Yatağan’a bağlı Turgut Beldesi’nde ikamet eden Mehmet Savaş’ın 9 Temmuz 2012 tarihinde 58 Bin TL karşılığında M. Y. isimli şahıstan aldığı tescilli bina başına dert oldu.
Evin eski sahibi olan M. Y.’nin kendisini kandırarak tapu devrini kısa sürede gerçekleştirdiğini iddia eden Mehmet Savaş; “Uzun süredir Turgut’ta kirada oturuyordum. Bütçeme uygun bir ev alarak kendi imkânlarımla yenileyip oturmak istedim. Bu sırada M. Y. isimli şahıs evinin satılık olduğunu söyledi.
Meğerse ev 2008 yılında belediyenin tescil ettirdiği 16 bina içinde yer alıyormuş ve bu nedenle tadilat ve benzeri işlemler için özel izinler gerekiyormuş. Ben evi alırken tescilli olduğunu bilmediğim gibi belediyeden de bana herhangi bir uyarı gelmedi. Hatta evi aldığım gün Turgut Belediyesi Fen İşleri Bölümü’nde yetkili olan kişi ile görüştük ve birlikte belediye binasından çıkıp eve geldik. Yanımızda oğlum Ali Savaş da vardı. Biz bu evi tamir ettirip oturacağız dedik. Oğlumu yeni evlendirmiştim. Kendimde kirada oturuyordum. Fen Memuru S. Bey bize tadilat yapabilirsiniz dedi ve bu yerin tescilli veya sit alanı içerisinde olduğu konusunda hiçbir şey söylemedi” dedi ve her şeyin evin tadilatına başladıktan sonra ortaya çıktığını belirterek; “Biz ertesi gün evde tadilat ve temizliğe başladık. 16. 07. 2012 tarihinde Belediye’ye ben burada tadilat yapmaya başladım diye dilekçe verdim. 21. 07. 2012 tarihinde bu evde tadilat yaparken belediyeden zabıta memuru geldi ve elinde bir kağıt vardı.
Mehmet amca şurayı imzalayıver dedi.
Bende ne için imzalayacağım dediğimde, evin tadilatı için Muğla’dan izin almam gerektiğini söyledi” şeklinde konuştu.
Evin tescilli olduğunu zabıta memurunun kendisini Muğla’ya yönlendirmesiyle beraber öğrendiğini iddia eden Mehmet Savaş; “23.07. 2012 tarihinde oğlum Soner Savaş ile beraber Muğla Kültür Varlıklarının Koruma Bölge Müdürlüğü’ne yazılı olarak müracaatta bulundum.
Girişte bulunan personel bilgisayardan bakıp, sistemde herhangi bir sorun gözükmediğini söyledi ve evrak olarak bizden tapu fotokopisiyle kimlik fotokopisi alarak bize geri döneceklerini belirtti” şeklinde konuşarak, sorun olmadığı bilgisini aldıktan sonra 2 ay boyunca tadilata devam ettiklerini ve bu süre zarfında hiçbir yetkilinin tadilatın uygunsuz olduğu yönünde bilgi vermediğini iddia etti.
2,5 ay içinde eve 30 Bin TL’nin üzerinde yatırım yaptıklarını belirten Mehmet Savaş; “Bu zaman aralığında bizi ne arayan ne de soran oldu. Biz tadilata devam ettik ve bu arada devamlı olarak Kültür Varlıkları’nı telefonla arayarak bilgi istedik. Bize hiçbir açıklama yapmadılar. 25.09. 2012 tarihinde Muğla Kültür Varlıkları’ndan bize posta yoluyla bir evrak geldi. Bu yazılı evrakta bizimle ilgili olarak yasal soruşturma açtırılmış ve bu binaya ait rölöve, restütisyon ve restorasyon projesi istenmekteydi” dedi.
Muğla Kültür Varlıkları Koruma Kurulu’ndan gelen evrakın ardından asıl şoku Turgut Belediyesi tarafından kesilen 43 Bin TL’lik cezayla yaşadıklarını belirten Mehmet Savaş; “Aynı tarihlere yakın bir zamanda Belediye Zabıta memurları tarafından evim mühürlendi. İstenilen projeleri hazırlamadığım taktirde 43 Bin TL’lik cezayı ödemek zorunda kalacağımızı belirterek bizi korkuttular” dedi.
Şikayet İçin Aydın’a Yönlendirildi
Ayrıca, evi satın aldıkları M.Y. hakkında suç duyusunda bulunmak üzere Yatağan adliyesine başvurduğunu ancak, davanın Aydın Ağır Ceza Mahkemesi’ne açılması gerektiği için Aydın’a yönlendirildiğini de iddia eden Mehmet Savaş; “Satım aldığım ev ve tadilat için harcadığım miktar nedeniyle elimde avucumda ne varsa verdim. Aydın’a yönlendirilmem üzerine maddi imkansızlıklar nedeniyle Aydın Ağır Ceza’ya başvuramadım” şeklinde konuştu.
Aldığı Ev Başına Dert Oldu
Yaklaşık bir yıl önce tescilli olduğunu bilmeden aldığını iddia ettiği ev, Yatağan’a bağlı Turgut Beldesi’nde ikamet eden Mehmet Savaş’ın başına dert oldu.