştirdiğiniz için. 57 ülkeyi çağdaş bir düşünceyle yönetiyor. 57 ülkeyi büyük bir başarıyla yöneten kişiye ''Gel Türkiye Cumhuriyet’ine cumhurbaşkanı ol'' diyoruz.

TÜRKİYE'DE AZ, DÜNYADA ÇOK TANINIYOR
Belki en az Türkiye’de tanınıyor. Dünya çapında tanınmış bir bilim tarihçisidir. 20’nin üzerinde üniversiteden fahri doktorası vardır. Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı tarafından devlet üstün hizmet madalyası veriliyor.

Ekmel Bey adına ödül oluşturulan bilim insanlarından birisidir.

Çok sayıda kitabı, makalesi var. Uluslararası alanda devlet başkanlarıyla bir araya gelen gerektiğinde dik durmasını bilen bir isim. Anadolu toprağının insanı.

Biz böyle bir adayı önerdik, mutabakat sağladık. Biz hiçbir zaman cumhuriyetin değerleri ile çatışan birini ne önerdik ne aklımızın köşesinden geçirdik. Ekmel Bey’i gidin sorun. En az bizim ülkede tanıyor. Paris’te, Rusya’da, Japonya’da sorun. 57 ülkeyi yöneten insanı biz seçtik. Bir devlet adamına yakışan bir açıklama var. Bu topraklarda çok sayıda isim var ama benim adım önerildiyse onur duyarım diyor. Siyasi lider seçmiyoruz cumhurbaşkanı seçiyoruz. Halkın arasına girecek halktan birisi olacak. Biz onu daha iyi tanıyacağız. Noterlik görevi yapmayacak adım gibi eminim.

SİZE EMANET EDİYORUM
Bugüne kadar toplumun hiçbir kesimini incitici açıklaması yoktur. O toplumu kucaklamak istemektedir. Böyle bir insan bizim için bir kazanımdır. Onun biz bir ödül ile ödüllendirdik. Devlet üstün madalyası vererek... Ancak dünyada pek çok kurum onu ödüllendirdi, ödüllendirmeye devam ediyor. Ben onu size emanet ediyorum.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile