Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ) Egitim Fakültesi tarafindan 24 Kasim Ögretmenler Günü etkinligi düzenlendi.
Egitim Fakültesinde düzenlenen etkinlige ALKÜ Rektörü Prof. Dr. Ekrem Kalan, ALKÜ Egitim Fakültesi Dekani Prof. Dr. Süleyman Cem Saktanli, akademisyenler ve ögrenciler katildi.
Program öncesinde önceki ismi Egitim Fakültesi Konferans Salonu olarak kullanilan ancak senato karari ile ‘Basögretmen Atatürk Konferans Salonu’ olarak degistirilen gösteri ve sergi alaninin açilisi gerçeklestirildi.
Basögretmen Mustafa Kemal Atatürk Sergisi’nin de gerçeklestirildigi program saygi durusu ve Istiklal Marsi ile basladi.
Ardindan hayatlarinin baharinda mesleklerini icra ederken terör örgütü tarafindan hayattan koparilan ve sehit düsen ögretmenlerden; Senay Aybüke Yalçin, Necmettin Yilmaz, Nese Alten, Hüseyin Aydemir, Mustafa Çaglar, Dilay Turan Kerman, Yusuf Elitas, Mustafa Özkan nezdinde tüm sehit olan ögretmenler saygiyla anildi. Sehit ögretmenler için ALKÜ Egitim Fakültesi Müzik Ögretmenligi bölümü akademisyenleri ve ögrencileri tarafindan seslendirilen siirler ile okunan Türküler sirasinda salonda duygu dolu anlar yasandi.
“Türklerin milli alfabesi vardi”
Anma programinin tamamlanmasindan sonra ALKÜ Egitim Fakültesi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ak tarafindan ‘Basögretmen Atatürk’ konulu konferans düzenlendi.
Konferansta Ak, Arap harflerinin Türkçe’nin ses yapisina uygun olmadigini vurgulayarak, “Türklerin, Türkçe’nin ses yapisina uygun milli bir alfabesi vardi. 8. Yüzyilda Islamiyet’in kabulünden sonraki süreçte Türkler Arap alfabesinden etkilenmeye basladi.
Türkler, dünyayi yönetme arzusu ile sinirlari içindeki farkli milletlere hosgörüsünü göstermek ve fethettigi cografyalari elinde tutmak için belirli haklar tanirken; bu beraberinde etkilenmeyi de getirmistir” dedi.
“Türk alfabesiyle ilgili ilk çalisma Tanzimatta basladi”
Tanzimat döneminden sonra baslayan yenilesme hareketleri sonucunda eski sistem feda edilemedigi için iki basli egitim sisteminin oldugunu söyleyen Ak, Türkçe ve Türk alfabesiyle ilgili ilk çalismalarinin bu zamanda basladigini söyledi.
II. Mesrutiyet döneminde Latin harflerinin kabulü meselesi büyük bir cesaretle ileri sürüldügünü belirten Ak, “Latin alfabesinin kabulündeki temel mesele halkin cehaletten kurtarilmasidir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Cumhuriyet döneminde alfabe konusuna çok önem veriyordu. Savasla elde edilen kazanimlarin ögretmenlerin egitim mücadelesiyle devam ettirilmesi gerektigine inaniyordu. Atatürk, katildigi toplantilarda ögretmenlere büyük saygi duyuyor ve onlardan Cumhuriyeti koruyacak nesiller yetistirilmesini istiyordu. 1924’te Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Samsun’da katildigi bir toplantida ögretmenlere su sözlerle seslendi: ‘Cumhuriyet sizden fikri hür, vicdani hür, irfani hür nesiller ister. 1922’de Istanbul ve Bursa ögretmenlerine hitaben yaptigi konusmada, ‘Ordularimizin kazandigi zafer, sizin egitim ordularinizin zaferi için yer açti, yol hazirladi. Gerçek zaferi siz kazanacak, siz koruyup sürdüreceksiniz, bunu basaracaginizdan kuskum yok. Sarsilmaz bir inançla ben ve bütün arkadaslarim, sizi gözetecegiz. Sizin karsilasacaginiz bütün engelleri kiracagiz’ sözleriyle egitime verdigi önemi açikça ifade etmistir” diye konustu.
ALKÜ'de Sehit Ögretmenler Anildi
Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ) Egitim Fakültesi tarafindan 24 Kasim Ögretmenler Günü münasebetiyle kutlama programi düzenlendi. Programda sehit olan ögretmenler unutulmayarak saygiyla anildi.



















