- Yapımı devam eden barajdan görüntüYusufeli Barajı ve HES çalışmaları tüm hızıyla sürüyor - Artvin 'de, yapımı tamamlandığında kemer baraj sınıfında 275 metre yüksekliğiyle Türkiye'nin birinci, dünyanın üçüncü en yüksek barajı olacak Yusufeli Barajı ve HES'te yüzde 60,6 fiziki gerçekleşme sağlandı - Artvin Valisi Ömer Doğanay: - "Ürettiği enerji ile 650 bin kişilik bir şehrin ihtiyacını karşılayabilecek Yusufeli Barajı, ülke ekonomisine yılda 600 milyon lira katkı sağlayarak kendini 7 yılda amorti edecek"ARTVİN (AA) - YUSUF OKUR - Artvin 'de, sınıfında Türkiye'nin en yükseği olacak Yusufeli Barajı ve HES inşaatında yüzde 60,6 fiziki gerçekleşme sağlandı.Kentin 70 kilometre güneybatısında Çoruh Nehri'nin ana kolu üzerindeki kilit barajlardan biri olarak inşa edilen Yusufeli Barajı tamamlandığında 558 megavat kurulu gücüyle yıllık 1 milyar 888 milyon kilovatsaat enerji üretecek.DSİ Genel Müdürlüğünce temeli 26 Şubat 2013'te atılan barajda, 2,2 milyar metreküp su depolanacak. Öz kaynaklarla Türk mühendisler tarafından inşa edilen barajın gövde hacmi 2 milyon 350 bin metreküp olacak. Artvin Valisi Ömer Doğanay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tamamlandıktan sonra ürettiği enerji ile 650 bin kişilik bir şehrin ihtiyacını karşılayabilecek Yusufeli Barajı'nın ülke ekonomisine yılda 600 milyon lira katkı sağlayarak kendini 7 yılda amorti edeceğini söyledi.
Tamamen yerli sermaye ve Türk mühendislerin eseri olan projenin Çoruh Nehri üzerinde inşa edilen en önemli barajlardan olduğuna işaret eden Doğanay, "275 metre yüksekliği ile Türkiye'nin birinci, dünyanın üçüncü en yüksek barajı olacak Yusufeli Barajı, 100 katlı bir gökdelen yüksekliğine sahip. Baraj gövdesinde yaklaşık 4 milyon metreküp beton kullanılacak. Bu da şu demek; 4 milyon metreküp betonla her biri 120 metrekare 5 katlı 10 bin konut yapılabilir." dedi.
- İşin bitiş tarihinin 4 Nisan 2021Doğanay, gerek üreteceği enerji gerekse istihdam açısından barajın bölge ve ülke ekonomisine büyük katkı sağlayacağına dikkati çekerek, Yusufeli Barajı ve HES projesinde sözleşmeye göre işin bitiş tarihinin 4 Nisan 2021 olarak belirlendiğini ifade etti.
Proje kapsamında geçici bağlantı yolları, baraj ulaşım yolları ile derivasyon yapılarının da tamamlanarak Çoruh Nehri'nin Nisan 2014'te derivasyonunun yapıldığını hatırlatan Doğanay, "4 yıl süren baraj gövdesi kazı ve destekleme çalışmalarının ardından 21 Haziran 2018'de temel kotuna ulaşıldı. Temel enjeksiyon çalışmaları tamamlanan baraj ve HES inşaatında enerji kırıcı havuzu kazı ve destekleme çalışmaları ise devam ediyor." diye konuştu.
Doğanay, 11 Temmuz 2018'de başlayan baraj gövdesindeki beton döküm çalışmalarının tüm hızıyla sürdüğünü belirterek, enerji yapıları, ulaşım, kablo ve havalandırma amaçlı tüm tünel ve galerilerin tamamlandığını söyledi.
Santral binası kazı ve destekleme çalışmaları ile tavan kemer betonun tamamlandığını, santral binasında gömülü parça montajları ile kalıp, donatı ve beton dökümlerinin koordineli olarak devam ettiğini aktaran Doğanay, "Elektro mekanik teçhizat çalışmaları baraj inşaatı ile koordineli devam ederken gün itibarıyla Yusufeli Barajı ve HES çalışmalarında toplam fiziki gerçekleşme yüzde 60,6 seviyesine ulaştı." dedi.
Yusufeli Barajı ve HES çalışmaları tüm hızıyla sürüyor - ARTVİN
İLGİLİ VİDEOLAR
Bitlis’teki örtü yangını ormanlık alana sıçramadan kontrol altına alındı
30 Ağustos 2021 Pazartesi
Kaçkar Dağı'na '30 Ağustos' tırmanışı
30 Ağustos 2021 Pazartesi
Beşiktaş, Umut Meraş'ı kadrosuna kattı
30 Ağustos 2021 Pazartesi
Van’da Rewşan Çeliker konseri
30 Ağustos 2021 Pazartesi
Vahit Emre Savaş: 'Avrupa Şampiyonası'nda terimizin son damlasına kadar mücadele edeceğiz'
30 Ağustos 2021 Pazartesi
Oltulu Doğaseverlerden 30 Ağustos Zafer Bayramı yürüyüşü
30 Ağustos 2021 Pazartesi
Bedirhan Bülbül: 'Rusya maçında iyi şeyler yapacağız'
29 Ağustos 2021 Pazar
Gümrük kapılarında kaçakçılığa geçit yok
28 Ağustos 2021 Cumartesi
İnönü'nden esinlendi, evini Atatürk portreleri sergisine çevirdi
28 Ağustos 2021 Cumartesi
Antalya'da sezonun ilk domates fidanları toprakla buluştu
28 Ağustos 2021 Cumartesi