Ankara'da başladı Bolu'ya sıçradı! Gerede'de orman yangını: İki köy daha tahliye edildi! Son durum ne?

Ankara'da başladı Bolu'ya sıçradı! Gerede'de orman yangını: İki köy daha tahliye edildi! Son durum ne?

Ankara’nın Kızılcahamam ilçesinden Bolu’nun Gerede ilçesine sıçrayan yangının neredeyse kontrol altına alındığı öğrenildi. Ankara Valisi Vasip Şahin,ilk belirlemelere göre yangının sebebinin insan kaynaklı olduğunu belirtti. Yangın sebebiyle Kavacık ve Demirler köyünden 123 kişinin tahliye edildiği öğrenilirken, hektarlarca alanın küle döndüğü görüldü.

Ankara'nın Kızılcahamam ilçesinde başlayan ve Bolu'nun Gerede ilçesine sıçrayan orman yangın neredeyse kontrol altına alındı.

BÖLGEDE SON DURUM NE?
A Haber Muhabiri Ahmet Nazif Vural bölgeden son durumu aktardı. Gece saatlerinde başlayan yağmurun yangının sönmesinde büyük rol oynadığına dikkat çeken Vural, yangının kısmi şekilde bazı bölgelerde devam ettiğini ancak neredeyse söndürüldüğünü aktardı.

Yangının başlangıç noktasının Kızılcahamam'ın Şahinler Mahallesi'nde bulunan otluk alan olduğu tespit edildi. Rüzgarın etkisiyle Gerede'nin Demirler köyüne ulaşan yangın, köydeki vatandaşların tahliye edilmesine neden oldu.

YAYILMASINI ENGELLEMEYE ÇALIŞIYORUZ
Bolu Valisi Erkan Kılıç, yangın bölgesinde gazetecilere yaptığı açıklamada, yangına müdahalenin devam ettiğini söyledi.

Yangının, Ankara'nın Kızılcahamam ilçesindeki Şahinler köyünden, Bolu'nun Demirler köyüne sıçradığını belirten Kılıç, "Yerleşim yerlerini de tehdit ediyordu. Yerleşim yerlerinin etrafında seyrek ağaçlık alan vardı. Aynı zamanda otluk bir alan vardı. Buralarda etkili oldu, buralar zaten yandı. Evlere de sirayet etmesi, yangın söndürme araçlarıyla beraber engellendi." şeklinde konuştu.

Yangının özellikle kuzeydoğu tarafında devam ettiğini anlatan Kılıç, "Orada riskimiz var diye değerlendiriyoruz. Bir vadi orada bulunuyor. Oraya da araçlarımız ulaşmıyor. Şu anda dozerle beraber oraya yol açılıp ondan sonra itfaiye araçları ve arazözler o bölgeye inip söndürme yapacak. Aynı zamanda bu vadide de o bölgede çok şiddetli bir rüzgar var. Bu rüzgar da ister istemez mücadeleyi engelliyor." ifadelerini kullandı.

123 KİŞİYİ TAHLİYE EDİLDİ
Kılıç, yangının etkili olduğu Bolu sınırları içerisinde 2 yerleşim yerinin bulunduğunu belirterek, şöyle devam etti:

"Kavacık köyü bir de Demirler köyü. Buralarda biz tahliye yaptık, 123 kişiyi tahliye ettik, vatandaşlar şimdi güvenli bölgede. Onun dışında Tarım ve Orman Bakanlığı personeli, AFAD, jandarma, emniyet, sağlık birimleri, Kızılay aklınıza hangi birim varsa hepsi burada, aynı zamanda sivil toplum kuruluşları da geldi. Onlar da yardımcı olmaya çalışıyor. Havadan ve karadan müdahale devam etti. Yalnız hava karardığı için şu anda havadan müdahale imkanı yok."

ÇOK SAYIDA EKİP BÖLGEDE GÖREV YAPIYOR
Bölgede 500 personelin görev yaptığını aktaran Kılıç, "Sayı sürekli artıyor. İş makinesi anlamında da 160'ın üzerinde iş makinesi var. Bunlar da civar illerden ve Ankara'dan bölgeye geliyor. Şu anda bizim çalışmalarımız devam ediyor. Hava karardığından dolayı dumandan etraf da görünmüyor. Yangının etrafı bizim görevlilerimiz tarafından çevriliyor, iş makineleriyle yayılması engellenmeye çalışılıyor." dedi.

Bir gazetecinin, yangının yerleşim yerlerini tehdit edip etmediği ve elektrik tellerinden çıktığı iddialarıyla ilgili sorularına Kılıç, "Tedbir alındı zaten. Ankara'dan TOMA'lar da geldi. Şu anda tehdit söz konusu değil. Yangının çıkış sebebi insan kaynaklı. Bununla ilgili süreci Kızılcahamam Cumhuriyet Başsavcılığı yürütüyor. Onlar buna sebep olan kişilerle ilgili olarak işlem yürütüyorlardır." yanıtını verdi.

HERKES SAHADA
Vali Kılıç, yangının bugün kontrol altına alınmasının mümkün olup olmadığıyla ilgili soruyu ise "Şu an rüzgar da var, hava da karardı. Biz sadece yayılmasını engellemeye çalışıyoruz. Biraz zor, yani bu akşam zor. Gün aydınlansın ondan sonra bir bakacağız. Herkes sahada zaten şu anda mücadele ediyorlar." şeklinde cevapladı.

Bu arada, Demirler köyünün ardından yangın sebebiyle 38 haneli Kavacık köyünün de tahliye edilmesi kararı üzerine köy sakinleri, kendi imkanlarıyla ve Gerede Belediyesi otobüsleriyle köyden ayrıldı. Köy muhtarı Metin Ceylan, köyü tedbir amacıyla boşalttıklarını ve beklemede olduklarını söyledi.

Ceylan, jandarma personelinin gelmesiyle camiden anons yaptıklarını ve köyün tahliyesinin sağlandığı kaydetti.

Köy imamı Hüseyin Aşçı ise yangın esnasında Gerede'de bulunduğunu ve Demirler köyünde yangın çıktığının söylendiğini anlattı.

Yangın tehlikesinin köylerinden uzaklaştırılıp tedbir alındığını aktaran Aşçı, ilk olarak yaşlıların, kadınların ve çocukların tahliye edildiğini belirterek, "Şu an köy muhtarımız ve azasıyla beraber bekliyoruz. Hayvanları da bir yere toplamak zorunda kaldık. Allah bizi bu felaketlerden muhafaza eylesin." ifadelerini kullandı.

GECE GÜNDÜZ DEMEDEN MÜCADELEMİZ DEVAM EDECEK

Sosyal medya hesabından açıklamalarda bulunan Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey ise çalışmaların devam ettiğini bildirdi. Karacabey, "Bolu Gerede' de devam eden orman yangınına ormanın kahramanları karadan ve havadan insanüstü bir gayretle müdahale ediyor. Yeşil Vatan için son alev sönene kadar, gece gündüz demeden mücadelemiz devam edecek." dedi.

ELEKTRİK DİREĞİNDEN Mİ ÇIKTI?
Ankara'nın Kızılcahamam ilçesine bağlı Şahinler Mahallesi'nde başlayıp, Bolu'nun Gerede ilçesine bağlı Demirler köyüne sıçrayan orman yangını ile ilgili konuşan, Demirler köyü sakini Kadriye Demir, "Yangın köyümüze gelmedi ama yayladaki evlerimiz yanmış. Oraya gidip bakamadık. Şahinler köyünde elektrik direği yapıyorlardı. Yangının oradan çıktığını duyduk. Hayvanlarımız dağda otlanıyordu. Onlara ne olduğu belli değil. Bir de yayla evleri yandı. Ben görmedim ama bana evin yanmış dediler. Hayvanlar akşama kadar gelmezse o zaman ne olduğunu anlayacağız" ifadelerini kullandı.
,
Demirler Köyü Muhtarı Mehmet Demir ise, "Çatak köyünde cenazeye gitmiştim. Oradan haber alır almaz kendi köyüme geldim. Geldiğimde karşı dağdaki yangını gördüm. Ne olduğunu ben de bilmiyorum. Hayvanlarım vardı, onlardan da bir haber almadım. Komşuların hayvanları da dağda. Köyde toplamda 100 civarında hayvanımız vardı. Gerisinden de haberimiz yok ama bu yangın Şahinler tarafından geldi" dedi.

Ankara'da başladı Bolu'ya sıçradı! Gerede'de orman yangını: İki köy daha tahliye edildi! Son durum ne?


"İNSAN KAYNAKLI ÇIKTIĞINI DÜŞÜNÜYORUZ"

Yangına 6 helikopter ve çeşitli araçlarla müdahale ediliyor. Ankara ve Bolu valileri, yangını insan kaynaklı olabileceğini belirtti ve yangın söndürme çalışmalarının sürdüğünü ifade etti.

Ayrıca, vatandaşların bu mevsimde daha dikkatli olmaları gerektiğini vurguladılar.

Şahin, 6 helikopter ve yeterli sayıda iş makinesiyle yangına hızlı bir şekilde müdahale edildiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Buradaki yangın daha çok mera ve ot yangını şeklinde. Arazide ağaç türü meşelik, meşe de yangına dayanıklı bir ağaç türü. Dolayısıyla ağaç yangınımız çok fazla olmadı. Yerdeki otlardan kaynaklanan ve rüzgarın da tesiriyle yayılan bir yangın söz konusu. Hem helikopterlerimiz havadan hem de arazözler, itfaiye ve iş makineleriyle çeşitli şeritler açarak karadan da yangının hızla söndürülmesi için çalışmalar devam ediyor. Şu anda henüz net, teknik olarak bir şey söylemek mümkün değil ama yine insan elinden, insan hatasından kaynaklandığını düşünüyoruz. Tabii onun tespiti yapılacak."

ÇOK SAYIDA EKİP BÖLGEYE İNTİKAL EDİLDİ

Yetkililer, yerleşim yerlerini tehdit eden bir durumun şimdilik olmadığını, ancak yangının yön değiştirerek ilerlediğini ve takviye ekiplerinin de bölgeye yönlendirildiğini açıkladı. Yangının kontrol altına alınması için tüm devlet kurumları seferber oldu.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile