AP'nin dün aldığı skandal karar sonrası gözler Ankara'ya çevrildi. İşte Türkiye'nin atması beklenen karşı hamleler...

Avrupa Parlamentosu, dün AB ile Türkiye arasında 3 Ekim 2005'te başlatılan üyelik müzakerelerinin geçici olarak dondurulmasına ilişkin kararı 37 oya karşı 479 evet oyuyla kabul ederken 107 parlamenter ise çekimser kaldı.

AP TARİHİNDE BİR İLK

28 ülkeden 751 milletvekilinden meydana gelen Avrupa Parlamentosu tarihinde ilk defa bir ülkeyle müzakerelerin dondurulmasına yönelik tavsiye bildirgesi yayınladı.Alınan bu karar bağlayıcılığı olmayıp sadece çağrı niteliğinde olsa da Avrupa'nın Türkiye'ye bakış açısını gösterir nitelikte.

Kararın açıklanmasının ardından Başbakan Binali Yıldırım ve ve AB Bakanı Ömer Çelik kararın 'Türkiye için yok hükmünde' olduğunu açıklasa da Ankara'nın AP'nin Türkiye'ye gözdağı vermek için aldığı karara tepkisiz kalmaması ve karşı hamle yapması bekleniyor.

ANKARA'NIN ELİ GÜÇLÜ: İŞTE MASADAKİ SEÇENEKLER


İngiltere'nin AB'den ayrılması ve İtalya'nın da benzer sinyaller vermesi üzerine zaten sarsıntıda olan AB'ye karşı Ankara'nın eli son derece güçlü. İşte Türkiye'nin skandal karar sonrası atması beklenen hamleler...

1-Geri kabul anlaşması:

Ankara'nın atması beklenen ilk hamle Mülteci Geri Kabul Anlaşması'nın askıya alınması. Mülteci akınlarından dikenli tellerle korumaya çalışan Avrupa geçtiğimiz Mart ayında Türkiye ile geri kabul anlaşması imzalamış ancak verdiği sözleri tutmamıştı. Türkiye'nin geri kabul anlaşmasını askıya almasıyla Avrupa'ya gitmek için bekleyen 3 milyon mültecinin önünde hiçbir engel kalmayacak.

2-Gümrük Birliği:

İkinci aşamada Türkiye'ye yarardan çok zarar getiren Gümrük Birliği'nin iptali gündeme gelecek. Türkiye'nin 1959'da dahil olduğu Gümrük Birliği, dış ticaret açığının temel sorumlusu olarak gösteriliyor.

3-TRexit Referandumu:

Ankara'nın atması beklenen en önemli hamle ise AB'den çıkmak için yapılacak referandum olacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan TRexit referandumunu işaret ederek, 'Bize yapılanlara karşı sabredemeyiz. Gerekirse halkımıza sorma yoluna gideriz. Bakalım halk ne diyor? Milli irade ne diyor? Milletimiz ne derse onu yaparız' demişti.

TRexit referandumu ile 57 yıldır AB kapısında oyalanan Türk halkı AB üyeliği için son kararını verecek. Türkiye'de son dönemde yapılan anketlerde Türkiye'nin AB üyeliği yolundaki sürecinin sonlandırılmasını isteyenlerin oranı yüzde %68'i buldu.


Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan AP'nin kararına tepki

Cumhurbaşkanı Erdoğan, AP'nin Türkiye kararına yönelik ' Türkiye gibi topraklarında neredeyse her gün terör eylemi yapılan bir ülkeye 'terörle mücadele etme' demek aslında 'dükkanı kapatıp git' demektir. Çünkü terörle mücadele etmemek, terör örgütlerine teslim olmaktır. Ey Avrupa Parlamentosu, siz terör örgütüne çanak mı tuttunuz, hayır olsun. ' açıklamasında bulundu.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile