Şerbetlerden detay
-Yapış aşamaları
-Röportaj
( İSTANBUL -ÖZEL)- Ramazan ayının vazgeçilmezi şerbeti, Osmanlı mutfağından gelen tariflerle hazırlıyor İSTANBUL
- Kadıköy’de Ali Güler isimli vatandaş, bir arkadaşının getirdiği ve Osmanlı mutfağına ait olan defteri tercüme ettirdikten sonra 600 yıllık şerbet tariflerine ulaştı. Özel tariflerle hazırlanan şerbetler, lezzetinin yanı sıra şifa kaynağı olma özelliği de taşıyor. Kadıköy’de esnaf olan Ali Ekber isimli vatandaş, yıllar önce bir arkadaşının Osmanlı sarayında aşçıbaşı olarak çalışan dedesinden kalma tarif defterini kendisine hediye etmesi sonrası tercüme ettirerek, 48 çeşit şerbeti özel tarifleriyle hazırlayıp günümüze taşımaya başladı.
Güler, özellikle Ramazan ayının da gelmesiyle birlikte hazırladığı şerbetleri ferahlamak isteyenlerin beğenisine sunuyor. Ali Güler’in en büyük amaçlarından birisi de 53 yıl önce dedesi, amcası ve babası tarafından açılan dükkanda, Osmanlı mutfağından çıkan tariflerle unutulan şerbet kültürünü yaşatmaya çalışmak. “Bir baktım ki bu defter hazine" 48 çeşit şerbet üretimi yaptığını belirten Ali Güler, “Yıllar önce bir arkadaşım, bana bir defter getirdi. Bu defter senin hakkın diyerek bana hediye etti. Bana hediye edilen defterin ne olduğunu sorunca ise arkadaşımın babasının dedesinden kalan ve Osmanlıca yazılmış şerbet tariflerinin yer aldığını söyledi.
Defteri aldıktan sonra yıllarca hiç kullanmadım. Aradan geçen uzun bir süre sonra başka bir arkadaşım, bana demirhindi şerbeti getirdi. Bana hediye gelen şerbet sonrası defter aklıma geldi. Osmanlıca yazılan tarifleri iki kişiye tercüme ettirdim. Bir baktım ki defter hazine” dedi.
“600 yıllık bir şerbet kültüründen bahsediyoruz” Şerbetlerin lezzetlerinin yanı sıra şifa kaynağı da olduğunu belirten Güler, “Osmanlı şerbetlerinin püf noktası içerisinde 38 çeşit baharat olmasıdır. Osmanlı mutfağı en az yemekleri kadar şerbetleri adına da ayrı bir zenginlik taşıyor. O dönemde her çiçeğin her bitkinin neredeyse şerbeti yapılmış. Ayrıca bu şerbetler her biri ayrı şifa deposu. 600 yıldan bahsediyoruz. Kültürümüze sahip çıkmış olsaydık, bugün dünyada Osmanlı şerbetlerinin bir namı olacaktı. Evlerde gazlı içecekler nasıl tüketiliyorsa, bir o kadar da şerbetler tüketilirdi. Bu nedenle bizde 600 yıllık şerbet kültürümüzü gerçek tarifleriyle üreterek yaşatmaya çalışıyoruz” diye konuştu.
(ASK-
Kadıköy’de 600 yıllık tarifleri tercüme ettirdi, 48 çeşit şerbet üretti
İLGİLİ VİDEOLAR
Yüzü gülen karpuz tüccarı çiftçiyi hediyeye boğdu
18 Ağustos 2021 Çarşamba
Paprika biberi kilosu 13 liradan hasat edildi
4 Ağustos 2021 Çarşamba
Cumhurbaşkanı talimat verdi küçükbaş sayısında hedef 90 milyon
28 Temmuz 2021 Çarşamba
Türü az bulunan bu mantara paha biçilemiyor
27 Temmuz 2021 Salı
Kraliyet meyvesi Avrupa'ya gitmeye hazırlanırken dökülmeye başladı
27 Temmuz 2021 Salı
Zayıflamanın formülü bu karışımda
26 Temmuz 2021 Pazartesi
ERZİNCAN - 'Dutla cevizin gizemli aşkı' diye anılan asırlık lök tatlısına yoğun ilgi
25 Temmuz 2021 Pazar
Osmanlı’dan günümüze gelen şerbetlerin faydaları saymakla bitmiyor
22 Temmuz 2021 Perşembe
Kestane balı hasadı başlandı
18 Temmuz 2021 Pazar
SARAYBOSNA - Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Çam, temaslarda bulundu
17 Temmuz 2021 Cumartesi