Bengü Ünal röportajı
-Kaynayan kireçli su
-Detaylar
( MANİSA -ÖZEL)- Çay doğru tüketilirse faydalı yanlış tüketilmesinde zararlı- "Aşırı çay tüketimiyle beraber kişilerde uykusuzluk, kalp çarpıntısı, sinir bozukluğu, baş ağrısı gibi birçok durumlarla karşılaşıyoruz"- "Çayı çok fazla sıcak içmemek gerekiyor. Çok fazla sıcak içtiğimizde yemek borusu tahriş olabiliyor ve tahriş genellikle kansere sebep olabiliyor"- "Dikkat ederek çay tüketimi yapmanın birçok yararları var. Kolesterolü düşürüyor, hazımsızlığı gideriyor, kan damarlarını genişleterek kanın vücuttaki dolaşımını kolaylaştırıyor, beyni koruyor, besinlerdeki antioksidan miktarını artırıyor, diş çürüklerini önlemeye yardımcı oluyor" MANİSA
- Ülkemizde neredeyse su kadar çok tüketilen çayın yanlış kullanımının beraberinde ciddi sağlık sorunlarına neden olduğu bildirildi.
Diyetisyen Bengü Ünal çayın doğru tüketilmesi halinde birçok faydasının da olduğunun altını çizdi. En çok çay tüketiminin yapıldığı ülkelerden biri Türkiye'de çayın yanlış kullanımı beraberinde ciddi sağlık problemlerini de getiriyor. Doğru tüketildiğinde birçok faydası bulunan çayın yanlış demlenmesi ve tüketilmesi yüzünden ciddi sağlık problemlerine neden olabileceğini kaydeden Manisalı diyetisyen Bengü Ünal çayın tüketimiyle ilgili dikkat edilmesi gerekli detayları ve yanlış yapılanları anlattı. "Su kadar çok tüketiyoruz" Çayın ülkemizde neredeyse su kadar çok tüketildiğinin altını çizen diyetisyen Ünal, "Çay ülkemizde çok tercih edilen vazgeçilmez içeceklerimizden birisi. Sudan sonra en çok içtiğimiz ikinci içecektir. Çaya şeker ilavesi yaparak ve aynı zamanda ürünlerle tüketilmesiyle beraber bazı zararları vardır. Şeker ilavesi yaptığımızda özellikle kalp damar rahatsızlığı, kilo alma, diyabet hatta baş ağrısı gibi birçok sağlık sorunuyla karşılaşmaktayız. Bunun yanı sıra öğünlerle birlikte aldığımızda ise demir emilimini azaltmaktadır. Çayın içerisinde bulunan tanen maddeleri besinlerle aldığımız demir emilimini azaltmaktadır. O yüzden öğünlerle birlikte almamakta fayda var. Besin tüketimini yaptıktan sonra en az 45 dakika bekledikten sonra çay içebilirsiniz. O zaman daha sağlıklı olacaktır. Bunun yanı sıra gün içerisinde aşırı çay tüketiminin de bir sakıncası var. Aşırı çay tüketimiyle beraber kişilerde uykusuzluk, kalp çarpıntısı, sinir bozukluğu, baş ağrısı gibi birçok durumlarla karşılaşıyoruz. O yüzden günde 4 bardaktan fazla çay içmemek gerekiyor. Eğer 4 bardaktan fazla çay içiyorsak bunu dengelemek için her içtiğimiz ekstra bir bardak çay için bir bardak su içmekte fayda var" dedi.
"Yanlış tüketim kanser riskini artırıyor" Çayı çok fazla sıcak içmemek gerektiğinin de altını çizen Ünal, "Çayı çok fazla sıcak içmemek gerekiyor. Çok fazla sıcak içtiğimizde yemek borusu tahriş olabiliyor ve tahriş genellikle kansere sebep olabiliyor. O yüzden çayı ılık içmekte fayda var. Bunun yanında kanser riskini artıran diğer önemli husus da kireçli su kullanımı. O yüzden içme suyu kullanmak daha sağlıklı. Çay demlerken genellikle kaynar suyu çayın üzerine ilave ediyoruz. Aslında kaynar suyun biraz dinlendikten sonra çayın demlenmesi gerekiyor. Kaynadıktan sonra suyu döktüğümüzde çay yanıyor ve yanmanın etkisiyle bakteri oluşumu gerçekleşiyor. Bakteri oluşumuyla beraber de yine kanser riskini artırmış oluyoruz. Bunlara dikkat edecek olursak çay tüketimi yapmakta aslında bir sakınca yok. Aksine bunlara dikkat ederek çay tüketimi yapmanın birçok yararları var. Kolesterolü düşürüyor, hazımsızlığı gideriyor, kan damarlarını genişleterek kanın vücuttaki dolaşımını kolaylaştırıyor. Beyni koruyor, içerisindeki Flavonoid sayesinde de antioksidan miktarı yani doğal antioksidandan bahsediyoruz, besinlerdeki antioksidan miktarını artırıyor. İçerdiği Florid sayesinde de diş çürüklerini önlemeye yardımcı oluyor" diye konuştu.
Çayın yanlış tüketimiyle gelen risklere dikkat
İLGİLİ VİDEOLAR
Kızılay gönüllüleri ev ve iş yerlerinin temizlenmesine yardımcı oluyor
28 Ağustos 2021 Cumartesi
İhlas Vakfı’ndan afet bölgesindeki selzedelere yardım
27 Ağustos 2021 Cuma
Bursa barajlarında son durum
27 Ağustos 2021 Cuma
Bilecik'te hazırlanan bir tır dolusu içme suyu Kastamonu'na yola çıktı
25 Ağustos 2021 Çarşamba
Trakya’daki barajların su seviyesinde tehlikeli düşüş
24 Ağustos 2021 Salı
Yaylaya suyun ulaşmasını halaylarla karşıladılar
24 Ağustos 2021 Salı
İçme suyu malzemeleri helikopter ile taşındı
23 Ağustos 2021 Pazartesi
Van’dan sel bölgesine kardeşlik eli
22 Ağustos 2021 Pazar