AK Parti Ordu Milletvekili Mustafa Hamarat, 12 Eylül'deki halk oylamasında 'evet' çıkması durumunda bireysel başvuru hakkı doğacağı için Anayasa Mahkemesi'nin insan hakları mahkemesi haline geleceğini söyledi.
Referandum gezileri kapsamında vatandaşlarla yaptıkları toplantılarda, halk oylamasının önemini anlatan Hamarat, mevcut Anayasa Mahkemesi'nin 11 asil 4 yedek olmak üzere 15 üyeden oluştuğunu yeni düzenleme ile mahkemenin yedek üyesi olmaksızın 17 üyeden oluşacağını kaydetti. Daha önce 15 üyenin 4'ünü doğrudan olmak, 11'ini gösterilen adaylar arasından olmak üzere Cumhurbaşkanı'nın seçtiği hatırlatan Hamarat, yeni düzenleme ile Cumhurbaşkanının 17 üyenin 4'ünü doğrudan atayacağını, 10'unu ise gösterilen adaylar arasından seçeceğini, kalan 3 üyenin seçimini ise TBMM'nin yapacağını, TBMM'nin Sayıştay ve Baro Başkanlarınca önerilecek adaylar arasından seçeceği 3 üye ile toplam 17 üyeli Anayasa Mahkemesi'nin yapısının oluşacağını kaydetti.
"KENDİ YARGIMIZI OLUŞTURMUYORUZ"
Hamarat, "AK Parti kendi Anayasal yargı organını oluşturuyor" iddialarına da cevap vererek, "Bu gerçekten mesnetten, insaftan ve izandan uzak bir yakıştırma. Bakınız Mevcut Anayasa Mahkemesi üyelerinin üyelikleri 65 yaşına kadar sürüyor. Anayasa değişikliği yasallaştığında da 2 yeni üye TBMM tarafından Sayıştay ve Baro Başkanlarının önerdiği 6 isim arasından 12 yıllığına ancak bir kere seçilecek. Aynı üye seçimi yöntemi ile Anayasa Mahkemesi'nin üye sayısı sadece 17'ye çıkarılıyor. İlave olarak, gelişmiş demokrasilerde, Avrupa'nın başta Almanya, Avusturya, Belçika, Fransa, İtalya gibi 10'dan fazla gelişmiş ülkesinde olduğu gibi 3 üye'nin seçimi bağlı yetkiyle Parlamentoya verilmiştir" dedi.
"ANAYASA MAHKEMESİ, İNSAN HAKLARI MAHKEMESİ OLUYOR"
Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru hakkı getirdiklerini dile getiren Ordu Milletvekili Mustafa Hamarat, "Bireysel başvuru hakkı, hak ve özgürlüklerle ilgili davalarda, mahkemelerce nihai olarak karar verilmesine rağmen, sonuçtan tatmin olmayan vatandaşlara sağlanan yeniden inceletme hakkıdır. Binlerce vatandaşımız, temel hak ve özgürlükleri, kamu gücü tarafından ihlal edildiği gerekçesiyle AİHM'ye müracaat etmekte ve bu mahkeme tarafından tespit edilen ihlaller sebebiyle, devletimiz tarafından milyonlarca dolar tazminat ödenmektedir. Bu düzenleme ile olağan kanun ve yargı yollarının tüketilmesinden sonra bir bakıma Türkiye İnsan Hakları Mahkemesi haline getirilen Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru yolu açılmıştır" diye konuştu.
Ak Parti'li Hamarat'ın Referandum Gezileri Sürüyor
AK Parti Ordu Milletvekili Mustafa Hamarat, 12 Eylül'deki halk oylamasında 'evet' çıkması durumunda bireysel başvuru hakkı doğacağı için Anayasa Mahkemesi'nin insan hakları mahkemesi haline geleceğini söyledi