Abd İle Güney Afrika Arasında Diplomatik Kriz

Güney Afrika’da sürgünde bulunan Haiti eski Devlet Başkanı Jean-Bertrand Aristide’nin ülkesine dönmesi, ABD ile Pretoria arasında diplomatik krize döndü.

Güney Afrika’da sürgünde bulunan Haiti eski Devlet Başkanı Jean-Bertrand Aristide’nin ülkesine dönmesi, ABD ile Pretoria arasında diplomatik krize döndü. Güney Afrika Cumhurbaşkanı Jacop Zuma, Barack Obama’nın, Aristide’yi Haiti’de cumartesi yapılacak devlet başkanlığı seçimlerinden önce ülkesine dönmemesi konusunda ikna etmesi isteğini geri çevirdi.



Birleşmiş Milletler’den (BM) yapılan açıklamada, BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon’un da hafta içinde Zuma’yı arayarak, ülkesinde misafir ettiği Aristide’yi Haiti’de seçimlerden önce yeni bir kriz çıkmaması için ülkesine göndermemesini rica ettiği bildirildi.

Amerikalı aktör Danny Glover’in de Güney Afrika’ya uçarak dün gece Haiti’ye dönen Aristide’ye eşlik etmesi yaraya tuz ekledi.



Bazı diplomatlar, dün gece Johannesburg’un Lanseria Havaalanı’ndan kiralık bir uçakla eşi ve iki çocuğu ile ayrılan Haiti eski başkanının uçak parasını da Güney Afrika devletinin ödediğini iddia etti. Aristide ayrılmadan önce medyaya konuştu.

ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Tommy Vietor, "Obama’nın salı günü Zuma’yı arayarak 7 yıldır Güney Afrika’nın idari başkenti Pretoria’da sürgünde yaşayan Aristide’nin tam da seçimlerden önce ülkesine dönmesinin Karayip adasında şiddeti körükleyeceği konusunda uyarılarda bulunduğunu" açıklamıştı.

Güney Afrikalı Bakan Collins Chabane ise yaptığı açıklamada hükümetinin, “Aristide’yi rehin olarak tutmadığını, karizmatik lidere baskı yapamayacaklarını” söyledi.

Şubat 2004 darbesiyle Haiti‘den kaçan ve Güney Afrika‘da sürgünde bulunan 57 yaşındaki eski Devlet Başkanı, ülkesinde “gecekonduların eski Katolik rahibi” olarak biliniyor.

Eşi Mildred ile Güney Afrika’ya sığınan Aristide, Güney Afrika Üniversitesi’nde (UNİSA) dersler veriyordu. 2010 depremi ile yerler bir olan Haiti’nin eski liderinin masraflarını Güney Afrika karşılıyordu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile