1. Sürgünde Telgraf Otu Çay Müstahsilinin Basina Dert Oldu

1. Sürgünde Telgraf Otu Çay Müstahsilinin Basina Dert Oldu

Dogu Karadeniz’de birinci sürgün çay hasadinin bitip 2. sürgün çay hasadinin baslayacagi bu günlerde çay üreticisinin basi telgraf otuyla dertte. 100 kilo yas çay topladiklari bahçeden 500 kilo telgraf otu temizlemek zorunda kalan çay üreticileri, bu konuya kalici bir çözüm bulunmasini istiyor.

Özellikle Rize ve Trabzon’daki çay bahçelerinde sikça görülmeye baslayan telgraf otu çay üreticilerine zor anlar yasatiyor. Trabzon’un Of ilçesindeki 200 metrekare çay bahçesinden 500 kilo telgraf otu temizleyen çay müstahsili Mehmet Hologlu, yetkililerin bu konuya bir çözüm bulmalari gerektigini söyledi.

200 metrekare çay bahçesinde esi ve çocuklariyla birlikte 4 gündür temizlik yaptigini ifade eden Hologlu, 100 kilogram yas çay alacaklari yerden 5 kati telgraf otu temizlediklerini belirtti.

Çay bahçelerinde asiri telgraf otu oldugunu belirten Hologlu, "Ikinci sürgün baslamadan bahçelerimizde temizlik yapiyoruz. Bu yil telgraf otu çay bahçelerimize musallat oldu. Çaya zarar veriyor. 200 metrekare yerden 500 kilo bir kamyon ot temizledik. Esim ve çocuklarimla 4 gündür çaliyoruz. Yetkililerden bu konuda bir yardim bekliyoruz" dedi.

Öte yandan ’Telgraf çiçegi’ diye de bilinen ot, son yillarda çayliklari istila etmesi nedeniyle çay üreticilerinin en büyük sorunlarindan biri olarak görülüyor. Elle çayliklardan temizlenip imha edilen ve baska bir sekilde mücadelesi henüz mümkün olmayan otu yolup kopardiktan sonra dogaya birakmamak gerekiyor. Bir posete koyup imha etmenin en saglikli çözüm oldugu anlatilirken, kolay da kurumayan bitki, koparilip birakildigi yerde yeniden kök salabiliyor. Ayni çay gibi gözüken telgraf otu, bazen isçiler tarafindan çay diye toplanabiliyor. Ot çaya atilan gübreyi, mineralleri aliyor ve çaya da zarar veriyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile