Ekonomik Isbirligi ve Kalkinma Örgütü (OECD), çok uluslu sirketlerin faaliyette bulunduklari ülkelerde en az yüzde 15 vergilendirilmesi konusunda 130 ülkenin anlasmaya vardigini bildirdi.
OECD, aralarinda ABD, Çin, Almanya, Fransa, Ingiltere, Japonya ve Türkiye'nin de yer aldigi küresel Gayrisafi Yurt içi Hasila'nin (GSYH) yüzde 90'ini temsil eden 130 ülkenin uluslararasi vergi reformu konusunda anlasma sagladigini açikladi.
Anlasmaya göre, çok uluslu sirketlerin faaliyet gösterdikleri ve kar elde ettikleri yerlerde vergi ödemeleri saglanacak.
Bu uygulama, uluslararasi vergi sistemine yasal kesinlik ve istikrar kazandiracak.
Dijital alanda faaliyet gösteren firmalari da içeren en büyük çok uluslu sirketlerin ülkeler arasinda kar ve vergi dagiliminin adil biçimde gerçeklestirilecek.
Çok uluslu sirketlerin vergilendirilmesine yönelik bazi haklar, ev sahibi ülkeden firmalarin ticari faaliyet gösterdigi ve kar elde ettikleri yerlere tahsis edilecek.
Kurumlar vergisi konusunda adil rekabet ortami hazirlanacak. Bunun için küresel bir asgari kurumlar vergisi orani getirilecek.
Çok uluslu sirketler faaliyette bulunduklari her ülkede en az yüzde 15 oraninda kurumlar vergisine tabi tutulacak.
Söz konusu oranla, küresel çapta yillik 150 milyar dolarlik vergi geliri üretilecek.
Anlasmanin, özellikle dijital platformlarin ve büyük firmalarin çesitli uygulamalarla vergi ödemekten kaçinmalarini engellemesi bekleniyor.
Avrupa Birligi (AB) üyesi Irlanda ve Macaristan'in anlasmaya katilmamasi dikkati çekti.
Vergi anlasmasinin teknik detaylarinin ekim ayina kadar tamamlanmasi ve planin 2023 yilinda uygulanmasi öngörülüyor.
130 Ülkeden Küresel Vergi Anlasmasi
Aralarinda ABD, Çin, Almanya, Fransa, Ingiltere, Japonya ve Türkiye'nin de yer aldigi küresel GSYH'nin yüzde 90'ini temsil eden 130 ülke, uluslararasi vergi reformu konusunda anlasti Çok uluslu sirketlerin faaliyet gösterdikleri ve kar elde ettikleri yerlerde vergi ödemeleri saglanacak Küresel sirketler faaliyette bulunduklari her ülkede en az yüzde 15 kurumlar vergisine tabi tutulacak.