Altının Onsu Son 5 Yılın En Düşük Seviyesinde

ABD'de dün açıklanan enflasyon verilerinin  ABD Merkez Bankası'nın (Fed) aralık ayında faiz artıracağı beklentilerini güçlendirmesinin ardından altının ons fiyatı son 5 yılın en düşük seviyesine geriledi.

Altının ons fiyatındaki değer kaybı, ABD'de dün açıklanan enflasyon verilerinin yükselişe işaret etmesinin ardından devam etti.

Dün güne 1.082,95 dolar seviyesinden başlayan altının ons fiyatı, ABD'de ekim ayına ilişkin Tüketici Fiyat Endeksi'nin (TÜFE) hem aylık hem de yıllık yüzde 0,2 artarak beklentiler dahilinde gerçekleşmesinin ardından 1.065,55 dolara gerileyerek Şubat 2010'dan bu yana en düşük seviyesine indi.

Altının onsu şu dakikalarda 1.071,39 dolar seviyesinden alıcı buluyor.

Analistler, Fed'in aralık ayındaki toplantısında faiz artırabileceğine ilişkin beklentilerin artmasının altın yatırımcısını tedirgin ettiğini ifade ediyor.

Altının gram fiyatı da bugün 98,3 lirayla 11 Ağustos'tan bu yana en düşük seviyeye geriledi. Altının gramı şu dakikalarda 98,7 liradan işlem görüyor.

- "Altının onsu 900 dolara kadar gerileyebilir"

AA muhabirine altındaki son duruma ilişkin değerlendirmelerde bulunan Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk, bugün açıklanacak Fed’in son toplantı tutanakları öncesinde yatırımcıların altından uzaklaşmaya başladığını belirtti.

ABD’de son açıklanan ekonomik verilerin karışık olmasına rağmen, Fed'in aralık toplantısında faiz artırabileceği beklentisine ilişkin anketlerde, faiz artırımına başlanacağını bekleyenlerin yüzdesinin artmış olmasının altın yatırımcısını tedirgin ettiğini ifade eden Yıldırımtürk, bu nedenle dün New York Borsası'nın açılışı sonrasında altın fiyatında sert düşüş olduğunu kaydetti.

Yatırımcının söz konusu Fed tutanaklarında 16 Aralık'ta yapılacak Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısında faiz artırımına ilişkin ipuçları arayacağını dile getiren Yıldırımtürk, "Ayrıca gün içinde ABD’de açıklanacak konut başlangıçları verisi ve bazı Fed eyalet başkanlarının konuşmaları da faiz artırımına ilişkin spekülasyonları artırabilir. Diğer taraftan Avrupa Merkez Bankası'ndan (ECB) daha önce yapılan açıklamada aralık ayında ek parasal genişleme kararı alınabileceği beklentisi hafta başından beri doların avro karşısında güçlenmesinde etkili olduğu gözleniyor" ifadelerini kullandı.

Aralık ayında Fed'in faizleri artırması durumunda altının ons fiyatının  bu yılın sonuna kadar 1000 doları görebileceğini vurgulayan Yıldırımtürk, Fed'in aralık ayından sonra da faiz artırımının devam edebileceğine dair ifadeler kullanması durumunda bu seviyenin 2016'nın başlarında 900 dolara kadar gerileyebileceğini kaydetti.

Yurt içinde ise hükümetin kuruluyor olmasından kaynaklanan bir iyimserlik olduğunu belirten Yıldırımtürk, "Dolar dışarıda yükselmesine rağmen içeride çok fazla bir yansımasının olmadığını görüyoruz. Dolar/TL'de kısa vade için 2,95'in zirve olduğunu düşünüyorum. Gerilemelerde ise kur önce 2,75 seviyesine gerileyebilir. Ekonomi yönetimi kurulduğunda piyasa bunu beğenirse dolar/TL 2,70 seviyesini de görebilir. Bunları üst üste koyduğumuz  zaman altının gram fiyatı ilk önce 95 liraya sonra  90 liraya kadar inebilir" diye konuştu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile