3. Sanat Tarihi Öğrenci Kongresi

3. Sanat Tarihi Öğrenci Kongresi

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Kerim Türkmen, sanat tarihinin ortaokul ve liselerde zorunlu ders olması halinde, üniversitelerde bu bölümlerde eğitim gören öğrencilerin en azından gelecek 10 yılda iş bulma kaygısı çekmeyeceklerini söyledi.

Türkmen, ERÜ Sanat Tarihi Kulübü'nün ev sahipliğinde Fen Fakültesi konferans salonunda düzenlenen 3. Sanat Tarihi Öğrenci Kongresi'nin açılışında yaptığı konuşmada, Osmanlıca'nın önemine dikkati çekti.

İnsanların dedelerinin Osmanlıca yazılmış mezar taşlarını okuyabilmelerinin önemli olduğunu vurgulayan Türkmen, "Ama ondan önce o mezarlara sahip çıkmak lazım. Birçok tarihi eserimiz yok oldu. Keşke onları koruyabilseydik" dedi.

Türkmen, bölüm öğretim üyelerinin Milli Eğitim Bakanlığının (MEB) şura ve çalıştaylarına katılarak sanat tarihinin okullarda zorunlu ders olarak okutulması için uğraştıklarını ifade ederek, şöyle devam etti:

"Bu konu çok önemli. Sanat tarihi ortaokul ve liselerde zorunlu ders olsa, gelecek 10 yılda hiçbirinizin iş bulma kaygısı olmaz. Düşünün; Türkiye'de kaç bin okul var. O kadar sanat tarihçisinin istihdam edilmesi gerekir. Sizden ricam, bu konuyu her ortamda dile getirin, yetkililere yazın. Bizim bölümde öğrencilerimiz 2-3 yıl Osmanlıca eğitimi alıyor. Osmanlıca öğretmeni de olabilirler. Bunlar istemeden olmaz. Öğretim üyelerimiz 5 çalıştaya katıldılar ve her fırsatta sanat tarihinin zorunlu ders olması gerektiğini dile getirdiler."

ERÜ Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sultan Murat Topçu da bu tür etkinliklerin sanat tarihçilerinin, öğrencilerin sesini duyurabilecekleri, problemlerini dile getirebilecekleri önem imkanlar olduğunu anlattı.

MEB'in 5 çalıştayına katıldıklarını ve ders güncellemeleri yaptıklarını dile getiren Topçu, şöyle konuştu:

"Yaptığımız programlarda ilk şart olarak şunu yazdık; Bu dersi bir sanat tarihçisinin vermesi gerekir. Eğer bu dersi sanat tarihçisi vermezse, dersten beklenen çıktılar elde edilemez, kazanımlar elde edilemez. Bu konuyla çok uğraşıyoruz ama şöyle bir sıkıntıyla karşılaştık, özellikle lise müfredatında sanat tarihi dersi ikinci seçmeli grupta. Bunu hiç olmazsa birinci gruba aldırmamız gerekiyor ki sanat tarihçisi ataması yapılabilsin. En azından güzel sanatlar liselerinde böyle bir şeye başladık. Türkiye'de 71 güzel sanatlar lisesi var, eğer başarabilirsek 71 sanat tarihçisi almak zorunda kalacaklar. Sizler de bölümlerinizde bunları hocalarınızla konuşun, paylaşın, onlar da bu işle ilgilensinler, bakanlıkla görüşsünler. Hiç olmazsa sanat tarihi dersini ikinci seçmeli gruptan birinci gruba çıkarmamız gerekiyor. Yoksa genel liselerde öğrenci birinci gruptan dersleri seçiyor, ikinci gruba hiç bakmıyor bile. Bu sizlerin geleceği için önemli bir konu."

Topçu, verdiği desteklerden dolayı Prof. Dr. Kerim Türkmen ile kongrenin düzenlenmesinde emeği geçen öğrenci ve asistanlara teşekkür etti.

Programın ardından, Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Muhittin Kapanşahin, Türk kültürü araştırmacısı-yazar merhum Servet Somuncuoğlu anısına düzenlenen fotoğraf sergisinin açılışını yaptı.

Kongreye, 17 üniversiteden 45 öğrenci katılıyor. Toplantının bugünkü oturumlarında 12 üniversiteden öğrenciler çeşitli konularda sunum yapacak. Kongrenin yarınki son gününde ise Kayseri'deki tarihi yapılarda incelemelerde bulunulacak.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile