Anne Adaylarina Bunaltici Sicaklarda Dikkatli Olun Uyarisi

Anne Adaylarina Bunaltici Sicaklarda Dikkatli Olun Uyarisi

Yaz mevsiminin getirdigi bunaltici sicaklarin hamilelik sürecini zorlastirabildigini belirten Medicana Saglik Grubu Kadin Hastaliklari ve Dogum Uzmani Op. Dr. Tugba Sekmenli Tursun, yaz sicaklarini yasayan anne adaylarinin bu süreçte daha fazla önlem almasi gerektigini söyledi.

Asiri sicaklar hamileler için çesitli problemler olusturabiliyor. Bu durumda adaylarin kendileri ve bebeklerinin sagligi için son derece dikkatli olmalari gerektigini vurgulayan Medicana Konya Hastanesi Kadin Dogum ve Hastaliklari Uzmani Op. Dr. Tugba Sekmenli Tursun, tatile gidecek olan anne adaylari için önerilerde bulundu.

“Uzun yolculuklar için hava yolu tercih edilmeli”

Uzmanlar, hamileligin ilk üç ayinda bulunanlari düsük tehlikesine karsi uyarirken hamileligi normal süren anne adaylarinin tatile çikmasinda sakinca görmüyor. Hamileligin 11-36. haftasinin seyahat için en uygun zaman oldugunu söyleyen Op. Dr. Tugba Sekmenli Tursun, “Düsük riski, erken dogum riski, kanama ve pihtilasma problemi olan anne adaylarinin seyahat öncesi hekimleri ile görüsüp karar vermeleri gerekir. Eger seyahat etmelerinde bir sakinca yoksa uzun yolculuklar için hava yolunu tercih etmek daha güvenlidir. 3 saatten uzun sürecek hava yolu seyahatlerinde antiembolik çorap giyilmesi önerilir. Eger kara yolu tercih edilirse yolculukta saatte bir mola verilmelidir” dedi.

Gebelige bagli hormonal ve fizyolojik degisiklikler, alinan kilolar, kan akisinin artmasi, solunum kapasitesinin azalmasi, kalp hizinin fazla olmasinin sicaklik ve nemin daha fazla hissedilmesine yol açtigini belirten Op. Dr. Tugba Sekmenli Tursun, deniz tatilini tercih eden hamileler için dalis, atlama, plaj voleybolu, su kayagi gibi su sporlarinin uygun olmadigini söyledi.

Op. Dr. Tugba Sekmenli Tursun, ayrica yogun egzersizlerden uzak durulmasi gerektigini kaydetti ve söyle devam etti: “Havuz ve denizin oldugu ortamlarda deniz tercih edilmelidir. Havuz veya deniz sonrasi mayo hemen degistirilmelidir. Çünkü mayonun islak kalmasi enfeksiyonlara neden olabilir. Üriner yol enfeksiyonlarina, hatta erken dogum ile neticelenen durumlara neden olabilir” dedi.



“Gebelik maskesini önlemek için günes kremi ve sapka kullanilmali”

Hamilelikte cildin hormonal degisikliklere bagli olarak daha hassas hale gelebildigini, sicak ve nemli havanin bebek bekleyen anne adaylarini digerlerine göre daha fazla etkiledigini ifade eden Op. Dr. Tugba Sekmenli Tursun, “Özellikle östrojen ve progesteron hormonlarinin artisi, melanositlerin (ciltte renk pigmenti üreten hücreler) daha aktif olmalarina yol açiyor. Hamilelikte artan östrojen hormonu etkisiyle cilt günes isinlarina daha hassas hale gelir. Bu da beraberinde bazi cilt lekelerinin olusmasina neden olur. Ciltte renk degisiklikleri ve yüzde melazma adi verilen gebelik maskesi ortaya çikabiliyor. Melazma, yüzde kahverengi veya gri lekeler olarak gelisiyor ve genellikle alin, yanaklar, üst dudak, burun ile çenede görülüyor. Günes isinlari bu durumu daha da kötülestirebiliyor. Bunun için günes koruyucu kremler ve genis kenarli sapka kullanimi gereklidir” diye konustu.

Gebeligin 5. ayindan itibaren fetüsün anne karninda büyümesi ve kasik bölgesindeki toplardamarlarda olusan baski nedeniyle bacak damarlarinda kan dolasiminin azaldigini söyleyen Op. Dr. Tugba Sekmenli Tursun, su bilgileri verdi: “Bunlar yaz aylarinda artan sicakligin etkileri ile birlestiginde öncelikle ayaklarda, ayak bileklerinde ve bacaklarda ödem olusturabilir. Vücutta ödem olusturacak besinlerden uzak durulmali, ayak sismeleri nedeniyle dogacak rahatsizlik göz önüne alinarak rahat ayakkabi tercih edilmelidir. Alçak topuklu ve spor ayakkabilar tercih edilmelidir. Tamamen düz tabanli bir ayakkabi tercihi de bel agrilarina neden olabilecegi için tercih edilmemelidir. Gebelikte kramplara sik rastlanmasi nedeniyle yüzerken tek basina olmamalari önerilmektedir.”

“Sivi tüketimi ihmal edilmemeli”

Yaz aylarinda artan sicaklik nedeniyle vücudun daha fazla su kaybettigini ifade eden Kadin Hastaliklari ve Dogum Uzmani Op. Dr. Tugba Sekmenli Tursun, en önemli konunun sivi tüketimi oldugunu ve ihmal edilmemesi gerektigini söyledi.

Yeterli sivi alinmamasi durumunda “dehidrasyon” denilen sivi kaybi sorununun gelisebilecegini vurgulayan Op. Dr. Tugba Sekmenli Tursun, “Vücutta ciddi sivi kaybi olustugunda anne adayinin kan basinci düsebilir. Ayrica kandaki glukoz ve tuz dengeleri bozulabilir. Az sivi alimi bebegin içinde bulundugu amnion sivisinin azalmasina, bunun sonucunda da bebekte büyüme geriligi ve erken dogum riskine yol açabilir. Su tüketimi ihmal edilmemeli” diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile