16. Uluslararası Doğaltaş Ve Teknolojileri Fuarı Açıldı

16. Uluslararası Doğaltaş Ve Teknolojileri Fuarı Açıldı

İzmir, doğaltaş sektöründe dünya çapında bir buluşmaya ev sahipliği yapıyor

İzmir, doğaltaş sektöründe dünya çapında bir buluşmaya ev sahipliği yapıyor. Sektöründe dünyanın en büyük fuarlarından biri olarak kabul edilen MARBLE'da bu yıl 35 ülkeden 262'si yabancı, 884'ü yerli olmak üzere toplam 1146 firma ürünlerini sergileyecek.
İZFAŞ (İzmir Fuarcılık Hizmetleri Kültür ve Sanat İşleri Ticaret A.Ş.) tarafından düzenlenen MARBLE 16. Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı, 16. kez tüm dünyaya merhaba dedi. Kültürpark İsmet İnönü Sanat Merkezi'nde gerçekleştirilen açılış törenine, İzmir Vali Yardımcısı Ardahan Totuk, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, TBMM Araştırma Komisyonu Başkan Vekili Polat Türkmen ve komisyon üyeleri, Denizli Valisi Yavuz Erkmen, Afyonkarahisar Valisi Haluk İmga, Muğla Valisi Ahmet
Altıparmak, Denizli Belediye Başkanı Nihat Zeybekçi, Dış Ticaret Müsteşarlığı Müsteşar Yardımcısı Ziya Altunyaldız, İl Genel Meclisi Başkanı Serdar Değirmenci, Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Arslan Osman Erdinç, Türkiye Mermer Doğaltaş ve Makinaları Üreticileri Birliği (TÜMMER) Yönetim Kurulu Başkanı Selahattin Onur, meslek odaları yöneticileri ile yerli yabancı çok sayıda sektör temsilcisi katıldı.
Törende konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, günümüzde yerel yönetimlerin sadece alt yapı, su, kanal arıtma yol, park-bahçe yapmak görevinden çok yeni vizyon ve misyonlarla donatıldığını söyledi. Başkan Kocaoğlu, "Yerel yönetimler kentin ileriye gitmesi, kent için bir vizyon ve strateji belirlenmesi, karar parçalarının planlaması, kentin tanıtılması, kentin değerlerini, zenginliklerini gün ışığına çıkartması, ekonomiyi büyütmesi, kentin refahını artırması, yaşam startını yükseltmesi
ve bu yoldan ülkenin kalkınmasına katkıda bulunması gibi bir misyon üstleniyor. Biz de bu çerçevede 6 yıldır yerelde kalkınmayı hedefleyerek bütün projelerimizi, çalışmalarımızı bu hedef çerçevesinde gerçekleştirdik. Bu fuar da bunların en önemlilerinden bir tanesi" dedi.
İzmir Fuar Alanı'nın merhum Başkan Ahmet Piriştina döneminde yapılarak 2004 yılında hizmete girdiğini hatırlatan Başkan Kocaoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Ancak bu fuar alanı da MARBLE için ilk günden itibaren yetmedi. Biz yeni bir fuar alanı inşa etmek üzere 337 dönüm bir alanı kamulaştırdık. Şimdi yeni fuar alanının projelerini yapıyoruz. Proje biter bitmez, İzmir mermer fuarını dünyanın bir numaralı fuarı haline getirecek ve kentimizde fuar sektörünü büyütecek şahlandıracak, bir fuar merkezi yapmak
üzere hemen yapım ihalesine çıkacağız. Finans kaynaklarımızda bir problem yok. Zamanla yarışıyoruz. Biz fuarcılıkla kongreciliğin at başı gittiğine, birbirini desteklediğine, birbirini büyüttüğüne inanıyoruz. Bugünkü fuar hollerimizi de restore ederek, 440 dönüm içersindeki Kültürpark'ta Türkiye'nin en büyük kongre merkezini de yapmak üzere yola çıktık. "Mermer sektörünün yüzde 99'un üzerinde katma değer sağlayan bir sektör olduğuna değinen Başkan Kocaoğlu, "Bu sektörde ne satarsak yüzde 99'u ülkede
kalıyor döviz olarak Yani ihracat yönünden baktığımızda yüzde 99'undan fazlası katma değere geçiyor. Böyle bir sektörden bahsediyoruz. Dünya mermer rezervinin yüzde 40 civarının Türkiye'de olduğunu biliyoruz. Bu sektör bizim geleneksel sektörümüz aynı zamanda. Biz mermer sektörünü bıkmadan usanmadan destekleyeceğiz. Bu sektörün bölgemiz ve ülkemizin kalkınmasında bir lokomotif olacağına inanıyoruz" dedi. Başkan Kocaoğlu MARBLE'ın İzmir ekonomisine iş bağlantıları hariç 70 milyon dolar katkı
sağlayacağını da sözlerine ekledi.
İzmir Vali Yardımcısı Ardahan Totuk yaptığı konuşmada fuarın mermer üreticileri için önemli bir fırsat olduğunu vurguladı. İzmir fuarcılığının en büyük fuar organizasyonlarından biri olan mermer fuarının ülke için sağladığı katma değer açısından da öneminin altını çizen Totuk, yerli doğaltaş kullanımının ülke açısından da önemli olduğunu söyledi. Totuk böylesine başarılı bir fuarı 16 yıldır uluslararası düzeyde sürdürdükleri için Başkan Aziz Kocaoğlu'na ve önceki belediye başkanlarına teşekkür etti.

Dış Ticaret Müsteşarlığı Müsteşar Yardımcısı Ziya Altunyaldız ise bu fuarın 16. kez uluslar arası düzeyde yapılıyor olmasının çok önemli ve anlamlı olduğunu söyledi. Altunyaldız, "Bu fuar artık ülkemizin bir üretme ve pazarlama merkezi olduğunu işaret ediyor" dedi.
Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Arslan Osman Erdinç, sektörün iyiye gittiğini belirterek maden ihracatında yüzde 71'lik, doğaltaşta ise yüzde 31'lik bir artış sağlandığını kaydederek, bu yılın ilk iki aylık rakamlarının da gelecek için umut vaat edici olduğunu söyledi. Türkiye Mermer Doğaltaş ve Makinaları Üreticileri Birliği (TÜMMER) Yönetim Kurulu Başkanı Selahattin Onur da konuşmasında, sektör sorunları hakkında açıklamalarda bulunup ilgili bakanlıklardan destek istediler.
İsmet İnönü Sanat Merkezi'ndeki törenin ardından Kültürpark Lozan kapısı girişinde kurdele kesilerek 16. MARBLE açıldı, ardından da fuar stantları gezildi.

TBMM ARAŞTIRMA KOMİSYONU İZMİR'DE
Açılışa, TBMM Araştırma Komisyonu Başkan Vekili Polat Türkmen, Komisyon Sözcüsü Mustafa Kemal Cengiz, komisyon üyeleri Halil Ünlütepe, Zekeriya Aslan, Ergün Aydoğan, Mehmet Salih Erdoğan, Kudbettin Arzu, Tahir Öztürk, Emin Nedim Öztürk, Halil Mazıcıoğlu, Yahya Doğan, Mehmet Nil Hıdır, Ali Koçal ve Hasip Kaplan ile birlikte 9 uzman katıldı. Komisyon üyeleri yerli ürünler kullanılmasını teşvik etmek amacıyla fuarda incelemelerde bulunacaklar.

MARBLE 2010'DA 1146 FİRMA
Fuara 35 ülkeden 262'si yabancı 884'ü yerli toplam 1146 firma katılıyor. MARBLE 2010'a katılan ülkeler şunlar; Avustralya, Belçika, Brezilya, Kanada, Çin, Danimarka, Mısır, İngiltere, Finlandiya, Fransa, Almanya, Yunanistan, Hindistan, İran, Irak, İtalya, Japonya, Lübnan, Polonya, Portekiz, Rusya, San Marino, Suudi Arabistan, Güney Afrika, Güney Kore, İspanya, İsveç, İsviçre, Suriye, Tayvan, Hollanda, Birleşik Krallık, Ukrayna, ABD, Vietnam.

80 ÜLKEDEN ZİYARETÇİ
MARBLE 2010'a 80'in üzerindeaünün yüzde 99'un üzerinde katma değer sağlaya ülkeden ziyaretçi gelmesi bekleniyor. Fuara ilk kez bu yıl katılacak olan ülkeler ise Brezilya, Güney Afrika, Vietnam ve Ukrayna olacak. Vietnam'ın meşhur beyaz mermeri ise MARBLE'da ilk kez bu yıl sergilenecek.
MARBLE'da her yıl artan katılım taleplerine olumlu yanıt verebilmek için İZFAŞ, sergileme olanağını en üst seviyeye çıkardı. Mevcut kapalı alanların yanı sıra 7 bin 200 metrekarelik 4 adet kapalı alan inşa edildi. Bu alanlarla birlikte fuar, toplam 10 adet kapalı alanda gerçekleştirilecek. Fuar için tahsis edilen alan geçen yıla göre 1.125 metrekare artarak 43 bin 625 metrekareye ulaştı. Kültürpark'ın doğal dokusuna zarar vermeyecek şekilde inşa edilen geçici holler, fuar bitiminde kaldırılacak. Katılımcı
sayısının her yıl arttığı fuarda, 300'e yakın firmanın katılım ve yer büyütme taleplerine olumlu yanıt verilemedi. Geçen yılki fuara 1112 firma katılmış; fuarı 76 ülkeden 51.560 kişi ziyaret etmişti.
Kentin ekonomisine, özellikle ulaşım, konaklama sektörlerine her fuar döneminde büyük ivme kazandıran MARBLE, istihdama da önemli katkıda bulunmaya devam ediyor. Bu yıl fuar süresince çalıştırılmak üzere çeşitli pozisyonlarda 462 kişi İZFAŞ bünyesinde görev yapıyor.
MARBLE 2010'un İzmir'e ekonomik katkısı da her yıl olduğu gibi önemli boyuta ulaştı. 2009'da kent ekonomisine 70 milyon dolar gelir sağlayan fuarın getirisinin bu yıl 70 milyon doların da üzerinde olması bekleniyor. 4 gün sürecek MARBLE Fuarı'nda yurtiçi ve dışından gelen katılımcı ve ziyaretçiler, İzmir kent merkezindeki otellerin yanı sıra çevre ilçelerdeki otellerde de konaklıyorlar. Fuar süresince kentteki oteller tam kapasite çalışacak. Sadece profesyonel ziyaretçilere açık olan fuar, 27 Mart 2010
Cumartesi sona erecek.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile