45 Derecede Battaniye Ve Sobayla Isiniyorlar

45 Derecede Battaniye Ve Sobayla Isiniyorlar

Hava sicakliginin 45 dereceyi buldugu Gaziantep’te tarihi Kaleoglu Magarasi’nda sicaklik 10-15 dereceye kadar düsüyor. Kafe olarak isletilen magarada üsüyen müsterilerin kimisi battaniye ile isinmaya çalisirken kimisi de elektrikli sobayla isiniyor.

Yaz mevsiminin etkisinin göstermesinin ardindan Gaziantep’te termometreler 45 dereceleri göstermeye basladi.

Sicaklarin artmasi ile vatandaslar kafe olarak isletilen 500 yillik tarihi Kaleoglu Magarasi’na akin etmeye basladi.

Doga harikasi olan tarihi magarada sicaklik 10 derecelere düserken, üsüyen müsteriler elektrikli soba ve battaniyelerle isinmaya çalisiyor.

“Burada resmen üsüyoruz”

Kocaeli’den Gaziantep’e arkadaslariyla gelen ve magaranin soguklugundan dolayi üsüyüp üstlerine battaniye örttüklerini ifade eden Elif Gündüz, “Kocaeli’nden Gaziantep’i gezmek için geldik. Çok merak ediyorduk. Antep’in havasi bize asiri sicak geldi. Ben bayginlik geçirecektim. Tansiyonum düstü. Sonra arkadasim magaralardan bahsetti. Bizde hemen bütün magaralari gezdik. Burasi özellikle daha çok hosumuza gitti. Burada resmen üsüyoruz. Geçen gün geldigimizde daha çok durduk. Simdi daha yeni geldik. Donduk da çiktik buradan. Bu durum ilginç yani, disardaki 45 derecelik sicakta, buranin bu sekilde muhafaza edilmesi ve direk herkesin odak yerinin burasi olmasi tabi ki bu yöreye ait bir özellik sanirim. Disaridayken sürekli hep bu magaraya gelmek istiyoruz. Hadi gidelim diye. Ilginç ve güzel bir yer yani hosumuza gitti. Üsüdügümüz için de su anda polarlarimizi aldik. Yani 45 derecelik sicaktan böyle bir yere geliyorsunuz. Ikisinin arasindaki olay düsündürüyor. Hem de üsüyorsunuz” dedi.



“Disarisi 45 derece ama magara 15 derece”

Magaranin isletmecisi Mehmet Kaleoglu, disarida 44 dereceye yakin sicaklik olmasina ragmen magaranin içinin 10-15 derece oldugunu söyleyerek, “Bu magaranin diger mekanlara göre özelligi disarisi 45 derece oldugunda burasi 15 derece. Disarisi 0 derece oldugunda magara yine 15 derece. Insanlar geliyorlar ‘biz üsüdük’ diyorlar. Bizde sobalari yakiyoruz veya polar veriyoruz. Burada üsüyorlar ve disarisi 45 derece. 2-3 gündür de hava baya sicak ve magarada yogunluk oluyor. Insanlar oturduklarinda memnun oluyorlar. Sicaktan gelir gelmez serin ortami bulduklarinda çok hoslarini gidiyor. Sonra bakiyorlar ve üsüyorlar. Biz daha böyle bir sey görmedik diye söylüyorlar. Içeride de 3 tane kuyularimiz var. Sular akiyor ve dünya harikasi bir yere geldik diyorlar. Turistler çok memnun oluyor. Burasi 500 yillik bir magara buradan tas elde edilmis han yapilmis. Kisin da 15 derece yazin da 15 derece. Disarisi 0 derece oldugunda 15 derece, su anda disarisi 45 derece magaramiz yine 15 derece” diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile