ABD'den Israil Ve Filistin'e 'Tansiyonu Artiracak' Eylemlerden Kaçinma Çagrisi

ABD Disisleri Bakanligi Sözcüsü Ned Price, Israil-Hamas ateskesinin ardindan bölgede sükunetin korunmasi için hem Israil hem de Filistin tarafina "tansiyonu artiracak" eylemlerden kaçinma çagrisi yapti.

Price, günlük basin brifinginde, Israil-Filistin meselesine ve bölgedeki son duruma iliskin degerlendirmelerde bulundu.

Israil ile Hamas arasinda 21 Mayis'ta varilan ateskesin bölgedeki tüm paydaslar tarafindan özenle korunmasi gerektigine vurgu yapan Price, ABD yönetiminin Misir, Israil ve Filistin yönetimi ile yakin çalistigini ifade etti.

Açik diplomasi ya da kapali kapilar ardindan hem ateskesin korunmasi hem de Gazze'nin yeniden insasi süreçleri için çaba gösterdiklerini kaydeden Price, "Bölgede tansiyonu artiracak herhangi bir adimdan uzak durulmasi gerektiginin elzem olduguna inaniyoruz." degerlendirmesinde bulundu.

Israil'in halen devam eden tutuklamalarina iliskin bir yorum yapmayan Price, hem Filistinlilerin hem de Israillilerin esit derecede refah ve emniyet içinde yasama hakkina sahip oldugunu kaydetti.

- Gazze'nin yeniden insasinda Hamas yer almayacak

ABD'li Sözcü, israrli sorular karsisinda birkaç kez "Gazze'nin yeniden insasi sürecinde Hamas'in hiçbir sekilde rol oynamayacagini" dile getirdi ve Filistin'e saglanacak ekonomik yardimlarin Filistin yönetimi ve diger ilgili kurumlar üzerinden yerlerine ulastirilacagini kaydetti.

Price, "Biz daha önce de baska yerlerde de buna benzer sekilde bölgedeki güvenilir ortaklarimizla çalistik. Hamas'in bu süreçte rolü yok ve olmayacak." degerlendirmesini yapti.

Israil güçlerinin, isgal altindaki Bati Seria ve Dogu Kudüs'te haziranin basindan bu yana 175 Filistinliyi gözaltina aldigi belirtilmisti.

Israil askeri mahkemesi, son olarak 13 yasindaki Filistinli Sened Muhammed Mukbil'e 1 ay hapis cezasi verilmesine hükmetmisti.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile