A Haber Ankara Temsilcisi ve Aa Eski Muhabiri Akgün Açıklaması

Özcan Yıldırım - Türkiye'nin Milli Mücadele'deki sesini dünyaya duyurmak için Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün direktifleriyle 6 Nisan 1920'de kurulan Anadolu Ajansı 93. yıl dönümünü kutluyor.

100. kuruluş yılında ''dünyanın en etkili ilk 5 ajansı'' arasına girmeyi hedefleyen AA'nın, Türk basınındaki yerini bir dönem yolu ajanstan geçen gazetecilerle konuştuk.

Yaklaşık 12 yıl Anadolu Ajansı'nda görev yapmasının ardından mesleğine özel sektörde devam eden A Haber Ankara Temsilcisi Murat Akgün, Ajansın Türkiye'nin sesini dünyaya duyurmak, dünyada olanlardan ise Türkiye'yi haberdar etmek gibi önemli bir görevinin olduğunu söyledi.

AA'nın bugüne kadar imkanları dahilinde bu görevini iyi başardığını ve kendisinin de bir dönem bu başarının parçası olmakla gurur duyduğunu ifade eden Akgün, şöyle konuştu:

''Şimdi artık gelişen Türkiye'nin artan imkanları çerçevesinde Anadolu Ajansı'nda geniş çaplı işler başarıyor. Son uygulamalar Türkiye'nin sesinin dünyaya ulaştırılması ve oralardan haberin Türkiye'ye zamanında gelmesi açısından çok önemli. Ajansın dış haberler servisinde çalıştım. Bundan dolayı da yurt dışından kendi imkanlarınızla gelen haberin önemini bilirim. Eğer yabancı ajanslara bağımlıysanız olayları onların gözüyle görürsünüz. Kendi muhabiriniz, kameranız oradaysa, işte o zaman birinci elden haberi alırsınız. Kendinize göre en tarafsız haberi yaparsınız. Bundan dolayı da ajanstaki gelişmeleri memnuniyetle karşılıyorum artarak devam etmesini diliyorum.''

Anadolu Ajansı'nın Türk basını açısından hayati bir önemi olduğunu dile getiren Akgün, Ajansın yurdun en ücra köşesine kadar örgütlenmiş yapısı ve kesintisiz haber akışıyla bunu sağladığını söyledi.

Murat Akgün, gazetecilik mesleğinde ilk öğrendiği şeylerin hepsinin Anadolu Ajansı'nda olduğunu belirterek, AA'nın meslek yaşamı ve özel yaşamındaki yerini şu cümlelerle ifade etti:

''Anadolu Ajansı'nda gazeteciliğe başladım. 12 yıl hem yurt içinde hem de yurt dışında Ajansa hizmet ettim. O günleri büyük mutlulukla ve sevinçle hatırlıyorum... Anadolu Ajansı benim için insani açıdan gençlik dönemi, bir hayatın başlangıcı, mesleki anlamda ise bugün büyüdüğünü tahmin ettiğim bir binanın temeli oldu. Anadolu Ajansı'nın 93. kuruluş yıl dönümünü kutlarım, nice 93 yıllar diliyorum.''

-''Anadolu Ajansı büyük bir çınar''-

Vatan Gazetesi Muhabiri ve AA eski çalışanı Deniz Güçer de Anadolu Ajansı ile İstanbul Üniversitesi'nde okuduğu yıllarda tanıştığını söyledi.

Ajansa stajyer olarak başladığını ve mesleğe dair en önemli bilgileri o dönem ki Ajansın deneyimli muhabirlerinden öğrendiğini dile getiren Güçer, ''Hiçbir muhabir bıktıran sorularıma kızmadı, zaman zaman yaptığım epeyce büyük hatalarıma bakıp benden vazgeçmedi. Bundan dolayı 'Bende emeği var' sözünün ne anlama geldiğini onlar sayesinde gerçekten biliyorum. Benim için AA'nın anlamı sabır, destek, öğretmek ve gerçek bir okuldur'' dedi.

Bugün 93. kuruluş yıldönümünü kutlayan Anadolu Ajansı'nı büyük bir çınara benzeten Güçer, bu çınarın 93 yılda kendisi gibi mesleğe yeni başlayan çok sayıda kişiyi kucakladığını dile getirdi.

''Anadolu Ajansı 100 yaşına yaklaşırken bizim gibi, temelini attığı, elini verdiği, etik davranmayı ve iyi gazeteci olmayı öğrettiği onlarca genç ismi gazetelere, televizyonlara uğurladı'' diyen Güçer, Anadolu Ajansı'nı bir iş yeri olarak görmediğini, meslek hayatı boyunca birçok gazetede çalışmasına rağmen evi gibi Ajansı gördüğünü söyledi.

Yayıncı: Ertuğrul Cingil
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile