"Yükseköğretim Program Atlası" uygulaması YÖK Başkanı Yekta Saraç’ın da katıldığı tanıtım toplantısı ile kullanıma açıldı.
''Yükseköğretim Program Atlası'', ''YÖK Lisans Atlası'', ''YÖK Önlisans Atlası'', ''YGS-LYS Net Sihirbazı'' olmak üzere üç modülden meydana geliyor.
Adaylar, Yükseköğretim Program Atlası'na "yokatlas.yok.gov.tr" adresinden ulaşabilecek.
''YÖK Lisans Atlası'' modülü, 2015 ÖSYS’de merkezi yerleştirmeyle öğrenci alan devlet ve vakıf üniversitelerindeki 9 bin 556 lisans programını ve yerleşen 471 bin 771 adayın verisini; ''YÖK Önlisans Atlası'' modülü ise devlet ile vakıf üniversitelerindeki 10 bin 434 önlisans programı ve 499 bin 440 yerleşen verisini kapsıyor.
Modüllerde, kontenjan, yerleşen, kayıt yaptıran, ek yerleşen sayıları, yerleşenlerin cinsiyet dağılımı, geldikleri coğrafi bölgeler, geldikleri iller, öğrenim durumları, mezuniyet yılları, mezun oldukları lise alanları, lise grupları ya da tipleri, liseler, okul birincileri, taban puan ve başarı sırası istatistikleri, yerleşen son kişinin profili, YGS veya LYS netleri, YGS puanları, YGS başarı sıraları, ülke genelinde tercih edilme istatistikleri, yerleşenlerin ortalama kaçıncı tercihlerine yerleştikleri, üniversite türleri, üniversiteler ile programlara göre tercih eğilimleri ve yerleşme koşulları bulunuyor.
Yükseköğretim süreç ve çıktıları kapsamında da öğretim üyesi sayısı ve unvan/uyruk dağılımı, kayıtlı öğrenci sayısı, kayıtlı yabancı öğrenci sayısı, programdan mezun öğrenci sayısı, değişim programları ile giden veya gelen öğrenci sayısı, yatay geçiş ile gelen öğrenci sayısına ilişkin göstergeler yer alıyor.
"yokatlas.yok.gov.tr" adresine giren kullanıcılar, üniversite ve program seçtikten sonra o programla ilgili bilgilere kolaylıkla erişebilecek.
"HANGİ BÖLÜM İÇİN KAÇ NET GEREKLİ?" SORUSUNUN CEVABI MODÜLDE
''YGS-LYS Net Sihirbazı'' modülünde de adayların, hedefledikleri bölüme girebilmek için hangi testte kaç net yapmaları gerektiğine ilişkin bilgiler bulunuyor.
YÖK’teki Yükseköğretim Program Atlası tanıtım toplantısında yapılan sunuma göre, sistem için 19 bin 990 lisans ve ön lisans programı incelendi, 2 bin 269 fakülte, yüksek okul ile meslek yüksek okulu analiz edilerek sisteme toplam 971 bin 211 yerleşen aday verisi işlendi.
Sistem, her sene üniversite sınavına giren 2 milyonu aşkın adayın, YGS ve LYS’ye hazırlık aşamasından başlayarak, üniversite ve meslek tercihlerini yaparken daha “bilinçli kararlar verebilmesini desteklemek amacıyla” geliştirildi.
Yeni uygulamayla adayların, özellikle dershanelerin olmadığı ve nitelikli rehberlik gereksiniminin arttığı bu dönemde, başka kaynağa ihtiyaç duymadan, en doğru ve güvenilir bilgilere erişimlerinin sağlanması hedefleniyor.
YGS-LYS Net Sihirbazı modülünde adayların en çok merak ettikleri konulardan "hedefledikleri bölüme girebilmek için hangi testte kaç net yapmaları gerektiği"ne ilişkin bilgiler bulunuyor.
2015 ÖSYS'de merkezi yerleştirmeyle öğrenci alan lisans-ön lisans programlarına yerleşenlerin YGS veya LYS testlerinde yaptıkları net ortalamaları da modülde yer alıyor.
ÖSYM verilerinin derlenerek işlenmesi sonucu oluşturulan sistemde, her program için, o programa daha önce yerleşenlerin tek tek testlerdeki netleri hesaplandı ve bunların ortalaması alındı.
Ortalama net değerleri, doğrudan 2015'te lisans veya ön lisans programlarına yerleşenlerin YGS ya da LYS'deki net sayıları ile belirlendi. Bu çerçevede tahmini değil, gerçek değerler kullanıldı.
Adaylar, YGS öncesi hedeflerindeki lisans veya ön lisans programlarının detaylarını inceleyebilecek ve "Net Sihirbazı"yla hedefledikleri programlara ortalamada kaç net ile girileceğini görecek.
ÖSYM bu sene sınav sorularının tamamını kamuoyuyla paylaşacağı için adaylar YGS’den hemen sonra kaç net yaptıklarını az bir yanılma payı ile bilebilecek.
Adaylar, "Net Sihirbazı"nda, yerleşmek istedikleri programlara ortalamada kaç net ile girileceğini görerek, hedeflerini gözden geçirebilecek ve LYS’ye kadar ders programlarını belirleyebilecek.
YGS sonuçlarının açıklanmasının ardından adaylar, YGS puanlarıyla tercih ve hedefledikleri programların detaylarını inceleyebilecek. LYS’ye girecekler, Lisans Atlası'nda geçen sene o bölüme yerleşenlerin YGS’nin ardından ortalama kaç puanda ve başarı sırasında olduklarını inceleyebilecek.
LİSEDEN YÜKSEKÖĞRETİME GEÇENLER İÇİN DE BİR İLK
Sistem, YÖK’ün yükseköğretim gören öğrenciler dışında, liseden yükseköğretime geçiş aşamasındaki öğrencilere yönelik ilk uygulaması olma niteliğini de taşıyor.
YÜZDE 100 MOBİL UYUMLU
Yüzde 100 mobil uyumlu bir şekilde geliştirilen YÖK Program Atlası'na kullanıcılar internete bağlı bilgisayarlarından, tablet ya da cep telefonlarından ücretsiz bağlanabiliyor. Sistemle, YÖKSİS ve ÖSYS verileri, kolay erişilebilir ve anlaşılır bir formatta kullanıcılara sunuluyor.
YÖK BAŞKANI SARAÇ'TAN AÇIKLAMA
Saraç, Yükseköğretim Program Atlası'nı, adayların sınav sonrası tercih aşamasında karşılaştıkları problemlerinin çözümü için hazırladıklarını belirtti.
Bu yıl ÖSYS'ye başvuran 2 milyon 255 bin 386 kişiden, 2 milyon 178 bin 563'ünün pazar günü YGS'ye gireceğini anımsatan YÖK Başkanı, adaylara başarılar diledi.
Saraç, sınava girenlerin öğrenim durumlarıyla ilgili ÖSYM istatistikleri incelendiğinde, adayların yaklaşık yüzde 30'unun üniversite öğrencisi, mezunu ya da üniversiteye yerleşip daha sonra ayrılmış kişiler olduğunu ifade etti.
Saraç, "Kendini sınamak için sınava girdiği düşünülebilecek çok küçük bir kitle dışında, bu adayların hali hazırda okumakta ya da mezun oldukları üniversiteden, programdan memnun olmadıkları, zamanında bilinçli tercih yapmadıkları, yeni bir arayış içinde oldukları söylenebilir" diye konuştu.
ÖSYM'nin 2015 yerleştirme istatistiklerine göre, tercih yapan 1 milyon 239 bin 800 adaydan 784 bin 950'sinin örgün programlara yerleştiğini dile getiren Saraç, sözlerini şöyle sürdürdü:
"YÖK, yükseköğretim sistemini tercih edip üniversiteli olma niyetini ÖSYM'ye bildiren her 100 öğrenciden 63'üne, adayların tercihleri çerçevesinde, örgün programlarda bir yer sunmuş. Bu iyi bir oran. Ancak gelin görün ki bu adaylardan 100 bin 732'si kazandıkları programlara gidip kesin kayıt yaptırmamışlar. Bu, hem bu adaylar hem üniversiteler hem de yükseköğretim sistemimiz için kayıp demek. Kayıt yaptırmama davranışının ardında da bilinçli yapılmayan tercihlerin yattığını söyleyebiliriz."
Yükseköğretimde girdi kalitesinin yükseltilmesi için son bir yılda önemli kararlar aldıklarını, tıp, mühendislik, mimarlık, hukuk programlarına girişte taban başarı sırası şartı getirdiklerini ve YGS baraj puanını 140'tan 150'ye çıkardıklarını anımsatan Saraç, başka programlar için de aynı istikamette karar almak üzere çalışmalarını sürdürdüklerinibelirtti.
Diplomanın pul olduğu bir dönem yaşanmasını istemediklerini vurgulayan Saraç, süreç ve çıktı esaslı düzenlemelerin de gerekli olduğunu ve bu yolda da adımlar attıklarını ifade etti.
Kalitenin yükseltilmesi için diğer önemli boyutun ise adayların bilinçli tercih yapması olduğunu söyleyen Saraç, bunu sağlamak amacıyla geçen sene lisans programlarındaki öğretim üyeleri sayısını ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu'nda paylaştıklarını hatırlattı.
"YÖK PROGRAM ATLASI BİR 'TERCİH ROBOTU' DEĞİL"
Ellerindeki fayda sağlayacak diğer ek bilgilerin basılı ortamda paylaşılmasındaki zorlukları göz önüne alarak Yükseköğretim Program Atlası'nı geliştirdiklerini bildiren Saraç, şunları kaydetti:
"Yükseköğretim Program Atlası ile öğrencilerimizin üniversite tercihlerinin yönlendirilmesi hususunda öğrencilerimiz, sanal ortamda, cep telefonuyla bile erişebilecekleri güvenilir bir bilgi kaynağına, sanal bir rehbere kavuşmuş olacaktır. Bu noktada, önemle vurgulamak istiyorum, YÖK Program Atlası bir 'tercih robotu' değildir. Ondan daha da ileri noktada, sadece YÖK tarafından derlenebilecek veya paylaşılabilecek işlenmiş verilerin yer aldığı seçkin ve güvenilir bir referans kaynaktır. YÖK, yıllar yılı, gençlerin gözünde soğuk, uzak, sevimsiz bir kurum hüviyetinde idi. Geçmişin kötü algısını artık sırtımızda taşımak istemiyoruz.Yeni ve yenilikçi YÖK olarak gençlerimizin gözünde onları kucaklayan, fayda sağlayan, yol gösteren bir yere gelmeyi hedefliyoruz."
Programın hazırlanmasında gençlerin beklenti ve tercihlerinin dikkate alındığını aktaran Saraç, uygulamanın tamamen mobil uyumlu olarak geliştirildiğini söyledi.
Görsellerin seçimi,kullanılan dil, hatta program isimlerinin bile gençlere hitap edecek şekilde belirlendiğine dikkati çeken Saraç, öğrenci dostu YÖK olmak için üniversite adayı lise öğrencilerine de hizmet sunduklarını aktardı.
"YANLIŞ KAPILARI ÇALMASINLAR"
YGS sonrası adayların hedeflerine ne kadar yakın veya uzak olduklarını merak edeceklerini anlatan Saraç, şu değerlendirmelerde bulundu:
"Yanlış kapıları çalmasınlar ve yanlış arayışlara girmesinler istiyoruz. YÖK Program Atlası'nda, hedefledikleri programlara geçen sene yerleşenlerin YGS sonrasındaki ortalama başarılarını görebilirler. Böylece kendilerine gerçekçi hedefler belirleyebilirler. LYS aşamasından sonrasındaki tercihlerinde bu atlas yine kendilerine yol gösterecektir."
Çalışmanın arka planında çok ciddi bir veri analizi ve bilgi üretim süreci bulunduğunu anlatan Saraç, kararlarını alırken mümkün olan en üst seviyede veri ve bilgiye dayalı analizler yaptıklarını söyledi.
Tercih sayısının 30'dan 24'e indirilmesi yönündeki kararında da analiz ve simülasyonlar sonucu alındığını hatırlatan Saraç, "Atlas adaylarımız için nitelikli bir rehber hoca görevi üstlenecektir. Bu programa ulaşmak cep telefonuyla bağlanabilecek kadar kolaydır. Adayların girmek istedikleri programlarla ilgili sunulan bilgiler şimdiye kadar adaylar için rehberlik yapanların ulaşamadığı bilgilerdir. Her bir öğrenci alan programın, bir anlamda kimlik bilgileri verilmektedir. On bini aşkın programın her birisi için 500 bin yerleşen verisi derlenerek girildi" şeklinde konuştu.
Adayların, hedefledikleri programlar için hangi testten, kaç net yapmaları gerektiği bilgisine de buradan ulaşabileceğini ifade eden Saraç, her bir yükseköğretim programı için o programa geçen sene yerleşenlerin tek tek testlerdeki netlerinin hesaplandığını ve bunların ortalamalarının alındığını anlattı.
Verilerin tahmini değil, gerçek değerler olduğunun altını çizen Saraç, YÖK'ün yükseköğretim gören öğrenciler dışında liseden yükseköğretime geçiş aşamasındaki öğrencilere yönelik sunduğu ilk hizmet niteliği taşıdığını kaydetti.
Saraç, YÖK Program Atlası'nın sadece üniversite adayları ve veliler değil, eğitimciler, rehber öğretmenler, eğitim yöneticileri, yükseköğretim seviyesindeakademisyen, araştırmacı ve yöneticiler ve hatta bu konuda bilimsel çalışma yapmak isteyen kişiler ile bakanlıklar ve devlet kurumlarına da fayda sağlayacağını söyledi.
Üniversiteleri, mezun izleme birimi kurmaları için de teşvik ettiklerini dile getiren Saraç, KPSS ve TUS'a giren mezunların merkezi sınavlardaki başarılarını da açıklamak istediklerini bildirdi. Saraç, SGK ile imzaladıkları protokolle de mezunların hangi alanlarda çalıştıkları bilgisine de ulaşabileceklerini aktardı.
YGS maratonu sona erdi
İLGİLİ VİDEOLAR
Ümraniye’de dezenfekte edilen okullar sınavlara hazır
18 Haziran 2020 Perşembe
YGS şampiyonu Ahsen'in Aleyna Tilki kadar değeri yok mu?
31 Mart 2017 Cuma
YGS sonuçları açıklandı
25 Mart 2016 Cuma
O Ses Türkiye yarışmacısı Batmanlı Emrah'a sınav çıkışında büyük ilgi
13 Mart 2016 Pazar
Ösym - 2014 Ygs Başvuruları Başladı
2 Ocak 2014 Perşembe
İşte YGS şampiyonu kızlar
3 Nisan 2013 Çarşamba
YGS'nin şampiyonu ÖSYM
3 Nisan 2013 Çarşamba
İşte YGS şampiyonu
3 Nisan 2013 Çarşamba
Uşak YGS gururu yaşadı
3 Nisan 2013 Çarşamba
Tunceli'de YGS sevinci yaşanıyor
3 Nisan 2013 Çarşamba