- Arı kovanları - Kovanlardan bal sağımı yapılması - Rıza Çağlayan ile röportaj - Peteklerdeki balın süzülmesiDevlet desteğiyle işini büyüten genç arıcı kovan sayısını 30'dan 300'e çıkardı - Zonguldak 'ta babasından devraldığı arıcılık mesleğini Tarım ve Orman Bakanlığının hibe desteğiyle büyüten 28 yaşındaki Rıza Çağlayan, ürettiği organik kestane balını çevre il ve ilçelere satıyor - Rıza Çağlayan: - "Geçen sene 750 kilogram almıştık, bu sene hasat biraz daha iyi oldu ve yüzümüz güldü. 1,2 ton kestane balı aldık"ZONGULDAK (AA) - ERSEN BERK ÇELİK - Zonguldak 'ın Alaplı ilçesinde babasından devraldığı arıcılıkta devlet desteğiyle kovan sayısını 10 kat artırarak 300'e çıkarmayı başaran Rıza Çağlayan, işini daha da büyütmeyi hedefliyor.Alaplı'nın Kasımlı köyünde yaşayan meslek lisesi mobilya bölümü mezunu 28 yaşındaki Çağlayan, genç yaşta çocukluk hayali olan arıcılık mesleğini yapmak için babasından işi devraldı.Babasının da yardımıyla 30 kovanla endemik türlerin zengin olduğu Suludere Bal Ormanları'nda organik kestane balı üreten Çağlayan, zamanla kovan sayısını artırdı.İşlerini daha da büyütebilmek için mayısta Tarım ve Orman Bakanlığının verdiği yüzde 50 hibe desteğine de başvuran Çağlayan, bu sayede 40 arısız kovan ve güneş paneli desteği almaya hak kazandı.Böylece kovan sayısını 300'e çıkaran Çağlayan, arıcılıkta hedef büyüttü. - "Hedefimiz, 400 veya 500 kovana ulaşmak"Arılarının periyodik bakımını yapan Rıza Çağlayan, AA muhabirine, 25 yıldır arıcılıkla uğraşan babası sayesinde işi öğrendiğini, edindiği tecrübeyle kovan sayısını artırdığını belirtti.
"50, 100, 150 oldu derken, bugün 300 kovanla üretim yapıyoruz." diyen Çağlayan, devletten 40 kovan ve güneş paneli yardımı aldığını aktardı.Çağlayan, "Hedefimiz, 400 veya 500 kovana ulaşmak. Arıların ilkbahar ve sonbahar olmak üzere iki tür bakımı bulunuyor. İlkbahardaki bakımı kovan temizliği, ilaçlama ve besleme şeklinde yapılıyor. Bu şekilde arıyı tamamen bala hazırlamış oluyoruz. Sonbahara doğru da 'Yiyeceği var mı, yok mu?' diye kontrol ediyoruz." şeklinde konuştu.
Hasat zamanı elde edilen ürünün mevsime göre değiştiğini dile getiren Çağlayan, "Çiçeklerin tam verimli zamanında yağmur yağabiliyor, bu şekilde olumsuzluklar olabiliyor. Geçen sene 750 kilogram almıştık, bu sene hasat biraz daha iyi oldu ve yüzümüz güldü. 1,2 ton kestane balı aldık." ifadelerini kullandı.Çağlayan, çevre il ve ilçelere dağıtım yaptıklarını belirterek, "Çok zevkli ve huzur verici bir iş. Arılarla uğraştığımda kendimi çok huzurlu ve zinde hissediyorum." dedi.
ZONGULDAK - Devlet desteğiyle işini büyüten genç arıcı kovan sayısını 30'dan 300'e çıkardı
İLGİLİ VİDEOLAR
Suların çekildiği baraj yürüyüş alanına döndü
29 Ağustos 2021 Pazar
Göç zamanı başlayan leylekler görsel şölen sundu
26 Ağustos 2021 Perşembe
Geleceğin şefleri yemeklerin tabanlığını kendileri tasarlıyor
24 Ağustos 2021 Salı
Hibe destekli elma ve armut bahçesine droneli denetim
23 Ağustos 2021 Pazartesi
Konya’da leyleklerin göç yolculuğu başladı
20 Ağustos 2021 Cuma
Konya’ya göç eden Manavgatlı besicinin hayvanlarını yanmaktan kurtardı
17 Ağustos 2021 Salı
- Devletin hibe verdiği projelere drone destekli denetim
12 Ağustos 2021 Perşembe
Çağlayan gibi akan Homurlu Şelalesi kuruma noktasına geldi
10 Ağustos 2021 Salı
- Venedik'in ünlü Piazza San Marco Meydanı’nı su bastı
9 Ağustos 2021 Pazartesi
Vaka sayılarının arttığı Zonguldak'ta vatandaşlardan aşı çağrısı
9 Ağustos 2021 Pazartesi