Antalya'da Sebze Fiyatlarinda Yüzde 36,69 Düsüs

Antalya'da Sebze Fiyatlarinda Yüzde 36,69 Düsüs

Antalya Ticaret Borsasi (ATB), Mayis ayi Antalya Halleri Domates, Sebze ve Meyve Endeksi’ni açikladi. Antalya hallerinde islem gören domates, sebze ve meyvelerin islem miktar ve fiyatlariyla ilgili endeks degerleri, 2023 Mayis ayinda bir önceki aya göre ve geçen yilin ayni ayina göre degisim gösterdi.

Mayis ayi endeksleri miktarda bir önceki aya göre (aylik) domateste yüzde 10,26, sebzede yüzde 47,49 ve meyvede ise yüzde 133,90 artti. Miktar endeksleri geçen yilin ayni ayina göre (yillik) domateste yüzde 7,61 ve sebzede yüzde 0,15 artarken, meyvede ise yüzde 13,30 azaldi. Mayis ayinda endekslerdeki yillik degisimler, miktarda domates için son 8 yilin ortalama üstünde, sebze ve meyve için ise son 8 yilin ortalamasinda gerçeklesti. Yillik fiyat endekslerindeki degisimler ise domates için 8 yilin ortalama altinda, sebze için son 8 yilin ortalamasinda ve meyve için ise 8 yilin ortalama üstünde gerçeklesti.

Domateste miktar artti, fiyat düstü

Mayis ayinda domates fiyat endeksindeki yillik degisim, yüzde 2,7 olarak tabloya yansidi. Miktardaki yüzde 7,61’lik artis, fiyattaki bu düsüsün temel nedenlerinden biri oldu. Sebze fiyat endeksindeki yillik degisim yüzde 33,69 oldu. Sebzenin yillik miktar endeksinin yüzde 0,15 artmasi, bu ortalama fiyat artisinda önemli rol oynadi. Meyve fiyat endeksindeki yillik degisim yüzde 71,64 ile ortalama üstünde gerçeklesirken, meyvenin yillik islem miktarinda yüzde 13,30’luk azalis bu duruma neden oldu.

Mayis ayinda miktar ve fiyat endekslerindeki aylik degisimler, domates için son 5 yilin miktarda ortalama düzeyinde ve fiyatta ise ortalama üzerinde gerçeklesti. Bir önceki aya göre (aylik) domates islem miktar endeksi, Mayis ayinda yüzde 10,26’lik artis göstererek islem fiyat endeksinin aylik yüzde 16,59 düsmesinde etkili oldu.

Sebze fiyati düstü

Bir önceki aya göre (aylik) sebze islem miktar endeksi, Mayis ayinda yüzde 47,49’luk artis gösterirken, islem fiyat endeksi ise aylik yüzde 36,69’lu azalis gösterdi. Son 5 yilin Mayis aylari dikkate alindiginda sebze miktar endeksi aylik en yüksek artisi gösterirken, fiyat endeksi degisimi üçüncü en düsük degere sahip oldu.

Bir önceki aya göre (aylik) meyve islem miktar endeksi, Mayis ayinda yüzde 133,90’lik artis gösterirken, islem fiyat endeksi yüzde 17,35 azaldi. Son 5 yilin Mayis aylari dikkate alindiginda aylik degisimler, meyve miktar ve fiyat endekslerinde ortalama düzeyde degerler gösterdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile