Son 5 yıl içinde dünyada yapılan patent başvuru sayısı ise 13,5 milyon. Türkiye 'de ise patente değer görülerek güvence altına alınmış toplam 12 bin buluş var. Ancak bunların yarısına yakını atıl, yani endüstriyel ya da günlük yaşamda kullanılmayan buluşlar.
Merkezi İsviçre 'nin Cenevre kentinde bulunan Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü (WIPO), kamuoyunda fikri mülkiyet bilinci oluşturmak, fikri mülkiyetin önemini vurgulamak ve insanları başkalarının yaratımlarına ve dolayısıyla da fikri mülkiyete saygı duymaya teşvik etmek amacıyla 2000 yılından bu yana her yıl 26 Nisan gününü Dünya Fikri Mülkiyet günü olarak kutlamakta. Dünya Fikri Mülkiyet günü özellikle de yenilikçiler tarafından ortaya konan yaratıcılık ile yine bu kişilerin küresel boyutta toplumlara sundukları paha biçilemez katkılarına dikkat çekmeyi amaçlıyor.
Dünya Fikri Mülkiyet Günü nedeni ile bir açıklama yapan Destek Patent A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Yamankaradeniz, “Dünya Fikri Mülkiyet Günü, fikri ve sınai mülkiyet haklarının ülkelerin sosyal, kültürel, ekonomik gelişimindeki etkilerini bir kez daha gözler önüne seriyor. Bu özel gün fikri ve sınai mülkiyet konusunda faaliyet gösteren WIPO ile üye ülkelerdeki ulusal ofislerin rolünü belirtmek bakımından zemin hazırlıyor” dedi.
WIPO 'nun bu yılki günün ana temasını “İster sanatsal, ister teknolojik olsun her büyük yenilikçiliğin arkasında bir insan hikâyesi vardır” sloganından hareketle “İleri Görüşlü Yenilikçiler” olarak belirlediğini kaydeden Yamankaradeniz, “Belirlenen tema çerçevesinde WIPO tarafından insan yaratıcılığını gözler önüne sermek adına Louis Pasteur 'den Steve Jobs 'a kadar uzanan, yazarlar, oyuncular, müzisyenler ve bilim insanlarından oluşan uzun bir yenilikçiler listesi oluşturuldu ve bu kapsamda WIPO tarafından posterler hazırlanarak örgüte ait sosyal paylaşım sitelerinde paylaşılmış durumda. Yapılacak olan etkinliklerde geçmişten günümüze kadar uzanan patent başvurularına da dikkat çekilecek ' şeklinde konuştu.
Türkiye Patent Fakiri
Kemal Yamankaradeniz; “Thomson Reuters verilerine göre; 1964 yılından bugüne dek toplam 56 milyonun üzerinde patent başvurusu mevcut. 1964 tarihinden önce ise tahmini olarak 30 milyona yakın patentin güvence altına alındığı tahmin ediyoruz. Yani toplamda 90 milyona yakın patent müracaatı var. Son 5 yıl içinde dünyada yapılan patent başvuru sayısı yaklaşık 13,5 milyon yani yapılan patent müracaatlarının yüzde 15 'i son 5 yılda yapılmış. Türkiye 'ye baktığımızda Cumhuriyet tarihi boyunca yaklaşık 12 bin buluşun patent aldığını görüyoruz. Hatta ne acıdır ki bu patentlerin yarısı atıl buluşlara ait. Dünyanın gelişmiş ekonomilerindeki patent sayıları ile baktığımızda ülkemiz patent fakiri konumunda. Ülke ekonomimize yön veren firmaların daha hızlı büyümeleri ve ülke ekonomimizin en gelişmiş 10 ekonomi içine girebilmesi için, Ar-Ge odaklı patent çalışmalarına önem verilmesi gerekmekte” dedi.
90 Milyon Patent Müracaatı Yapıldı
Dünya çapında bugüne kadar 90 milyona yakın patent müracaatı yapılmış durumda. Türkiye’de ise güvence altındaki patent sayısı 12 bin. Ancak bunun yarısı atıl durumda.