17. Efficiency Challenge Elektrikli Araç Yarislari'nin Ilk Günü Tamamlandi

TEKNOFEST Havacilik, Uzay ve Teknoloji Festivali kapsaminda 2019'dan, TÜBITAK tarafindan da 2005'ten bu yana düzenlenen Efficiency Challenge Elektrikli Araç Yarislari ile bu yil ilk kez gerçeklestirilen Liseler Arasi Efficiency Challenge Elektrikli Araç Yarislari finallerinin ilk günü tamamlandi.

Körfez Yaris Pisti'nde gerçeklestirilen üniversitelerin yarisi TÜBITAK Baskani Hasan Mandal, liselerinki ise Türkiye Teknoloji Takimi Vakfi Mütevelli Heyeti Baskani ve Teknofest Yönetim Kurulu Baskani Selçuk Bayraktar'in start vermesiyle basladi.

Türkiye ve yurt disindaki üniversite ögrencilerinin basvurabildigi Uluslararasi Efficiency Challenge Elektrikli Araç Yarislari'nda yarismacilar, Elektromobil ve Hidromobil kategorilerinde mücadele ederken lise ögrencileri ise Elektromobil kategorisinde yaristi.

Yarismacilar, 65 dakika içerisinde 2 kilometrelik parkurda tur atarken, burada araçlarin tükettikleri enerji miktari dikkate alindi, ana ölçüt ise kimin en az enerji tükettigi yani "verimlilik" oldu.

Iklim degisikligi, fosil yakit rezervlerinin azalmasi, otomobil üreticilerini farkli arayislara sevk etti ve sürdürülebilir enerji kaynaklariyla çalisabilen araçlarin üretimi ile ilgili Ar-Ge çalismalari hizlandi.

Bu baglamda sürdürülebilir kaynaklarla üretilen araçlarin önemine dikkati çekmeye çalisan TÜBITAK, elektrik ve hidrojen enerjisiyle çalisan araçlarla ilgili yerli ve milli üretimin artirilmasini da amaçladi.

TÜBITAK, bu yil takimlara Milli Teknoloji Hamlesi kapsaminda ANLAS ile yaptigi anlasma geregi yerli üretim araç lastigi saglarken, Ark Pres ile yapilan anlasma kapsaminda da takimlara yerli üretim emniyet kemeri saglandi.

Basarili bulunan takimlari lise kisminda 30 bin lira, Uluslararasi kisminda ise 50 bin liraya varan ödülün bekledigi Efficiency Challenge Elektrikli Araç Yarislari, Uluslararasi kategorisinde 65, Liseler Arasi kategorisinde ise 36 takimin katilimiyla yarina kadar devam edecek.

En verimli aracin belirlenmesi için yarin yapilacak ikinci gün etkinligine, Sanayi ve Teknoloji Bakani Mustafa Varank'in da katilmasi bekleniyor.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile