55 Yildir Berberlik Yapiyor

55 Yildir Berberlik Yapiyor

Ankara’da Ömer Aldirakli, 12 yasinda çirak olarak basladigi berberlik meslegini 55 yildir sürdürüyor. 20 metrekarelik dükkaninda yalniz çalisan Aldirakli, sagligi el verdigi müddetçe dükkanini açik tutacagini dile getirdi.

Çirakligiyla birlikte 55 yildir berberlik yaparak geçimini saglayan 67 yasindaki Ömer Aldirakli, berberlik meslegini sagligi el verdigi müddetçe sürdürmek istiyor. 6 çocuk ve 6 torun sahibi olan Aldirakli, ilerleyen yasina ragmen Bartin’da 12 yasinda çirak olarak basladigi ve daha sonra yerlestigi Ankara’da 27 yildir sürdürdügü berberlik meslegini Aydinlikevler’deki 20 metrekarelik dükkaninda tek basina götürmeye çalisiyor.

“Isimi önemseyerek ve severek yaparim”

Meslegini sevdigini ifade eden Ömer Aldirakli, "Isimi önemseyerek ve severek yaparim. Çalismak bana iyi geliyor, beni zinde tutuyor. 20-25 senelik her yastan, her sosyal çevreden müsterim var. Devamli saç tirasini yaptigim 3-4 yasindaki bir küçük çocuk, ’Beni Ömer dedeme tirasa götür’ diyormus annesine. Bir doktor müsterim Sincan’dan, bankaci müsterim Çayyolu’ndan telefon ederek gelir. Kapidan giren müsterilerim benim misafirimdir, dostumdur. Devamli müsterilerime saçini nasil kesecegimi, modeli sormam. Bilirim çünkü. Onlar da hiç karismaz" dedi.

Geçmiste berberligin zor sartlar altinda yapildigini dile getiren Aldirakli, "Eskiden berberlik yapmak çok zordu. Klasik el saç kesme makinasi ile saç kesimi, su isitarak eski klasik usturalarla sakal tirasi yapardik. O usturalari bileme kayislarinda bileylemek için ugrasirdik. Simdi ise berberlik teknolojinin sagladigi olanaklardan ve yeni kozmetik ürünlerin kullanimi ile çok daha kolay ve islevsel hale geldi" ifadelerini kullandi.

Usta berberden genç meslektaslarina tavsiyeler

"Geçmiste berberlik meslegini ögrenen bir genç issiz kalmaz, üstelik güzel para kazanirdi" diyen Aldirakli, "Berberlik meslegine yeni baslayan genç meslektaslarim kendilerini iyice yetistirmeden dükkan açmamali. Simdiki gençler çiraklik bile yapmadan hemen usta olup kendi is yerlerini açmak istiyor. Öncelikle meslegin inceliklerini iyice ögrensin ve tecrübe edinsinler. Berberlik mesleginin sanatsal ve estetik yönünü kavradiktan ve kalfalik sürecini de geçtikten sonra kendi is yerlerini açsinlar. Mesleklerini sevsinler. Sürekli kendilerini yenilesinler, yeni güncel trendleri takip etsinler. Müsterilerin beklentilerine göre sekillenen modelleri ögrensinler. Meslekte ustalik kadar temizlik de önemli. Berberlik mesleginin kuskusuz en önemli unsuru olan hijyen ve temizlik kurallarindan ödün vermesinler. Tiras kesim önlügü ve havlu tek kullanimlik olsun. Müsterilerine her zaman saygili, mesafeli olsunlar, dükkanlarina gelen müsterilere bir dost gibi yaklassinlar. Mesleklerine sahip çiksinlar. Bunlara dikkat ederlerse berberlik mesleginde kalici olur, para da kazanirlar" seklinde konustu.



Meslekte çirak yetismemesinden dert yandi

Onlarca çirak yetistirdigini vurgulayan Aldirakli, artik dükkaninda yalniz çalistigini, sanati teslim edecek kalfa ve usta bulamadigini kaydetti.

Aldirakli, "Biz usta çirak iliskisine dayali bir kültürde yetistik. Su an tek basima çalisiyorum. Yanimizda eleman yok, çirak yetismiyor. Maalesef artik hem çiragim, hem kalfa hem de ustayim. Benim dükkanimda berberlik mesleginde ben son nesilim. Dolayisiyla benden sonra gelecek olan bir berber yok, benden sonra dükkanimda bu isi yapacak olan bir kimse yok. Sagligim el verdigi müddetçe dükkanimi kapatmayacak, devam edecegim. Bu meslegin devami için insanlarin bizim yanimizda yetisip ögrenmesi gerekiyor ama günümüzde gerek 4+4+4 egitim sistemi, gerekse ekonomik kosullar, kazancimizin yaninda yüksek giderlerden dolayi yanimizda eleman çalistirmak çok zor" dedi.



Oda Baskani Kara: “Enerjisiyle gençlere örnek oldu”

Ankara Berberler Esnaf ve Sanatkarlar Odasi Baskani Sezayi Kara, 55 yillik berber Ömer Aldirak’linin çalisma azmi ve enerjisiyle gençlere örnek oldugunu kaydetti.

Kara, Ömer Aldirakli’nin meslegin hak ettigi karsiligi bulabilmesi ve gelecek kusaklara aktarilmasi noktasinda önemli katkilar sunmus bir meslektas büyügü oldugunu ifade ederek, "Ömer Aldirakli agabeyimiz kendinden önce yetismis ustalardan berberlik sanatini ögrenerek bugünlere gelmis, meslegimizin sayginligina çok degerli katkilar sunmus, bizim çok takdir ettigimiz, meslegi ile özdeslesmis, isinin ehli bir duayendir. Kendilerine tesekkür ediyorum. Allah saglik ve uzun ömür versin. Uzun yillar meslegimize örnek kisiligi ve sanatiyla hizmet etmeye devam edecektir insallah" diye konustu.



“Meslegimize eleman yetismesi noktasinda hala sikintilar yasiyoruz”

Gelecegin berber ustalarinin yetistirilmesi noktasinda Mesleki Egitim Merkezlerinde kayitli ögrenci sayisinin gün geçtikçe arttigini hatirlatan Kara, konuyla ilgili sunlari söyledi:

"Hem okumak isteyen hem de berber olmak isteyen gençler için Mesleki Egitim Merkezleri cazip bir model haline geldi. Meslegimize gönül vermis gençlerimiz, Mesleki Egitim Merkezlerinde güzellik ve saç bakim hizmetleri alaninda ’erkek kuaförlügü’ dalinda egitim alarak kalfa ve usta olabiliyorlar. Bu durum meslegimizde ara eleman sorununa bir nebze de olsa çözüm oldu. Ama meslegimize eleman yetismesi noktasinda hala sikintilar yasiyoruz."
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile