Teklifin tümü üzerinde IYI Parti Grubu adina söz alan Aksaray Milletvekili Ayhan Erel, hukuk reformunun, "yapiyorum" demekle gerçeklesecek basit bir sey olmadigini, en basta yarginin yapisi, isleyisi, kaynaklari, yetkinligi ve kapasitesinin çagdas seviyeye getirilmesi gerektigini ifade etti.
Türkiye Büyük Millet Meclisine sunulan 4. Yargi Paketi Teklifi'nde "çocugun cinsel istismari" suçunda tutuklama yapilabilmesi için somut delil sarti getirildigini belirten Erel, " Somut delil konusunun tekrar ele alinacagi konusunda duyumlarimiz var. Hükümet, komisyon, Meclis derhal geregini yapmali ve somut delil sartini tekliften çikarmalidir." dedi.
MHP Grup Baskanvekili Muhammed Levent Bülbül ise Yargi Reformu Strateji Belgesi ve Insan Haklari Eylem Plani'yla son derece önemli adimlar atildigini vurgulayarak, "4. Yargi Paketi'yle yargi bagimsizligi ve adil yargilanma hakkinin güçlendirilmesi, hukuki öngörülebilirdik ve seffafligin gelistirilmesi, kisinin maddi ve manevi bütünlügü, özgürlük ve güvenligiyle özel hayatinin korunmasinda daha etkin adimlar atilmasi ve insan haklari konusunda üst düzey idari ve toplumsal farkindaligin artirilmasi amaçlarina yönelik olarak belirlenmis olan faaliyetler hayata geçirilmektedir." diye konustu.
Insan Haklari Eylem Plani'nin iki yil içerisinde hayata geçirilmis olacagini kaydeden Bülbül, "Yapilan bu çalismalarin reform olarak kabul edilmemesi, küçümsenmesi, karalanmasi veya hükümsüzlestirilmeye çalisilmasi hiçbir sekilde iyi niyetli ve samimi olarak görülmemelidir." degerlendirmesinde bulundu.
CHP Antalya Milletvekili Rafet Zeybek ise teklifte olumlu karsiladiklari düzenlemeler oldugunu, ama bu düzenlemelerin, yarginin sorunlarini çözmedigini ve esasli degisiklikler içermedigini iddia etti.
Bu tekliflerin "reform" olmadigini söyleyen Zeybek, "Yarginin sorununu çözecek düzenlemeler getirin, biz de destek olalim, bu yarginin sorunlarini hep birlikte çözelim." ifadesini kullandi.
Hakimler ve Savcilar Kurulu Kanunu'nun degistirilmesi gerektigini savunan Zeybek, "Gerçekten adil yargilama için Hakimler ve Savcilar Kurulunu ayirmak zorundayiz. Yani iddia makami ile karar makamini ayiramazsak, biz asla adil yargilamayi gerçeklestiremeyiz, bu ayrilmak zorundadir." dedi.
- "Yasama, yürütme ve yargi arasinda kuvvetler ayriligi caridir"
AK Parti Grup Baskanvekili Muhammet Emin Akbasoglu da Yargi Reformu Strateji Belgesi'nin, "Güven veren ve erisilebilir bir adalet sistemi", Insan Haklari Eylem Plani'nin ise "Özgür birey, güçlü toplum ve daha demokratik bir Türkiye" vizyonunu ortaya koydugunu belirterek, "Hem strateji belgesi hem de eylem planinin hazirlanmasi süreçlerinde, gerçekten katilimci bir anlayis benimsenmis; bu kapsamda uygulama, yüksek yargi, hakim, savcilarimiz, avukatlarimiz, akademisyenlerimiz, sivil toplum kuruluslarimiz ve birçok paydasla bu hususlarda görüs alisverisinde bulunulmak suretiyle bu düzenlemelere yer verilmistir." diye konustu.
Türk milleti adina karar veren tarafsiz ve bagimsiz yargi mercilerinin, degerlendirmelerini yaptigini ve Anayasa, ilgili kanunlar, ilgili mevzuatlar çerçevesinde ve vicdani kanaatleri dogrultusunda kararlarini verdigini kaydeden Akbasoglu, sözlerini söyle sürdürdü:
"Dolayisiyla, bu manada en ufak bir tereddüt söz konusu degildir ve olamaz. Ilk derece mahkemesinden istinafa, istinaftan Yargitay'a kadar bütün hak arama yollari, usulleri net bir sekilde ilgili mevzuatta belirlenmistir. Bu noktada gerçekten Türk yargi sistemi kendi içinde, kendi denetimini de yapmak suretiyle ilgili mevzuat ve vicdani kanaatleri dogrultusunda, hiçbir kisiden veya kurumdan emir almaksizin, hiçbir yerden talimat almaksizin dogrudan milletten, dogrudan Anayasa ve kanunlardan ve vicdani kanaatleri dogrultusunda kendi kararlarini olusturmaktadir. Bunun disindaki ithamlarin gerçeklikle hiçbir ilgi ve alakasi yoktur."
- "19 yildir siz neredeydiniz?"
CHP Ankara Milletvekili Tekin Bingöl ise Yargi Reformu Strateji Belgesi ve Insan Haklari Eylem Plani'nin kamuoyuyla paylasildigini animsatarak, "19 yildir siz neredeydiniz? 19 yildir adaleti öldürdügünüzde, hukuk devleti yerine parti hukukunu, tek adam hukukunu insa ederken siz neredeydiniz? 19 yildir insan haklariyla ilgili olaganüstü ihlaller yasanirken siz neredeydiniz? Bütün bu olumsuzluklari bu ülkeye yasatan Adalet ve Kalkinma Partisi, simdi bu tür güzelliklerle halkin karsisina çikmaya çalisiyor." degerlendirmesinde bulundu.
AK Parti Tokat Milletvekili Yusuf Beyazit da teklifte yer alan düzenlemelerle ilgili bilgi vererek, "Yargi Reformu Strateji Belgesi'nde vizyon olarak 'Güven veren ve erisilebilir bir adalet sistemi' vurgulanmisti. Insan Haklari Eylem Plani'nda 'Özgür birey, güçlü toplum ve daha demokratik bir Türkiye' vizyonu ön plana çikarilmisti. Kuskusuz bundan sonraki süreçte de Yargi Reformu Strateji Belgesi'nde gösterilen amaç ve hedefler dogrultusunda, Insan Haklari Eylem Plani'nda belirtilen amaç ve hedefleri gerçeklestirme noktasinda çalismalarimiz devam edecektir." dedi.
Teklifin tümü üzerindeki görüsmelerin tamamlanmasinin ardindan CHP milletvekilleri teklifin tümü üzerinde görüsmelerin devami için önerge verdi. Önergenin oylanmasindan önce CHP milletvekilleri yoklama talep etti.
Yapilan ilk yoklamada toplanti yeter sayisinin bulunamamasi üzerine, Meclis Baskanvekili Haydar Akar, birlesime ara verdi. Aranin ardindan yapilan ikinci yoklamada da toplanti yeter sayisinin bulunamamasi üzerine Akar, birlesimi, yarin saat 14.00'te toplanmak üzere kapatti.