75’lik Dede Hurdalardan Kendine Asansör Yaptı

Ardahan’da 75 yaşındaki torna ustası, iş yerinin ikinci katına merdivenle çıkmakta zorlanmaya başlayınca hurdalarla asansör yaparak, yaşamını kolaylaştırdı.

Küçük Sanayi Sitesi´nde tornacılık yapan Tayfur Bölük, 90 metrekarelik iş yerinde 60 yıldır tornacılık yapıyor.
Mesleğe 15 yaşında başlayan Bölük, yaşı ilerledikçe iş yerinin ikinci katına çıkarken zorlanmaya başladı.

İşlerini kolaylaştırmak için asansör yapmaya karar veren Bölük, bunu gerçekleştirmek için gece-gündüz çalıştı. Bir ayda iş yerindeki hurdalardan asansör yapan Tayfur Bölük, etrafı korunaksız kendine özel olan asansörün 5 ton kaldırdığını belirtti.

Bölük, "Artık yaşlandım. Bacaklarımda romatizma da oluştu. Merdivenlerden çıkamayınca iş yerimdeki ikinci kata çıkmamı kolaylaştıracak, 5 ton ağırlık kaldırabilecek bir asansör yapmaya karar verdim. Asansörü bir ay gibi kısa sürede tamamladım. Artık ikinci kata hem kendim çıkıyorum hem de yük çıkarabiliyorum. İkinci kata çıkmamı kolaylaştıran asansörün motoru hariç her parçasını iş yerindeki hurdalardan yaptım. Güzel bir sonuç ortaya çıktı." dedi.

SADECE ASANSÖR DEĞİL, PRES MAKİNESİ DE YAPTI Tayfur usta, asansörün yanında 5 ton kaldırabilecek pres makinesi de yapmış. 3 yılda pres makinesini yaptığını ifade Bölük, “Gecemi gündüzümü bu işe veriyorum. Halen bu işi severek yapıyorum. Bu iş benim aşkımdır. Hedefim 30 ton kaldırabilecek bir vinç inşa etmek." diye konuştu.

Tayfur ustanın en büyük yardımcısı ise 20 yıldır yanında çalıştırdığı oğlu Sabit Bölük. Asansör yapımında babasına yardım ettiğini hatırlatan Bölük, "Sanırım bu tarz asansörün dünyada eşi benzeri yoktur.” açıklamasında bulundu .
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile