Anayasa Mahkemesi, Balyoz Davası'nda sanıkların haklarının ihlal edildiğine karar verdi. İhlal kararının giderilmesi için sanıkların yeniden yargılanması gerekecek.

Yüksek Mahkeme, Balyoz Davası kapsamında Anayasa Mahkemesine şu ana kadar yapılan 230 başvuruyu birleştirerek, bugün görüştü.

Başvurularla ilgili tek dosya üzerinden karar veren Yüksek Mahkeme heyeti, dijital deliller ve tanık dinlenilmesiyle ilgili konularda sanıkların haklarının ihlal edildiğine oy birliğiyle karar verdi.

Anayasa Mahkemesinin ihlal kararının giderilmesi için sanıkların yeniden yargılanması gerekecek.


Karar, genel kurulun 17 üyesinin oy birliğiyle alındı.

Balyoz Sanıklarının Tahliyesi Başladı

Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi, AYM'nin kararına uyarak, tahliye yönünde karar verdi. Kararın ardından Ankara Mamak Cezaevi'nden tahliyeler başladı.
Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi, Balyoz davasında 236 sanık için tahliye kararı verdi.

Yerel mahkeme bu kararla, Anayasa Mahkemesi'nin dün "haklarının ihlal edildiği" yönünde verdiği karara uymuş oldu.

Mahkeme heyeti, "İnfaz durdurulmalı, sanıklar derhal serbest bırakılmalı" dedi.

Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nin savcısı da, Balyoz davası sanıklarına ilişkin yargılamanın yenilenmesi ve infazın durdurulması yönünde görüş bildirmişti.

Savcılık mütalaasında, dönemin Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök ve dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Aytaç Yalman'ın mahkeme tarafından dinlenmemesinin altını çizdi.

İLK TAHLİYELER
Mamak, Sincan, Silivri ve diğer cezaevlerinde tahliyeler akşam saatlerinde başladı.

MAMAK
5'i general 49 muvazzaf askerin bulunuyor. Tahliye olan askerler, aileleri tarafından alınarak cezaevinden çıkarılıyor.

SİLİVRİ
93 tutuklunun bulunduğu cezaevinde tahliyeler saat 19.30 sıralarında başladı.

Eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Özden Örnek tahliye oldu. Örnek çıkışta, "Sevinecek ve mutlu olunacak bir durum değil. En sevindiğim şey, Anayasa Mahkemesi'nin bizim en baştan beri söylediklerimizi kabul etmesidir" dedi.

Silivri'den tahliye olanlar arasında Eski 1. Ordu Komutanı ve davanın 1 numaralı sanığı Çetin Doğan, Emekli Korgenaral Ayhan Taş, pilot Mustafa İlhan, Tümgeneral Abdülkadir Eryılmaz, Emekli Koramiral Kadir Sağdıç ve Emekli Orgenarel Şükrü Sarıışık da bulunuyor. Şu ana kadar 20 kadar ismin Silivri'den ayrıldığı belirtilse de, araçlarla ayrılanlar olduğu için rakam net değil.

SİNCAN
Sincan Cezaevi'nden tahliye olan çok sayıda isim arasında Eski Hava Kuvvetleri Komutanı İbrahim Fırtına ve Eski MGK Genel Sekreteri Şükrü Sarıışık da yer aldı. İki isim de arka kapıdan çıktıkları için görüntülenemedi.

Anayasa Mahkemesi tarafından gönderilen listede ismi olmayan bir kişi ile; başka davadan hüküm giydiği için denetimli sertbestlik uygulanacak olan Ahmet Zeki Üçok ve askeri casusluk davasından hükümlü Seyfettin Alevcan ise tahliye olamadılar.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile