2. Türkiye Uluslararası Uzun Yaşam Sempozyumu

Nazilli'de yapılan 2. Türkiye Uluslararası Uzun Yaşam Sempozyumu'nda 'Uzun Yaşam ve Yaşam Kalitesi' tartışıldı.

Sempozyuma Nazilli Kaymakamı Caner Yıldız, Nazilli Belediye Başkanı Haluk Alıcık, komşu ilçelerin belediye başkanları, işadamları, sosyal hizmet uzmanları, Nazilli Sağlık Meslek Lisesi Öğrencileri, Nazilli Devlet Hastanesi ve Sağlık Gurup başkanlığına bağlı evde bakım birimleri ile çok sayıda vatandaş katıldı.
Almanya'nın yanı sıra Amerika'dan ve Türkiye'nin çeşitli üniversitelerinden gelen uzmanların konuşmacı olarak katıldığı ve gün boyu süren sempozyumda uzun yaşamın sırları konusunda yapılan araştırmalar değerlendirildi. Nazilli Kaymakamlığı, Nazilli Belediye Başkanlığı, Nazilli Ticaret Odası, Akdeniz Üniversitesi Gerontoloji Bölümü ve Türkiye Ege Bölgesi 100 Yaş ve Üzeri Araştırma ve Koordinasyon Merkezi (TİYAM)'ın ortaklaşa düzenlediği sempozyumda ABD Virginia Üniversitesinden Prof.Dr. Karen A. Roberto, Kuzey Carolina Üniversitesinden Prof.Dr. Dena Shenk, Türkiye'den Prof. Dr. Bilgen Taneli, Prof.Dr. İlhan Tomanbay, Prof.Dr.İsmail Tufan, Yar.Doç.Dr.Suzan Yazıcı, Japonya'dan Yard.Doç.Dr.İkuko Murakami, TİYAM Koordinatörü Sultan Kılıç, İnşaat Mühendisi İbrahim Şencan ve İş Adamı Ali Bıdı, uzun yaşam ile ilgili çalışmaları değerlendirdiler.
Sempozyumda konuşan Prof. Dr. İlhan Tomanbay, "Eskiden yaşlılar üretici olmadıkları için bir köşeye çekilerek ölmeyi beklerlermiş. Günümüzde ise yaşlıları aramızda görmek bizim toplum için büyük bir onur olarak kabul görmeye başladı. 2015 yılında dünyadaki 20 milyon insan 65 yaş ve üzerinde olacak. Bu nedenle yaşlıların bakım konusu gün geçtikçe önem kazanıyor. Türkiye'de sosyal tedavi oldukça geri kalmakla birlikte Avrupa'da ileri düzeylere çıktı. Ülkemizde yeni gelişmeye başlayan sosyal hizmet çalışmaları hızla artmaya başladı. Nazilli'de yaklaşık dört yıl önce başlatılan evde bakım hizmetleri birimleri ile 200 civarında yaşlı evinde bakılarak hizmet görüyor. Tele bakım dediğimiz teknolojik çalışmalar kapsamında Avrupa'da bin 800 kişi bakılıyor. Bu sistemin yaygınlaşmasını bekliyoruz. Ayrıca yaşlıların bakımı açısından önemli olan terapi, rehabilitasyon ve bakım hizmetlerinin hızlı bir şekilde yenilenmeye giderek gelişmesi sağlanıyor. Böylelikle bir merkezden yönetilebilen sistemle yaşlılar evlerinde kolaylıkla bakılmaya başlanacak" dedi.
TİYAM Kurucusu Akdeniz Üniversitesi Gerontoloji Bölüm Başkanı Prof.Dr. İsmail Tufan da, "Bu yapılarak hizmet sektörü de iyi organize edilmek suretiyle şimdiden önlem alabiliriz. Böylelikle yaşlanma kader değil, üstesinden gelinen bir olgu olur. Nazilli'de geçen yıl başlattığımız çalışmalarla binlerce insan üzerinden elde ettiğimiz verilerle önemli bulgular elde ettik. Alzheimer, Demans gibi önemli rahatsızlıklarda 2050 yılına kadar olacak çözümleri değerlendirdik. 2050 yılında Türkiye 100 milyon nüfusa ulaşacak. Nüfusun yüzde 30'u da yaşlı olacak. Bugün eğer önlem almazsak yarın gençlerimiz yaşlılık sorunu ile karşılaşacak. Mevcut 6 milyon yaşlının 2,1 milyonu kronik hasta olacak. Demans ve Alzheimer hastalıklarını hafife almamamız gerekiyor. Benim sorunun değil derseniz yarın sizin başınıza mutlaka gelecektir. Türkiye'de bugün 600 bin demans hastası var. Bunun yarısı Alzheimer hastası. Hizmet alan ise sadece bin 500 kişi. Bu rakam 2010'da 300 bin, 2050'de ise bir milyon 200 bin civarında olacak. Nazilli'de ise 4 bin Alzheimer hastası var. Doğası, suyu, doğal ürünleri ile Nazilli gelecekte sosyal hizmet uzmanları ve sağlıklı yaşlanmak isteyenlerin merkezi haline gelecek" diye konuştu.
Nazilli Belediye Başkanı Haluk Alıcık ise, Uzun Yaşam'ın sırrının araştırılması amacı ile Belediye olarak TİYAM'a 100 bin TL araştırma kaynağı sağlayacağını belirtti. Ayrıca araştırmalarda kullanılmak üzere araç ve teknik malzemenin sağlayacaklarını ifade etti. Başkan Alıcık konuşmasını sürdürerek; "Marka haline gelen ve insanlarda Nazilli denince 'Uzun Yaşamın Merkezi' sözünü perçinleştirmek için elimizden geleni yapacağız. Nazilli Belediyesi olarak TİYAM'a maddi ve manevi elimizden gelen bütün desteği sağlıyoruz ve sağlayacağız. Alzheimer Merkezinin önümüzdeki hafta ihalesi yapılacak ve 120 gün sonra da teslim edilecek. Bütün gelişmeler hızlı bir şekilde yapılıyor" ifadelerini kullandı.
Nazilli'nin yaşlılık bakımından hem Türkiye, hem Avrupa hem de Dünya ortalaması üzerinde olduğu belirtildi. Nazilli'nin uzun yaşam araştırma merkezi ve uzun yaşam merkezi olarak marka şehir olduğunu ifade edilirken, ileriki yıllarda bu avantajın Nazilli lehine çevrilmesi için çalışmaların hızlandığı kaydedildi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile