Cumhurbaşkanı Danışmanı olan Yiğit Bulut Başkanlık sistemi ile ilgili bilgiler vererek bu konunun yavaş yavaş kamuoyunda konuşulması gerektiğini söyledi.

Hasan Kurtulmuş'un moderatörlüğünde Yiğit Bulut'un yorumlarıyla yayınlanan Derin Analiz programında yerleşik düzen ve başkanlık sistemi ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Cumhurbaşkanı Danışmanı olan Yiğit Bulut, Başkanlık sisteminin yavaş yavaş kamuoyunda tartışılması gerektiğini ifade ederek yerleşik düzenin Başkanlık sistemini istememesinin birçok nedeni olduğunu söyledi.

Yerleşik düzenin güçsüz hükümetleri sevdiğini mümkünse 5-6 partinin koalisyon hükümeti yapmasının yerleşik düzenin menfaatine geldiğini ifade eden Bulut bu şekilde bir yapı kurulduğunda yerleşik düzenin istediği zaman faizleri yükseltebileceklerini ve Başbakan'a istediklerini yaptırmaya zorlayabileceklerini söyledi.

'Yerleşik medya düzeni,yerleşik finansal sistem güçsüz hükümetleri ve lidersiz yapıları sever' diyen Bulut  'Başkanlık sisteminde kim başkan olursa olun %50+1 ile seçilecek. Başkan güçlü bir liderlik vasfıyla oraya çıkacak ve yerleşik düzen buna karşı çıkamayacak. Fakat koalisyon hükümetlerinin başkanına karşı duracak bir yerlşik yapı her zaman vardır. Türkiye 12 yıldır bir tek hükümet sayesinde ve liderlik sayesinde bu duruma gelebildi. 2001 krizinde yaşananları ve o dönemdeki oligarşik bürokrasinin bu ülkeye çektirdiklerini unutmayın. Başkanlık sistminin bir avantajı daha var. Başkanın seçtiği bakanlar mesleğindeki profösyönellerden seçilir ve hiçbiri siyasetçi değildir aslında. Mesleğini en iyi yapan kişi seçilmemişler içerisinden o görevi icra etmek için başkan tarafından o göreve atanır.' dedi.

BAŞKANLIK TEK ADAM DÜZENİ MİDİR

Başkanlık sisteminin tek adam düzeni olmadığını belirten Bulut ' Burada seçilen başkandır. Halk tarafından görevi icra etme yetkisi verilen başkandır.  O görevi nasıl icra edeceği başkanın karar vereceği bir durumdur. Birileri bu durumu çarpıtıyor. Başkanlık tek adam dönemidir diyorlar ABD tek adam düzeni ile mi yönetiliyor? Obama iki sene büyükelçi atamak için senato ile savaştı. Bu tek adam düzeni midir? Obama zaman zaman yenildi çekildi. Bu tek adam düzeni midir? Başkanlık sistemi demokraside yeni gelinen bir düzlüktür. Bugün dünyada başkanlık sistemi parlementer sisteme alternatif olarak gelişen geldiği noktada olgunluk anlamında parlamenter sistememden daha iyi sonuç veren bir sistemdir.' diye konuştu.

Yiğit Bulut: T.C pasaportu beni heyecanlandırıyor

Türkiye'ye ve dünyaya dair önemli başlıkların değerlendirildiği programda olaylar ve aktörler arasındaki bilinmeyen bağlantılar deşifre eden Derin Analiz programında Yiğit Bulut birbirinden ilginç açıklamalarda bulundu.


İLGİLİ DİĞER VİDEOLAR

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile