- Ağrı Dağı'nın zirve görünümü - Küçükbaş hayvan sürüsünün ovaya inmesi - Ferzende Güç'ün konuşması - Ahmet Aras'ın konuşması - Küçükbaş hayvan sürüsünün gün batımında ovada yayılmasıAğrı Dağı son yaylacıları uğurladı - Sahip olduğu 5 bin 137 metre yükseklikle "Türkiye'nin çatısı" olarak nitelendirilen Ağrı Dağı'nın yaylalarında ilkbahar ve yaz dönemini geçiren yaylacılar, yüksek kesimlerde havaların soğumasıyla ovalara döndü - Göçerlerden Ferzende Güç: - "İlkbaharın gelmesiyle Ağrı Dağı'nda bulunan yaylalara gidiyoruz. Şimdi sonbahar geldi, havalar yaylalarda daha da soğuk, bundan dolayı sürülerimizi ovaya indirdik" - Göçerlerden Ahmet Aras: - "İlkbaharda gittiğimiz dağdaki yaylalardan şimdi ovaya indik. Artık kış iyice bastırana kadar hayvanlarımızı ovalarda otlatacağız"IĞDIR (AA) - BÜLENT MAVZER - "Türkiye'nin çatısı" olarak nitelendirilen Ağrı Dağı'ndaki yüksek rakımlı yaylalarda ilkbahar ve yaz dönemini geçiren göçerler, havaların soğumasıyla ovalara indi.5 bin 137 metre yükseklikteki Ağrı Dağı, bitki çeşitliği, su kaynakları ve el değmemiş doğasıyla her yıl çok sayıda göçeri yüksek rakımlı yaylalarında ağırlıyor. İlkbahar mevsiminden itibaren Korhan ve Serdarbulak yaylaları başta olmak üzere birçok merasında sürü sahiplerine ev sahipliği yapan Ağrı Dağı, yaklaşık 6 ay boyunca göçerleri misafir ediyor. Sonbahara kadar onlarca bitki türüyle beslenen küçükbaş hayvanlar, havaların soğumasıyla sahipleri ve çobanları tarafından günler süren zorlu yolculuğun ardından ovalara indiriliyor.Bu sezon Ağrı Dağı'nın son konuklarından olan göçerlerden Ferzende Güç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kar yağmadan önce dönüş hazırlıklarına başladıklarını söyledi.
Yaklaşık 30 yıldır Ağrı Dağı'nın yaylalarını kullandıklarını belirten Güç, "İlkbaharın gelmesiyle Ağrı Dağı'nda bulunan yaylalara gidiyoruz. Şimdi sonbahar geldi, havalar yukarıda daha da soğuk, bundan dolayı sürülerimizi ovaya indirdik." dedi.
- "Kış iyice bastırana kadar ovalarda otlatacağız"Çiftçilerden Ahmet Aras ise hayvancılığın zor bir meslek olduğunu fakat geçim kaynakları olmasından dolayı bu zorluklara katlandıklarını belirterek şöyle konuştu:"Ağrı Dağı'nda bulunan yaylamızda 5 ay kaldık fakat orada artık hayvanları idare edecek ot kalmadı, şimdi ovaya indik. Mesleğimiz çok zor ama ne yapalım, tek bildiğimiz iş bu olduğu için bu işten vazgeçemiyoruz. İlkbaharda gittiğimiz dağdaki yaylalardan şimdi ovaya indik. Artık kış iyice bastırana kadar hayvanlarımızı ovalarda otlatacağız."Sürü sahiplerinden Burhan Kaya da bölgede kar yağışının etkili olmasıyla hava sıcaklığının çok düştüğünü aktararak "Kar yağdı, havalar hızlı bir şekilde soğudu. Hayvanların o soğukta idare etmeleri mümkün değil. Biz de sürülerimizi daha sıcak olan ovaya indirmeye başladık. Yaklaşık 6 aydır Ağrı Dağı'ndaydık, sütümüzü, peynirimizi topladık." dedi.
Ağrı Dağı son yaylacıları uğurladı - IĞDIR
İLGİLİ VİDEOLAR
Sıcaktan bunalan çocuklar süs havuzuna koştular
30 Ağustos 2021 Pazartesi
Sivas’ta rekor sıcaklık: Termometreler 40 dereceyi gösterdi
29 Ağustos 2021 Pazar
82’lik maratoncu gençlere taş çıkardı
29 Ağustos 2021 Pazar
Antalya'da nem yüzde 90'a ulaştı, vatandaşlar denize akın etti
29 Ağustos 2021 Pazar
Suların çekildiği baraj yürüyüş alanına döndü
29 Ağustos 2021 Pazar
15 metrelik şelale, pandemi ve sıcaktan bunalanların ilgi odağı oldu
29 Ağustos 2021 Pazar
41 dereceyi aşan sıcaklıkta vatandaşlar gölgelik alanlara akın etti
29 Ağustos 2021 Pazar
Aşırı sıcaklar hayvanları da olumsuz etkiliyor
27 Ağustos 2021 Cuma
Göç zamanı başlayan leylekler görsel şölen sundu
26 Ağustos 2021 Perşembe
Serinlemek isteyenler Van Gölü sahillerine akın etti
23 Ağustos 2021 Pazartesi