17 Türk üniversitesinin yanı sıra 17 Ülkeden 53 rektör ve rektör yardımcısının katıldığı " Birinci Avrasya İpek Yolu Üniversiteleri Toplantısı " nda , üç gün boyunca , konuşmacılar , 30 bildiri sundu . Rektörler , kendi üniversitelerinin ve sahip oldukları potansiyellerin tanıtımını yaptı . Yükseköğretimdeki gelişmeleri , dünyadaki kamu ve özel sektör üniversitelerinin durumunu ele alarak önemli tespitlerde bulundular .
Toplantıdan sonra Atatürk Üniversitesi Yemen , Fransa , Pakistan , Kırgızistan , Malezya , Gürcistan , Bangladeş , Bosna Hersek ve Kazakistan ' la işbirliği protokolleri imzaladı .
Toplantının başarıyla gerçekleştirildiği vurgusu yapılan Avrasya İpek Yolu Üniversiteleri Toplantısı sonuç bildirisinde ise şu kararlar yer aldı :
" Avrasya İpek Yolu Üniversiteleri Toplantısı " devam edecek . Katılımcı ülkeler arasında stratejik ortaklık kuruldu . Atatürk Üniversitesi ' nin ikinci toplantıya da ev sahipliği yapacak . Bir konsorsiyum ( Üniversiteler işbirliği ) kurulacak . Katılımcı kuruluşlar konsorsiyumun kurucu üyesi sıfatı taşıyacak . Üyelik diğer kuruluşlara açık olacak . Eğitim araştırma ağı üzerinden bir " Bilgi Teknolojisi " şekillendirilecek . Ortak fon oluşturulacak . Diyalog , ortak araştırma-geliştirme ve yenilikler , akademik işbirliği konularında çalışmalar yapılacak . Avrasya İpek Yolu Üniversiteleri Toplantısı ( ESRUC ) ' un bir Yürütme Kurulu oluşturulacak . Ayrıca her üye kuruluş bir alt ofise sahip olacak .
Atatürk Üniversitesi ' nin ev sahipliği yaptığı " Avrasya İpek Yolu Üniversiteleri Toplantısı " nın ilki başarıyla gerçekleştirildi . 28-31 Mayıs tarihleri arasında yapılan toplantıya 17 ülkeden 53 rektör ve rektör yardımcısı katıldı . 17 Türk üniversitesi rektörü de toplantıda hazır bulundu .
Atatürk Üniversitesi Kültür ve Gösteri Merkezi ' nde 70 akademisyenin katılımıyla gerçekleştirilen dev organizasyonun açılışına Sağlık Bakanı Prof . Dr . Recep Akdağ , Devlet Bakanı Hayati Yazıcı , YÖK Denetleme Kurulu Üyesi Prof . Dr . Muhittin Şimşek de katılarak birer konuşma yaptı .
Onur Kurulu Başkanlığını YÖK Başkanı Prof . Dr . Yusuf Ziya Özcan ve Atatürk Üniversitesi Rektöre Prof . Dr . Hikmet Koçak ' ın yaptığı " Avrasya İpek Yolu Üniversiteleri Toplantısı " organizasyonunu Rektör Yardımcısı Prof . Dr . Sebahattin Tüzemen ' in Başkanlığı ' ndaki kalabalık bir heyet gerçekleştirdi .
YÖK , TİKA ve Tanıtma Fonu gibi çeşitli kuruluşların destek verdiği , Erzurum Valisi Sebahattin Öztürk , Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler , Yargı mensupları , Erzurum Milletvekili Prof . Dr . Muzaffer Gülyurt , Rektör Yardımcıları , dekanlar , öğretim elamanları ve çok sayıda davetlinin katıldığı toplantının açılışında Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyeleri Prof . Dr . Naile Tağıkızı Mırzazade ile Prof . Dr . H . Hagigat Muharremova tarafından klasik müzik resitali verildi .
Açılış konuşmalarının ardından konuklar Atatürk Üniversitesi Botanik Bahçesinde hatıra ağacı dikti . Katılımcılar , ayrıca , Atatürk Üniversitesi Galeri Merkezi ' nde 9 ülkeden gelen ünlü ressamlar tarafından hazırlanan resim sergisiyle Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Doç . Dr . Mustafa Küçüköner tarafından katılımcı rektörler için özel olarak tasarlanan " İpek yolu " konulu " Ex Libris Sergisi " nin açılışını da yaptı . Palandöken Kayak Merkezini gezen rektörlere Atatürk Üniversitesi Bindallı Halk Dansları ve Hareket Topluluğu bir de gösteri sundu . Otantik özellikteki Erzurum Evleri ' nde yemek yiyen ve şehri gezen rektörler , programın son gününde , Tortum Şelalesi ve yöredeki bazı tarihi ve turistik mekânları da gezdikten sonra ülkemizden ayrıldı .
SUNULAN BİLDİRİLER
Prof . Dr . Yunus Söylet ve Prof . Dr . Cafer Özkul ' un oturum başkanlığını yaptığı ilk toplantıya , Prof . Dr . Arif Adalı , " TÜBİTAK ve AR-GE " , Prof . Dr . Muhtar Ahmed , " Akademik İşbirliği : Yükseköğretimde Sinerji Oluşturmak " ; Prof . Dr . Alebbandro Martin , " Padova Üniversitesi ' nde yeni yaklaşımlar ve İşbirliği Arayışları " ; Prof . Dr . Ferhad Rehber , " Üniversite ve İnsan Kaynakları : Sürdürülebilir Kalkınmanın Motoru " ; Prof . Dr . Cafer Caferov , " Azerbaycan ' da Ali Tahsil ve Bolonya Süreci " konularında bildiri sundu .
Prof . Dr . Muhittin Şimşek ve Prof . Dr . M . Niyazi Eruslu ' nun başkanlık yaptığı ikinci oturumda " Üniversite Kalite Güvencesi " konusunda Prof . Dr . Pirzade Kasım Rıza Sıddıkî , Prof . Dr . Tina Gelashvılı ve Prof . Dr . Md . Abdul Aziz birer konuşma yaptı .
Prof . Dr . Turan Okumuşoğlu , Prof . Dr . Kazbek Aldamzharova ' nın başkanlık yaptığı oturuma , Prof . Dr . Muhammed Masum Yasınzaı " Gelişmekte olan bir ülkenin bakış açısından Yükseköğretim reformları " , Prof . Ahmet Çetin Can " Uluslararası Karadeniz Üniversitesi ' nin Gürcistan ve Türkiye İlişkilerine Etkisi " , Prof . Ali Shamsher " Üniversiteler , Sanayi ve Hükümet Arasındaki Üç Taraflı Etkileşim " konularında bildiri sundu .
Prof . Dr . İ . Hakkı Yılmaz , Prof . Dr . Almazbek Akmatalıev ' in oturum başkanlığı yaptığı toplantıya , Prof . Irine Darchıa , " Ivane Javakhishvili Tiflis Devlet Üniversitesinde Yenilikçi Eğitim ve Perspektifler " konulu bir bildiri sundu .
Prof . Dr . Enver Duran , Prof . Dr . Muhammed Masum Yazınsaı ' nın oturum başkanlığı yaptığı toplantıya , Prof . Fatmir Memaj " Yeni Yüzyılda Yükseköğretimin İşbirliği Sorunları " , Prof . Dr . Nihal Şakır , " Yükseköğretimde İşbirlikçi Öğrenim " , Hayati Yıldırım " Yükseköğretimde Kalite Güvencesiyle Sorumluluk Politikasının İlişkisi " konularında konuştu .
Prof . Dr . Ahmet Saniç , Prof . Dr . A . Faris İsmail ' in başkanlığını yaptığı toplantıya , Prof . Fuat Kasım Muhammed ve Prof . Dr . Saule Aıdosova , " Toplum Hizmetlerine Hitaben Üniversite İşbirlikleri " konusunda bildiri sundu .
Prof . Dr . İlyas Dökmetaş ve Prof . Dr . Hamit Muhammed Aklan ' ın oturum başkanlığı yaptığı toplantıya
Prof . Dr . Cafer Özkul " Fransız Yükseköğretimi : Üniversiteler Arasında Daha Etkili Bir İşbirliği İçin Bologna Süreci ve Yeni Reformlarla İlgili Yeni Gelişmeler " , Prof . Hasan Kaplan " Bugünün Üniversitelerinden Beklentiler " Prof . Dr . Ahmad Faris İsmail " Uluslararası Malezya İslam Üniversitesi ' nde Araştırma ve Yenilikçi İşbirliklerini Geliştirmek İçin Yeni Girişimler " konusunda bildiri sundu .
Prof . Dr . Seyyid Muhammed Tagi Alevi , Prof . Dr . Pirzade Kasım Rıza Sıddıkî ' nin başkanlığını yaptığı oturumda Prof . Dr . Roin Kavrelıshvılı " Kalite Güvencesi " , Dr . Derya Tellan " Yükseköğretimde Eğitimsel Teknoloji Stratejilerinin Kıyaslanması " , Çağlar Güllüce " Yükseköğretimde İyi Yönetişim " , Dr . Selçuk Karaman " E-Öğrenme Yoluyla Uluslararası İşbirliği Fırsatları : Atatürk Üniversitesinde Uygulamalar " konularında konuştu .
Prof . Dr . Sebahattin Tüzemen , Prof . Dr . Cafer Özkul , Prof . Dr . Pirzade Kasım Rıza Sıddıkî , Prof . Dr . Kemalettin Özdemir ve Prof . Dr . Askarbek Dzhylkıchıev ' in katıldığı son oturumda ise toplantının değerlendirilmesi yapıldı .
Tespitler öneriler
2007 itibariyle dünyada 156 milyon yüksek eğitim öğrencisi bulunuyor . Tüm dünyada yüksek öğretime olan talep artıyor . Küreselleşme devam edecek . Dünyada hızlı bir gelişim bekleniyor . Dünya Üniversitelerinde 2 . 5 milyon yabancı öğrenci eğitim görüyor . Yakın bir dönem için bu rakamın 4 milyona , takip eden dönemde ise 7 milyona ulaşması öngörülüyor .
Kamu Üniversiteleri artık uluslararası talebe cevap verecek durumda değil . Bu nedenle özel üniversitelerin sayısı artmaya devam edecek . İyi bir diplomaya sahip öğrenci dünyanın her yerinde geçerli bir pasaporta kavuşmuş olacak . Bunu sağlayan üniversiteler ise öne çıkmaya devam edecek .
Tarihin hiçbir döneminde hükümetler yükseköğretime ve araştırmaya bugün olduğu kadar bir kaynak ayırmadı . Üniversiteler , kaynaklarını iyi kullanmalı ve UNESCO standardını sağlayarak kalite güvencesine sahip olmalı .
Üniversiteler birbirine güvenmeli . İşbirliğini öğrenmeliler . Kalabalık sınıflarda , amfilerde yürütülen klasik öğrenme metotları sorgulanmalı . Tek başına ya da büyük gruplar halinde yapılan eğitim küçük gruplar halinde yapılan eğitime göre başarısızdır . İkili , üçlü gruplar halinde yürütülen eğitim süreçlerinde öğrencilerin öğrenme ve sosyalleşme başarısı çok yüksektir .
Üniversitelerde eğitim materyalleri ve akademisyenlerin eğitime katkısı da çok önemli hale geldi . Başarılı üniversiteler eğitimlerini geliştirmeleri ve kendilerini yenilemeleri için akademisyenlerini dışarıya gönderiyor .
E- teknoloji , e- eğitim , uzaktan eğitim yeni olguları olarak gelişmeye devam ediyor . Eğitimde internetin rolü artıyor .
Üniversitelerde hesap verme önemli bir kriter kabul ediliyor artık . Sorumluluk hesap vermekle birlikte algılanıyor . Hesap vermek yönetişimin yarısıdır . Son 20 yılda OECD ülkelerinde kalite güvencesi arttı . Gelecekteki A sınıfı üniversitelerde hesap verme eğitimin merkezine yerleşecek .
Üniversiteler ; misyon , vizyon , politikalar ve stratejilere sahip olmalıdırlar . Hedeflerini gerçekleştirirken siyasi müdahale olmadan çalışa bilmeli ve işbirliği yapabilmeliler . Ticari üniversiteler kaliteli eğitimin önünde bir engel teşkil ediyor . Ticari üniversiteler daha yüksek sesle sorgulanmalıdır . Akredite olmak kaliteli üniversitenin göstergesi kabul edilmelidir . A sınıfı üniversiteler yerel , ulusal , uluslar arası ilişkiler sahiptir . Üniversiteler öğrencilerini müşteri olarak görmemeli , öğrenciler bir ürün , bir paydaştır .
Bilginin her gün arttığı bir dönemdeyiz . Üniversiteler ders programlarını sürekli gözden geçirilmeliler . Ders programları ortak akılla oluşturulmalı . Lüzumsuz dersler katiyen açılmamalı .
Üniversiteler mezunlarını 5 yıl sonra takip ederek başarılarını veya başarısızlıklarını kendileri noktasında değerlendirmelidir . Üniversite yönetimleri bilgi iletişim sistemine uygun hale gelmeli ve öyle çalışmalıdır . Bilim adamlarının yalnız çalışmaları devri sona ermiştir , ' yalnız çalışan sadece toplar , ekiple çalışan ise çarpar ' ; ' Hiç birimiz , hepimiz kadar akıllı değiliz . '
Üniversiteler bilim ve teknoloji üreten formlara sahip olmalıdır . Üniversiteler , " Araştırma Üniversiteleri " haline gelmeye çalışmalıdır . Değişim dünyanın her yerinde devam ediyor . Dünya da üniversite kavramı değişiyor . Üniversiteler artık topluma daha yakındırlar . Üniversitelerde kaynak yaratma ve kaynağı yönetme öne geçmiş durumdadır .
Üniversiteler arasında yapılan anlaşmalar , sonuç vermeli , temas korunmalı . Üniversiteler bilim aktaran değil bilim üreten yerler olmalı . Avrasya üniversiteleri olarak ortak yatırımlar ve projeler yapılmalı ; devir , grup çalışması devridir .
Tüm dünyada öğretmenlerin ve akademisyenlerin eğitimi gittikçe önemli hale geliyor . Öğrenci motivasyonu üniversitelerde başarıyı getiriyor . Hedefsiz bir şekilde üniversiteye gelen öğrencilerin hedefsiz şekilde topluma döndükleri ve başarısız oldukları gözlenmektedir . Öğrenci erken yaşlarda isteklendirme kazanmaya başlamalı .
Toplantı sonunda yapılan değerlendirme oturumunda konuşan organizasyon komitesi başkanı Prof . Dr . Sabahattin Tüzemen , üç gün boyunca devam eden toplantılarda , tarihi ipek yolu üzerindeki Asya , Afrika ve Avrupa kıtalarından katılan rektörlerin 30 sunum gerçekleştirdiğini ve üniversite eğitimiyle ilgili çok önemli değerlendirmelerde bulunduklarını belirterek teşekkür etti .
" Tarihi İpek Yolu bu toplantımızla birlikte post modern ipeksi bir yol olmuştur " diyen Tüzemen , başlatılan stratejik ortaklığın kurumsal bir yapı içerisinde devam ettirileceğini ve bundan katılımcı üniversitelerin her birinin yararlanacağını anlattı .
- PROF . DR . KOÇAK : " ÇOK ZAMANDIR İPEK YOLUNUN ÜZERİ TOZLANMIŞTI "
Oturumun kapanış konuşmasını yapan Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof . Dr . Hikmet Koçak toplantıya katılan üniversite rektörlerine teşekkür etti ve memnuniyetini dile getirdi .
Tarihi İpek Yolu hakkında herkesin bilgi sahibi olduğunu hatırlatan Koçak , " Bildiğiniz gibi İpek Yolu sadece bir ticaret yolu değildi , aynı zamanda sanatı , bilgiyi , örf ve adetleri de ülkelerden ülkelere , kıtalardan kıtalara taşıyan bir özelliğe sahipti , " dedi .
" Çok zamandır İpek Yolunun üzeri tozlanmıştı " diyen Koçak , sahip olduğu yüksek ticaret , medreseleri , bilgi ve kültüre merkezlik etmesiyle ünlü Erzurum ' dan yapılan toplantıyla tarihi ipek yolunu tuzunun üzerinden atılmaya başlandığını ve yolun yeniden parlamaya başladığını söyledi .
" Tarihi İpek yolunun önemli şehri Erzurum bugün de ülkemizin önemli şehirlerinden biridir . İstanbul , Ankara ve İzmir ' den sonra Anadolu ' da ilk üniversite Erzurum ' da kurulmuştur , " diyen Koçak , konuşmasını şöyle tamamladı :
" Atatürk Üniversitesi önemli bir misyona sahiptir . Yüzünü Kafkasya , Balkanlar , Uzak doğu ve Orta doğu ' ya çevirmiş durumdadır . Bu toplantı misyonunun bir parçasıdır . Türkiye ' yle birlikte 17 ülkeden çok sayıda birikimi olan insan Atatürk Üniversitesi ' nde bir araya gelerek tarihi ipek yolunu yeniden canlandırdık . Bunu birlikte başardık . Avraysa İpek Yolu Üniversiteleri Toplantısı ' nın beklenen bir toplantı olduğunu gördük . Sorumluluk aldık . Toplantıyı daha geniş bir katılımla tekrarlayacağız . Atatürk Üniversitesi web sitesinden vereceğimiz bir linkle bu toplantının yazılı ve görsel bütün dokümanını yayınlayacağız . Ayrıca sunulan bildiriler kitap olarak yayınlanacak . "
1.avrasya İpek Yolu Üniversiteleri Toplantısı Sona Erdi
Atatürk Üniversitesi'nce organize edilen 1.Avrasya İpek Yolu Üniversiteleri Toplantısı sona erdi