Adana'da Kur'an-ı Kerim konuşuldu

Adana Müftülüğü tarafından Kur'ân-ı Kerim'in nüzulünün 1400. yılı nedeniyle Seyhan Kültür Merkezi'nde 'Kur'an' konulu konferans düzenlendi. Konferanst

Adana Müftülüğü tarafından Kur'ân-ı Kerim'in nüzulünün 1400. yılı nedeniyle Seyhan Kültür Merkezi'nde 'Kur'an' konulu konferans düzenlendi. Konferansta Eski Diyanet İşleri Başkanı Tayyar Altıkulaç konuştu.

Kuran-ı Kerim'in tamamen indiği ilk yıllarda hafızlar tarafından ezbere bilindiğini ve bu şekilde muhafaza edildiğini belirten Altunkulaç, Kur'anın tek harfinin bile değişmediğini söyledi. Altıkulaç, Kur'an-ı Kerim'in kaynağının vahiy olduğunu ve mushaflara yazıldığını kaydetti. Kur'an-ı Kerim'in okunmasının ibadet hükmünde olduğunu aktaran Altıkulaç, Kur'an-ı Kerim'in tamamen indiği ilk yıllarda hafızlar tarafından ezbere bilindiğini ve bu şekilde muhafaza edildiğini hatırlattı. Tayyar Altıkulaç, "Yapılan savaşlarda birçok hafızın şehit düşmesi üzerine kutsal kitabın başka bir şekilde muhafaza edilmesi gerektiği fikri doğmuştur. Hz. Ebubekir ve Hz. Osman'ın yaptığı çalışmalarla Kuran'ı Kerim yazılı bir kitap haline getirilmiştir. Hz. Peygamber'in vefat ettiği yıl içerisinde ashabın onayına sunulmuş, ashabın büyük bir bölümünün Kuran'ı Kerim'i başından sonuna kadar ezbere okuyabildiği bir dönemde kitaplaştırılmıştır." dedi.

Yapılan fetihlerle yeni kitlelerin İslamiyet'i kabul ettiğini, Kur'an'ın okunuşunda kıraat farklılıklarından oluşan sorunlar meydana geldiğini söyleyen Altıkulaç, "Hz. Osman, ilk nüshadan sonra 6 yeni nüsha daha yaptırıyor. Bunları Basra, Kufe, Şam, Mekke ve Medine'ye gönderiyor. Bir tanesi de kendisinde kalıyor. Bugün okuduğumuz Kuran'ın kıraat özellikleri de buraya dayanıyor. Binlerce yıl geçmesine rağmen aynı durulukla kutsal kitabımız bugüne kadar gelmiştir. Basılan bu ilk 6 nüshanın nerede olduğu bugün kesin olarak bilinmemekle birlikte, bir tanesinin Topkapı Sarayı'nda, bir tanesinin Taşkent'te, bir tanesinin de Londra'da bir kütüphanede olduğu iddia edilmektedir. Bu nüshaların hepsi deri üzerine yazılmıştır." diye konuştu.

Programın açış konuşmasını yapan Adana Müftüsü İsmail Canbolat, hayatımıza Kur'an ile yön vermenin her Müslüman'ın vazifesi olduğunu belirterek, "Efendimiz Kur'an'ı Müslümanlara emanet etmiştir. Bizler Kur'an ve sünnete sarılırsak hayatımızdaki sorunları çözeriz." diye konuştu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile