5 Asirlik Tarihi Acem Hani, Gastronomi Merkezine Dönüsecek

5 Asirlik Tarihi Acem Hani, Gastronomi Merkezine Dönüsecek

Kastamonu Belediyesi ile Kuzey Anadolu Kalkinma Ajansi tarafindan 450 yillik tarihe sahip Acem Hani’nda kurulacak gastronomi merkezinde bölgenin yöresel lezzetler, damaklari tatlandiracak. Yaklasik 12 milyon liraya mal olmasi beklenen projenin KUZKA tarafindan fizibilite raporu da tamamlandi.

Kastamonu Belediyesi ile Kuzey Anadolu Kalkinma Ajansi (KUZKA), 450 yillik tarihe sahip Acem Hani’ni gastronomi merkezine dönüstürüyor. Kastamonu Belediyesi tarafindan çalismalarin sürdürüldügü Acem Hani Gastronomi Merkezi, KUZKA’nin ‘Fizibilite Destek Programi’ndan destek almaya hak kazandi. Restorasyon projesi Anitlar Kurulu tarafindan onaylanan tarihi Acem Hani Gastronomi Merkezi için yürütülen fizibilite çalismalari da tamamlandi. KUZKA tarafindan hazirlanan fizibilite raporuna göre yaklasik 12 milyon liraya mal olan tarihi Acem Hani’nin Gastronomi Merkezine dönüstürülmesiyle birlikte, UNESCO için de büyük bir adim atilmis olacak.

Bu çalismalarla es güdümlü olarak Acem Hani Gastronomi Merkezi’nin restorasyon projesinin baslatilarak hizla tamamlanmasi planlaniyor. Tarihi Acem Hani’nda gastronomi merkezi kurulmasina iliskin Kastamonu Belediyesi tarafindan baslatilacak bu kapsamli çalisma, yöresel mutfak alt yapisini olusturacagi gibi gastronomi turizminin canlanmasina da öncülük edecek. Türkiye’nin ilk gastronomi hani olacak projenin sadece Kastamonu’ya degil, bölgeye ve ülkeye de deger katmasi hedefleniyor.

“Kastamonu, turizm alaninda potansiyelini güçlü bir sekilde dünyaya açti”

Bu kapsamda fizibilite raporunun tamamlanmasiyla ilgili kapanis toplantisi düzenlendi.

Toplantida konusan Vali Avni Çakir, “Kastamonu, turizm alaninda artik potansiyelini güçlü bir sekilde tüm dünyaya açti, ülkemizde olmak üzere gösteriyor. Insallah kisa sürede bunun güçlü yansimalarini en kisa sürede hep beraber görecegiz. Ama öte yandan yine Kastamonu essiz tarihiyle, kültürüyle, gastronomi alaninda da, yeme-içme kültürü anlaminda da engin bir zenginlige sahip. Bu konuda 850’ye yakin kayit altina alinmis, oldukça zengin bir yöresel mutfaga da sahip bir yöre burasi. Yalniz bu anlamda bu çalismalarin daha bilimsel, daha teknik, daha akademik, daha genis imkânlarla hem yapilmasi hem de çok daha genis kitlelere tanitilmasi noktasinda böyle bir tesise de siddetle ihtiyaç vardi. Kastamonu olarak öncelikli hedeflerimizden bir digeri de UNESCO’ya gastronomi alaninda dahil olmak. Bu anlamda çok ciddi bir faaliyetin içerisinde hep beraber tüm kurum ve kuruluslarimizin katkisiyla da baslamis bulunuyoruz. Insallah bu konudaki basvuruyla alakali gerekli islemlerimizi yine planimizin içerisinde tamamlayacagiz ve basvurumuzu yapacagiz” dedi.



“Tarihi Acem Hani’ni, 12-13 milyon liralik yatirimla Gastronomi Merkezine dönüstürecegiz”

Türkiye’de UNESCO’nun sehirler agina dahil olan 3 tane kentin oldugunu söyleyen Kastamonu Belediye Baskani Op. Dr. Rahmi Galip Vidinlioglu ise, “Kastamonu, eski bir sancak beyligi oldugu için yemek çesidi noktasinda çok zengin. Bizimde geçmisten gelecege bunu tasimamiz gerekiyor. Bunun için diger kurumlarimiza birlikte hareket ederek bu çalismayi yürütüyoruz. Kastamonu, yöresel ürünler bakimindan en zengin illerimizin basinda geliyor. Bu noktada Cografi Isaretli ürün sayimizda 22’ye yükseldi. Türkiye’de ilk üç il içerisindeyiz. En büyük eksikligimiz bu anlamda unutulmaya yüz tutmus biraz daha zahmet gerektiren yemeklerimizin açiga çikarilmasiydi. Insallah bunlarinda ortaya çikmasina öncülük edecegiz. Bunun için KUZKA’ya sundugumuz projeye alabilecegimiz destek 4-5 milyon lira civarinda. Ama bu isin maliyeti 12-13 milyon lirayi bulacak. Dolayisiyla bu çok ciddi bir is, hem yemek atölyeleri olacak hem yöresel ürünler olacak hem restoran kismi olacak. Böyle bir mekan daha civarimizda yok. Insallah hayata geçirildiginde çok güzel bir yer olacak. Eski Belediye binamizi da yiktigimizda o bölge tarihi bir dokunun içerisinde olacak. Acem Hani’nin varligi da Kastamonu’ya ayri bir güzellik katacak” diye konustu.

KUZKA Genel Sekreteri Dr. Serkan Genç de, “Acem Hani Gastronomi Merkezi, Kastamonu için oldukça önemli. Aslinda ilimizin temel bir yapi tasini olusturacak. Kastamonu’nun hedefi UNESCO sehirler agina dahil olmak. Bu, birçok kurum, kurulusun senkronize bir sekilde çalismasi ve hareket etmesiyle basarilabiliyor. Su anda Türkiye’de üç tane Gastronomi sehri bulunmakta. Dünya genelinde de su anda 36 tane Gastronomi alaninda sehir bulunuyor. Bu yüzden zorlu bir hedefimiz var. Bunda da basarili olabilmek için bir eylem plani hazirlandi. Bu planda 93 tane eylemimiz mevcut ve 20 kriteri de rehbere göre planladik. Burada toplamda 7 tane baslik bulunmakta. Gastronominin boyutu, etkinlikler, kurumlarin rolü, mekan, sivil toplum isbirligi ve projeler olmak üzere 7 tane baslik var. 25’ten fazla kurumun isbirligiyle bu eylem planini gerçeklestiriyoruz. Insallah önümüzdeki dönemde de Kastamonu Belediyemiz ile birlikte Gastronomi Merkezini hayata geçirmek üzere çalismalarimiza devam edecegiz” seklinde konustu.

Konusmalarin ardindan uzman ekipler tarafindan fizibilite raporu hakkinda davetlilere bilgiler verildi.

Programa Kastamonu Ticaret ve Sanayi Odasi Baskani Oguz Findikoglu, Il Genel Meclisi Baskani Güray Parçal, Belediye Baskan Vekili Mehmet Yurt, Belediye Baskani Yardimcilari Nuray Yücel, Nejdet Karahasanoglu ile Belediye birim müdürleri ve ilgili kurum temsilcileri de katildi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile