Yerli tohumların fide olmuş hali
-Fidelerin dikimi
-Alanda yapılan çalışma
-İl Müdürü Bahadır ile röp.
( BİNGÖL ) - Bingöl'de Guldar domatesi, Dodan biberi, Kadran salatalığı, Az fasulyesi gibi ürünlerin tohumları alınarak fide haline getirilip çoğaltılması için belirlenen alana dikildi - İl Tarım Müdürü Burhan Bahadır: - "Köylerimizden yeterli miktarda yerel ata tohumlarının toplanmasıyla projemiz başladı" - "Tohumlardan elde edilen fidelerimizi uygulama alanına diktik" BİNGÖL
- Bingöl'da köylerden "Ata Tohumu" olarak bilinen Guldar domatesi, Dodan biberi, Kadran salatalığı, Az fasulyesi gibi ürünlerin tohumları toplanarak, yeniden üretim için fidan haline getirilmesi sağlanıp toprakla buluşturuldu. Tarım ve Orman il Müdürlüğü tarafından geçtiğimiz yıl 'Yerel Tohumların Korunması ve Çoğaltılması' kapsamında hazırlanan proje kapsamında çalışma yapıldı. Müdürlüğe bağlı ekipler, kent genelinde köyleri tarayarak yerel isimleriyle bilinen Guldar domatesi, Dodan biberi, Kadran salatalığı, Az fasulyesi gibi ürünlerin tohumları alındı. Alınan yerel ata tohumları,yapılan çalışma ile fide haline getirildi.
Fideler, müdürlüğün bahçesinde uygulama alanı olarak belirlenen alana dikildi. Fidelerin ürün vermesinin ardından tekrar tohumlarının alınacağı, bir kısmının yeniden çoğaltılması için muhafaza edileceği, geri kalanının ise yerli üretim için çiftçilere verileceği belirtildi. "Ata tohumları koruma altında" Projenin amacına değinen İl Müdürü Burhan Bahadır, “İl Müdürlüğümüzün özgün projelerinden biri olan yerel tohumların korunması ve çoğaltılması projesi, 2018 yılında köylerimizde yeterli miktarda yerel ata tohumlarının toplanmasıyla başladı.
Projemizin amacı, bu yerel ata tohumlarımızı il müdürlüğümüzce korunması ve çoğaltılarak tekrar çiftçilerimize dağıtılması yoluyla devamlılığının sağlanmasıdır” dedi.
Hasat zamanından sonra yerli tohumları arttırmak için çalışmaların devam edeceğini kaydeden Bahadır, “İlk olarak 2018 yılında tohumlarımızı çiftçilerimizden tedarik ettik.2019 yılının baharında bu tohumları çimlendirerek fide haline getirip, sonrasında dikime hazır hale gelen fidelerimizi uygulama alanında dikerek şaşırtma işlemini gerçekleştirdik" ifadelerini kullandı. Elde edeceğimiz tohumların bir kısmını yeniden ekim ve çoğaltım işlemi için muhafaza edeceklerini de dile getiren Bahadır, geri kalan kısmını ise yeni nesillere aktarmaları için talebi olan çiftçilerimize vereceklerini kaydetti.
Yerli üretim için ata tohumları fide oldu, toprakla buluştu
İLGİLİ VİDEOLAR
Üniversiteli Burçin mezun olup çiftçiliğe başladı, ilçedeki ilk mango hasadını yaptı
29 Ağustos 2021 Pazar
- Hindistan'da yerli üretim 'dünyanın ilk DNA bazlı' Covid-19 aşısına acil kullanım izni
21 Ağustos 2021 Cumartesi
Tarihi yapıları yüzlerce yıl ayakta tutabilecek harç geliştirirdiler
19 Ağustos 2021 Perşembe
TİSAŞ, ihracatını yüzde 50 artırmayı hedefliyor
19 Ağustos 2021 Perşembe
Ata tohumları ihtiyaç sahiplerinin sofralarında
12 Ağustos 2021 Perşembe
Türkiye'deki raylı sistemlerin akülerini ASPİLSAN üretecek
7 Ağustos 2021 Cumartesi
Sivas'a özgü Zeron buğdayının hasadı başladı
4 Ağustos 2021 Çarşamba
- Dokuz Eylül Üniversitesi, yeni güneş enerjili aracını tanıttı
30 Temmuz 2021 Cuma
Balıkesir’de şeker hastaları doyasıya dondurma yiyebilecek
14 Temmuz 2021 Çarşamba
Yerli ve milli itfaiye aracı birinciliği göğüsledi
13 Temmuz 2021 Salı