AK Parti Adana Milletvekili ve Anayasa Komisyonu Sözcüsü Fatoş Gürkan, toplumun tüm kesimlerinin yeni bir Anayasa için referandumu beklediğini söyledi. Gürkan, referandumda çıkacak 'evet' oyunun beraberinde bir çok yeniliği getireceğini vurgulayarak, "Yüksek Askerî Şûra kararları yargı denetimine açılıyor. Memur ve diğer kamu görevlilerine disiplin cezası olarak verilen uyarma ve kınama cezaları da yargı denetimine giriyor. Askerî yargının görev alanının daraltılması ve sivillerin askerî mahkemelerde yargılanmasının önüne geçiliyor. Mukayeseli hukuk uygulamaları ve ülkemizin ihtiyaçları göz önüne alınarak Anayasa Mahkemesi'nin yeniden yapılandırılması, üye sayısının artırılması, mahkeme üyelerinin belirli bir süre için bu göreve seçilmesi ve pek çok ülkede uygulanmakta olan bireysel başvuru müessesesi yürürlüğe konuluyor. Askerî Yargıtay'ın ve Askerî Yüksek İdare Mahkemesi'nin bağımsızlığı güçlendirilirken Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun demokratik, şeffaf ve geniş tabanlı bir yapıya kavuşturulmasına olanak sağlanıyor. Hâkim ve savcıların da haklarında kararlar alan Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nda temsili sağlanıyor.Kadın-erkek eşitliğinin sağlanması, devlet tarafından bazı tedbirlerin alınabilmesine imkan tanınmakta ve alınacak bu nitelikteki tedbirlerin, eşitlik ilkesine aykırı olarak yorumlanamayacağı vurgulanmaktadır. Öte yandan, özel surette korunması gereken kesimler için alınacak tedbirlerin de eşitlik ilkesine aykırı sayılamayacağı hükme bağlanmaktadır. Bu sayede devletin, tüm toplum kesimleri arasında bir yandan eşitliği sağlamaya, diğer yandan da korunması gerekenleri korumaya yönelik özel tedbirler alabilmesinin önü açılmakta ve bu amaçla yapılan düzenlemelerin eşitlik ilkesine aykırı kabul edilemeyeceği anayasal güvenceye kavuşturulmaktadır. Böylelikle kadınlara, çocuklara, engellilerimize, yaşlılarımıza, gazilerimize ve şehitlerimizin bize emanet bıraktığı dul ve yetimlerine yönelik yapılacak olan pozitif ayrımcılık için anayasal güvence sağlanmış olacaktır." dedi.
'Evet' denilmesi için birçok sebep olduğunu vurgulayan Gürkan, "Yeni Anayasa, bireylerin yurt dışına çıkmalarının sınırlandırılmasına ilişkin hükümlerin daraltılmasını sağlıyor. Çocuk haklarının anayasal temele kavuşturulmasını, her türlü istismara karşı çocukların korunmasını anayasal güvenceye alıyor. Sendikal haklar ile grev hakkında öngörülen bazı sınırlamalar kaldırılıyor. Memurlara ve diğer kamu görevlilerine toplu sözleşme hakkı tanınıyor. Bilgi edinme ve kamu denetçisine başvurma hakkı, bir siyasî partinin kapatılmasına sebep olan milletvekilinin, milletvekilliğinin düşmesine son veriliyor. Ekonomik ve sosyal politikaların oluşturulmasında hükümete istişarî nitelikte görüş bildirmek amacıyla Ekonomik ve Sosyal Konsey'in anayasal dayanağa kavuşturuluyor. Demokratik hayata yapılan kabul edilemez müdahalelerde görev alan darbecilerin cezaî, malî ve hukukî sorumluluklarını kaldıran geçici 15'inci madde kaldırılıyor." ifadesini kullandı.
"Ülkemizde, Anayasa değişikliği yapılması gerektiğine ilişkin bir mutabakat bulunmaktadır." diyen Gürkan, "Geçmişte de tüm siyasi partiler Anayasa değişikliği yapılması gerektiğini belirtmişlerdir. Bu değişiklilikler yapılsın fakat bu iktidar yapmasın veya seçimden sonra yapılsın gibi hiçbir mantıkla açıklanamayacak sudan bahanelerle karşı çıkılmaktadır. Muhalefet parti liderlerinin gerçeklerden uzak hayali suçlamalarından dolayı vatandaşlarımızın değişikliğin ne içerdiği konusunda kafaları karıştırılmak isteniyor. Bu sebeple tüm vatandaşlarımızın konuya siyasi kimliklerini bir tarafa bırakarak hangi siyasi partiye mensup olursa olsun, birçok alanda özgürlükleri arttıran ve daha demokratik daha çağdaş, bireyi daha çok öne çıkaran bu anayasa değişikliğine daha objektif bir gözle bakarak değerlendirmesi gerekmektedir. Yapılacak halk oylamasında 'evet' diyecek vatandaşlarımızın ülkemizi bir adım daha ileriye götüreceğini bilmelerini isterim." şeklinde konuştu.