Aksaray'daki Tarihi Osmanli Köprüsü Restore Ediliyor

Aksaray'daki Tarihi Osmanli Köprüsü Restore Ediliyor

Aksaray-Konya-Nigde yol ayriminda Karasu Deresi üzerinde bulunan tarihi köprü aslina uygun olarak restore edilerek Aksaray kültür envanterine kazandiriliyor. Zaman içerisinde sel felaketlerinde zarar gören köprü yapilacak restorasyon çalismalarinin ardindan yeniden ayaga kaldirilacak.

Osmanli dönemine ait Karasu Köprüsü yaklasik olarak 13,50 metre uzunlugunda. Köprünün büyük kemer açikligi 3,80 metre, küçük kemer açikligi ise yaklasik 2,40 metre. Genisligi 4,26 metre ve kesme tas ile moloz tas malzemeden insa edilen Karasu Köprüsünde yapilacak restorasyon çalismalari hizla devam ederken Belediye Baskani Evren Dinçer, “Ecdat yadigari tarihi camilerimizi, türbelerimizi, konaklarimizi, çesmelerimizi, köprülerimizi ve diger tüm tarihe sahitlik etmis mekanlarimizi aslina uygun restore ederek gelecek kusaklara tasinmasina özen gösteriyoruz. Aksaray’in kendisine has tarihi ve kültürel zenginliklerini bu tür projeler ve yatirimlarla günümüzden gelecek nesillere tasimak adina elimizden geleni yapiyoruz. Bölgemizin tarihi yapisini korumak ve gelecek nesillere aktarmak için çalisiyoruz” dedi.

1863 tarihinden önce yapilan Karasu Köprüsü Aksaray’da meydana gelen taskin sonucu tamamen yikilmasinin ardindan 1863 yilinda yeniden insa edildi. Konya Valisi Ferid Pasa’nin (1889-1902) Aksaray’a yaptigi bir seyahat esnasinda köprünün oldugu yoldan geçtigi kayitlarda bulunuyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile