AB Ülkelerinin Liderleri Yogun Gündemle Toplanacak

Brüksel'de yarin düzenlenecek AB Liderler Zirvesi'nde Rusya'dan enerji fiyatlarina, Kovid19 salginindan göç ve güvenlige birçok konu tartisilacak.

Avrupa Birligi (AB) ülkelerinin liderleri, Rusya'nin Ukrayna sinirindaki haraketliligi, Belarus ve göçmen meselesi, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgini, asilamalarin artirilmasi, artan enerji fiyatlari ve enflasyon gibi birçok konuyu ele almak üzere bir araya gelecek.

Yilin son AB Liderler Zirvesi Belçika'nin baskenti Brüksel'de yarin düzenlenecek. Zirveye Almanya Basbakani Olaf Scholz, Avusturya Basbakani Karl Nehammer ve Isveç Basbakani Magdalena Andersson göreve gelmelerinden sonra ilk kez katilacak.

Zirve toplantisi yogun bir gündemle yapilacak. Toplantida ele alinacak gündem maddeleri arasinda Rusya öne çikiyor.

Rusya'nin Ukrayna sinirindaki askeri tahkimati ve hareketliligi sonrasinda liderlerin Moskova'ya sert tepki göstermesi ve "olasi saldirgan tutum halinde Rusya'nin ekonomik yaptirimlari da içeren tedbirlerle karsi karsiya kalacagi" mesajini vermesi bekleniyor.

Zirveden olasi yaptirimlarin ne olacagina dair bir karar çikmasi öngörülmüyor. Bazi AB ülkeleri Rusya'ya çok sert tutum takinilmasini savunurken, kimi ülkeler diyalog yolunu da ön plana çikariyor.

Zirve bildirisinde Belarus'a "göçü araçsallastirarak AB'ye karsi silah olarak kullandigi" gerekçesiyle tepki gösterilmesi, yasa disi göçün engellenmesi için "sinirlara duvar örülmesi" ve üçüncü ülkelerle temaslar gibi AB'nin atabilecegi adimlarin konusulmasi öngörülüyor.

- Kovid-19 ilaçlari, asilar, seyahat konulari

AB Liderler Zirvesi'nde, Kovid-19 salgininin yayilmasini önleyecek tedbirler de görüsülecek. Italya'nin asi olup olmadigina bakilmaksizin AB ülkelerinden gelen herkesten negatif sonuçlu test talep etme karari toplantida konusulacak konular arasinda yer alacak.

AB yetkilileri, benzer karar almayi düsünen ülkelerin bulundugunu, konunun AB koordinasyonu çerçevesinde görüsülebilecegi degerlendirmesinde bulunuyor.

Kovid-19 basligi altinda asi olmanin zorunlu hale getirilmesinin de gündeme gelebilecegi ancak bunun üye ülkelerin kendi kararlari kapsaminda degerlendirilmesi gerektigi ifade ediliyor.

Asilamalarin artirilmasina vurgu yapmasi beklenen liderlerin ayrica, Kovid-19'a karsi ortak asi aliminda oldugu gibi ortak ilaç alimini da tartisabilecegi belirtiliyor.

AB yetkilileri, toplu ilaç aliminin yüksek fiyat karsisinda AB'ye avantaj saglayabilecegi için bu konunun liderlerce konusulma ihtimalinin yüksek oldugunu dile getiriyor.

- Enerji fiyatlari ve enflasyon

Son aylarda artan enerji fiyatlari, AB ülkelerinde enflasyon artisi gibi ekonomik meseleler de liderlerin masasinda olacak.

Avro Bölgesi'nde kasimda yillik enflasyon yüzde 4,9'luk oranla son 25 yilin en yüksek seviyesinde ulasmisti. Agustos, eylül ve ekim ayinda da enflasyon son yillarin en yüksek seviyesine çikmisti.

Son dönemde Avrupa'da enerji ürünleri basta olmak üzere genel fiyat düzeylerindeki artis dikkati çekiyor. Bu durum Avrupalilari rahatsiz ediyor.

- Stratejik Pusula

AB liderleri ayrica taslagi hazirlanan Stratejik Pusula belgesini de güvenlik ve savunma basliginda görüsecek.

AB'nin basta güvenlik olmak üzere birçok konuda bagimliligini azaltmayi vurgulayan, Birlik'in yüz yüze kaldigi tehditler ve sinamalara karsi adimlarini belirlemeye yönelik hazirlanan belgenin Mart 2022'de düzenlenecek bir sonraki planli zirvede liderlerce onaylanmasi bekleniyor.

Gelecek zirve toplantisi öncesinde belgeye liderler seviyesinde yön verilmesi bakimindan yarinki toplanti önem tasiyor.

Yarinki toplantida ayrica yakinda açiklanmasi beklenen AB-NATO ortak bildirisi de ele alinacak.

AB liderleri, subatta yapilacak AB-Afrika Zirvesi öncesinde Afrika ile iliskileri de görüsecek.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile