800 Kisinin Yasadigi Mahallenin Nüfusu, Depremle Birlikte 10 Kat Artti

800 Kisinin Yasadigi Mahallenin Nüfusu, Depremle Birlikte 10 Kat Artti

HATAY – Asrin felaketinin yiktigi Hatay’da memleketi terk etmeyen vatandaslar, depremde ayakta kalan mahallelerden olan Senköy’e akin etti. Deprem öncesi 800 olan Senköy nüfusu, asrin felaketi sonrasi 8 bine ulasti.

Kahramanmaras merkezli depremlerde en çok yikima ugrayan Hatay’da binlerce bina ve evler yerler bir olurken yaklasik 25 bin insan hayatini kaybetmisti. Asrin felaketinin ardindan binlerce insan evsiz kalinca bazilari sehir disina bazilari da sehrin farkli ilçelerine tasindi. Asrin felaketinin ardindan memleketini terk etmek istemeyen afetzede vatandaslar, Antakya ilçesine 20 kilometre uzaklikta bulunan Yayladagi ilçesi Senköy Mahallesi’ne akin ettiler. Depremde mahalle bazli olarak en çok kaybin oldugu Senköy Mahallesi’nin deprem öncesi toplam nüfusu 800 iken simdi ise göçlerle birlikte toplam nüfus 8 bine ulasti. Yayladigi ilçesinin en kalabalik mahallesinin muhtari olan Sait Dös, “Insaatlarin da bitmesinin ardindan bu yaz nüfusumuz 10 bini geçecegini tahmin ediyorum” dedi.



“Senköy Mahallesi’ndeki deprem öncesi nüfus 800 iken deprem sonrasinda 8 bine ulasti”

Depremlerin ardindan hizli bir nüfus artisi oldugunu ifade eden Mahalle Muhtari Sait Dös, “6 Subat depremlerini Allah bir daha yasatmasin. Bu süreçte köyümüz Antakya’da agirlikli ikamet eden ve mahalle bazinda en çok sehidi veren Senköy Mahallesiydi. Ayni zamanda da mahalle bazinda en çok göçü alan mahallede Senköy Mahallesiydi. Depremlerde 63 hasar alan evimiz var ve su an yeniden yapilacak. Depremden önce 850 civari nüfusumuz vardi. Deprem sonrasi gelen köylülerimiz ve hemserilerimiz yazliklarina tekrar eve çevirenlerle beraber en son 7 bin 900 nüfusumuz var. Bu yaz on bini geçecegimizi tahmin ediyoruz. Çünkü yapilan insaatlar bunun açik bir göstergesi oldu. Mahallede 500’ün üzerinde insaatimiz var. Bunlarla birlikte yaklasik bu yaz 10 bini geçeriz. Mahallede yaklasik 4 binin üzerinde hanemiz var. Tabii gün geçtikçe daha da artiyor ve artmaya devam edecek. Burasi imarli bir köy ve ayni zamanda köyümüz sit alanidir. Bu yüzden insanlar, imarli arazilerinde yeniden yapilanmaya basladilar. Bu durumda zaman zaman çok aksakliklara sebep veriyor. Mahallemizin yollari, altyapilari ve üst yapilari kaldirmiyor. Yeni yollara, içme sularina ihtiyaç var” dedi.



“Gerçekten burayi çok yogunlastirdik ve nüfusun çok arttigi gözle de görülüyor”

Depremlerin ardindan yeni bir yasam için Senköy Mahallesi’ne tasinan Mehmet Melekoglu, 6 Subat depremlerinden sonra Senköy’e sigindiklarini belirterek, “Benim gibi birçok insan buraya geldi. Gerçekten burayi çok yogunlastirdik. Nüfusun çok arttigini gözle de görülüyor. Ilk ev yapanlardan biriyim. Ilk zamanlar 1-2 ay içerisinde ben saydigimda 260 insaat vardi. Sanirim su an insaat sayisi da binleri geçti” ifadelerini kullandi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile