Antep Fistigi Ve Kaymagin Bulustugu Lezzet Açiklamasi Cennet Çamuru

Antep Fistigi Ve Kaymagin Bulustugu Lezzet Açiklamasi Cennet Çamuru

Kilis mutfaginin vazgeçilmezleri arasinda yer alan ve kaymak ile Antep fistiginin bulustugu lezzet ‘cennet çamuru’, yöre halkinin yani sira yerli ve yabanci turistlerin de gözdesi oluyor.

Kilis’te, baklava, kebap, gibi gözde gidalar arasinda yerini koruyan ‘cennet çamuru’, essiz lezzetiyle adeta damak çatlatiyor. Kilis mutfaginda ve kültüründe önemli bir yeri olan cennet çamuru, günün her saatinde tüketiliyor. Kadayif, kaymak ve Antep fistigini bulusturan tatli, bölgeye gelen yerli ve yabanci turistlerin damaklarini da senlendiriyor. Yapimi zor olan tatlida bol fistik, tereyagi, seker pudra ve tarçin kullanilirken, porsiyon fiyati 90 TL’den satisa sunuluyor.

‘‘Bu tatlidan aldigim lezzeti baklavadan alamiyorum’’

Ticaret için Kilis’e haftada iki defa geldigini söyleyen Mehmet Ercan, ‘‘Haftada bir veya iki defa ticaret için Kilis’e geliyorum. Her geldigimde vazgeçemedigim tek tatli Kilis’e özgü olan cennet çamurudur. Tatlinin isminden de anlayacagimiz gibi cennet çamuru mükemmel ötesi bir tatlidir. Bu lezzeti yemek için sehre geldigimizde fistigi, kadayifi ve kaymagiyla çok özel bir tatli oldugu için tatlidan aldigim lezzet baklava gibi degildir. Bundan aldigimiz lezzet baklava ve diger tatlilar gibi degildir. Bu yüzden bu memlekete misafir olarak gelen vatandaslara, cennet çamurunu tatmalarini ve bir kere de olsa tadina varmalarini istiyoruz. Ondan sonra onlar için vazgeçilmez bir tatli olacaktir’’ dedi.

8 yasindan itibaren tatlicilik isiyle ugrastigini ve isinde usta oldugunu söyleyen Baklava Ustasi Ilhan Kilimci, ”Tatli sektöründe 30 yillik bir emegim var. Ismi cennet çamuru olan kadayif, fistik, serbet, kaymak ve lezzetin karistigi tatliya 8 yasindan beridir babamla birlikte yaparak ögrendim ve babamin elinden bayragi alarak ben isimin basina geçtim. Tabi o zamanlardaki taleplerle su anki talepler çok farkli. Cennet çamuru Kilis için vazgeçilmezdir çünkü sehrimizde herkesin severek tükettigi tatlidir. Kilisli vatandaslarda bu lezzeti diger yerli ve yabanci turistlere tatmasini istedigi için israrla bir sekilde talep ettigi tatlimiz cennet çamurumuzdur. Fistigin, yagin, sekerin ve kadayifin harmanlanmasi ve üzerine kaymakla tatlandirip nefis bir lezzet haline gelmesiyle olusuyor’’ ifadelerini kullandi.

"Pozisyonlari terazide tartarak veriyoruz"

8 yasindan itibaren babasiyla birlikte tatlicilik sektöründe çalistigini aktaran Kilimci, "Çocuklugumdan itibaren yapmis oldugumuz tatli cennet çamuru ve diger tatli çesitleridir. 30-35 senedir ben bu isi yapiyorum. Daha eski zamanlari hatirlamiyorum dedelerimiz ve ustalarimiz biliyor onu da tabii ki de bize bunu miras olarak birakan ustalarimizdan Allah razi olsun diyoruz. Biz de bu meslegi en iyi sekilde yapmak için serhat sehri Kilis’te yerli ve yabanci turistlerin çok çok fazla tercih etmis oldugu cennet çamuru tatlimizi en güzel sekilde yapip vatandaslara sunuyoruz. Geçen yil cennet çamurunun porsiyon fiyati 55 TL’den veriyorduk su an ise 90 TL civarinda müsterilerimize sunuyoruz. Bizim pozisyonlarimiz teraziye göre tartarak insanlara almis olduklari hizmetin gramaji gramajina müsterilerimize sunuyoruz’’ diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile