Akpınar'ın kaleminden 2. Abdülhamid Han'ın Derin Devlet Kavgası

Akpınar'ın kaleminden 2. Abdülhamid Han'ın Derin Devlet Kavgası

Son Sultan 2. Abdülhamid Han'ı ve Bir devrim hikayesini tarihin kendi kurgusundan bir roman üslubuyla ele alan Hakan Akpınar'ın yeni kitabı yeni çıkmasına nazaran en çok satan kitaplar arasında yerini aldı.

'Derin Devlet 'le ilk hesaplaşmayı 2. Abdülhamid yapmış!

Türkiye 'de derin devletle mücadele 150 yıllık bir geçmişe uzanıyor. Sultan 2. Abdülhamid Han da tıpkı bugün olduğu gibi “derin devletle” hesaplaşmış.

SARAYDA MAHKEME:
Gazeteci-Yazar Hakan Akpınar'ın “Son Sultan 2. Abdülhamid ve Bir Devrin Hikâyesi ' adlı Mola Yayınevi'nden çıkan yeni kitabı bu gerçeği gözler önüne seriyor. Kitapta, Sultan Abdülhamid 'in, amcası Sultan Aziz'i tahttan indirerek öldüren devlet görevlilerini Yıldız Sarayı'nda bir mahkeme kurarak yargı önüne çıkartması anlatılıyor.

SİYASİ İDAMA ONAY YOK:
Yani, Abdülhamid, Osmanlı tarihinde ilk kez darbecileri mahkeme önüne çıkartarak yargılamış. Kitapta, Ali Sururi başkanlığındaki mahkemenin eski sadrazamlardan Mithat Paşa ve eski nazırlar Nuri Paşa, Mahmud Celalettin Paşa ile cinayetin tetikçilerini ölüm cezasına çarptırdığı ancak, Sultan Abdülhamid 'in idam cezalarını onaylamadığı ve bu kişileri kalebentliğe mahkum ederek Taif'e gönderdiği vurgulanıyor. Akpınar'ın kitabında Abdülhamid'in hiç bir siyasi idam cezasını onaylamadığının da altı çiziliyor.

İTTİHAD VE TERAKKİ'YE AYNA:
Akpınar, kitabında Sultan Abdülhamid'in hayat hikayesine de yer veriyor. Kitap, İttihad ve Terakki Cemiyeti'nin kuruluşundan dağılışına kadar adım adım bu örgütün analizini de yapıyor. İttihatçılar ile Sultan Abdülhamid'in amansız kavgası bir anlamda kitabın ana eksenini oluşturuyor. Kitapta öne çıkan bazı çarpıcı detaylar şöyle:

ENVER PAŞA ABDÜLHAMİD'İN ELİNİ ÖPTÜ:
İttihad ve Terakki Liderleri Talat, Enver ve Cemal Paşa'nın sultanı tahttan indirdikten sonra 2. Abdülhamid haklılığını kabul eden çarpıcı sözleri de Son Sultan kitabındaki ilginç ayrıntılardan biri. Enver Paşa, tahttan indirdikleri Sultan Abdülhamid'i birinci dünya savaşı sürerken Beylerbeyi Sarayı'ndaki ziyaret ederek elini öpüyor.

İTTİHATÇI LİDERİN YEĞENİ SULTAN HAMİD'İN KIZIYLA EVLENDİ:
Kitapta yer alan bilgiye göre, Abdülhamid'in kızı Şadiye Sultan İttihad ve Terakki Cemiyeti'nin Katib-i Umumi'si Mithat Şükrü'nün yeğeniyle evlendiriliyor. Abdülhamid, sürgünde olduğu için bu 'zoraki evliliğe' sesini çıkarmıyor.

SERVETİNE EL KONDU!
İttihad ve Terakki Liderleri, tahttan indirdikten sonra Selanik'teki Alatini Köşkü'ne sürdükleri Sultan Abdülhamid'in şahsi servetini zorla 3. Ordu'ya devrettirdiler. Sultan'ın direnmesi üzerine kızı Şadiye Sultan aracılığıyla Sultan'ı 'Köşkü denizden topa tutarız ' mesajıyla tehdit ettiler. Abdülhamid de ailesiyle birlikte mahpus hayatı yaşadığı Alatini köşkünün bombalanmaması için mecburen İttihatçılar'ın getirdiği belgeleri imzalayarak servetini bağışladı.

İSRAİL'E SET ÇEKTİ:
Sultan'ı kimler ne için öldürmek istedi? 31 Mart Vakası'nı hangi ülke tertip etti. İngilizler neden Abdülhamid'i tahttan indirmek istedi? Abdülhamid Filistin'e Yahudi göçünü niçin ve nasıl engelledi. Aldığı hangi tedbirler sayesinde İsrail devletinin kurulmasını geciktirmiş oldu. O dönemin derin devleti kimlerdi? Gazeteci Hakan Akpınar, Son Sultan adlı kitabında bu sorulara da yanıt veriyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile