Amerika Birleşik Devletleri Milli Günü Resepsiyonla Kutlandı

Amerika Milli Günü, Amerika Büyükelçisi James Jeffrey'in konutunda yapılan bir resepsiyonla kutlandı.

  Katılanlar arasında , Devlet Bakanı Hayati Yazıcı , Dışişleri Bakanı Davutoğlu , Enerji ve Tabİi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız , 9 . Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel , Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başykanı Marc Pierini , eski Dışişleri Bakanı Hikmet Çetin , Ankara Ticaret Odası Başkanı Sinan Aygün , Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir , Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Osman Paksüt ve eşi , İsrail Büyükelçisi Gabby Levy , Demokratik Sol Parti Genel Başkanı Masum Türker , Kamu Güvenliği Müsteşarı Muammer
Güler , CHP Konya milletvekili Atilla Kart , İstanbul milletvekili Şükrü Elekdağ , Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen de vardı .
Amerika Birleşik Devletleri Büyükelçisi James Jeffrey , zaman zaman iki ülke arasında ilişkilerde iniş çıkışların olduğunu belirterek , " Amerika 4 Temmuz 1776 tarihinde bağımsız olmadı . Sadece kendi bağımsızlığını 4 Temmuz 1776 ' da ilan etti . Daha sonra 20 yıl boyunca savaşmayı sürdürdü . Mustafa Kemal Atatürk 1919 ' da Sivas Kongresi ' nde bağımsızlığı ilan etti . Ancak zor bir savaştan sonra 1923 yılında bağımsızlığını ilan etti . Bu nedenle Amerika ve Türkiye aynı tarihsel kaderi paylaşıyoruz . Zor ve güç
zamanlarda iş birliği yaparken ortak ruhu hatırlamak lazım . Bugün Türkiye , NATO müttefikimiz , global lider ülkeler arasındadır . Hepimiz Türkiye ' nin başarılarına hayranız " şeklinde konuştu .
Jeffrey , Amerikan Senato ' sunun kendisini Irak ' a atadığını , hedeflerinin aynı olduğunu , barış ve istikrar sağlamak olduğunu söyledi .
Dışişleri Bakanı Davutoğlu , Türk Amerikan ilişkilerinin modern dünyanın en köklü ve kapsamlı ilişkileri olduğunu belirterek , " Amerika Birleşik Devletleri dünya siyasi tarihinde önemli bir rol oynamıştır . İlk uluslararası anlaşmasını Cezayir üzerinden Osmanlı ile yapmıştır . Cumhuriyet döneminde ilişkilerimiz gelişti . Hele hele 20 . yüzyılın ikinci yarısından sonra çok zor şartlarda , Soğuk Savaş döneminde aynı değerleri savunmak üzere jeopolitik konumda aynı kulvarda mücadele ettik . Bu dönemde ilişkilerimiz
ikili ilişkiler olarak kalmadı , çok güçlü askeri perspektifin yanında toplumlar arası ilişkiler de kökleşti . Soğuk Savaş sonrası dönemde Türkiye ' nin etrafında oluşan kuşakta Bosna , Kosova , Afganistan ' da ortak idealler çerçevesinde birlikte çalıştık . 11 Eylül saldırılarında Amerika , halk olarak da devlet olarak da Türkiye ' yi yanında buldu . Teröre karşı mücadelede dayanışmamızı gösterdik " ifadelerini kullandı .
Davutoğlu , ABD Başkanı Obama ' nın geçen sene ülkemize yaptığı ziyarette tanımladığı ' model ortaklık ' kavramı çerçevesinde ilişkilerin devam ettiğini söyleyerek , " Amerikalı ile Türk yetkililer bir araya gelse 10 konudan 8 veya 9 ' u ortak çıkar olur . Irak ' tan Afganistan ' a , Ortadoğu ' dan Kafkaslar ' a , Balkanlara , güvenlik teşkilatı NATO ' ya kadar birlikte çalışıyoruz . Türk-Amerikan ilişkileri bu yeni modelle ikili ilişkiler olmaktan çıkmış , çok boyutlu bir perspektifle birçok unsuru içeren , çok taraflı bir
zemine oturmuştur . Özellikle Sayın Obama ' nın geliştirdiği çok taraflılık politikaları , diplomasinin öne çıkması gibi ilkeler bugün Türk dış politikasında benimsediğimiz ilkelerdir . Hem değerler zemininde , hem dış politika hem de dış politikada kullandığımız hedeflerde tamamiyle ortak bir perspektife sahibiz " dedi .
Jeffrey basın mensuplarının sorularını da yanıtladı . Görev döneminde en hatırlanacak olay ve en zor anları sorulduğunda Jeffrey , en zor olayın PKK saldırıları olduğunu söylerken , Türkiye ile büyük mücadelede bulunduklarını belirtti . Askeri , siyasi ve diplomatik hamlelerin önemli olduğunu altını çizen Jeffrey , kayıplar için üzgün olduklarını dile getirdi .
Üçlü mekanizma çerçevesinde ABD yönetiminden destek gelmesi ile ilgili soruya Jeffrey şöyle cevap verdi : " Yeni destek imkanlarını gözden geçiriyoruz . " İsrail-Türkiye gerilimi konusunda ise Jeffrey , " Her ülke gibi Türkiye ve İsrail bir araya gelip ciddi konuları görüşüp çözüm bulabilir . Arabuluculuk yapmıyoruz , iki tarafa da destek oluyoruz " cevabını verdi .
Bir gazetecinin , büyükelçi olarak Irak ' a gideceğini hatırlatarak , ' Terör konusunda oraya telkininiz olacak mı? ' diye sorması üzerine ABD Büyükelçisi Jeffrey , PKK ' nın saldırılarının hem Türkiye hem Irak hem de tüm bölge için bir tehdit oluşturduğunu kaydederek , " Hep birlikte bir çözüm bulmamız gerek . Türkiye son zamanlarda iç siyasette birkaç cesaretli adım attı ve bu inşallah devam edecek . Askeri önlemler de tabii çok önemli " şeklinde konuştu .
( AUÖ-EA-Y )

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile