'Antikorum Yüksek Bana Bir Sey Olmaz' Demeyin

Sancaktepe Sehit Prof. Dr. Ilhan Varank Egitim ve Arastirma Hastanesi Enfeksiyon Hastaliklari Uzmani Prof. Dr. Derya Öztürk Engin: 'Antikorun yüksekligidüsüklügü, varligi ya da yoklugu koruyuculugu gösteremeyebiliyor. O nedenle koruyuculugunu düsünerek, 'Benim artik yüksek antikorum var.' deyip, yalanci bir güven olusturmamiz hem bizi hem de çevremizdeki insanlari riske atacaktir' 'Bir ölçümde sadece virüsün yüzeyine karsi gelisen antikora bakilabilir. Diger ölçümde virüsün hem yüzeyine hem de iç yapisina karsi gelisen antikor ölçülebilir. Bu nedenle de iki laboratuvar arasinda bir farklilik varsa, o immünglobulin G arti M ölçüyorsa, digeri G ölçüyorsa ve virüsün farkli bölgelerine yönelik ölçüm yapiliyorsa, farkli kitler kullaniliyorsa ayni kisi bile olsa farkli sonuçlar çikacaktir' '(Antikor testi) Dolasimda bir sürü koronavirüs var. Bunlara bagli test sonucu yalanci pozitif çikabilir. Bu Kovid19 da olmayabilir. Antikor yaniti azaldiginda da testi negatiflesmis gibi görebiliriz. Baktigimiz antikorlar gerçek koruyuculuk düzeyini göstermeyebildigi gibi, 'Negatif sonuç çikti ben koruyucu degilim.' demek dogru olmayabilir'

ELIF KÜÇÜK - Sancaktepe Sehit Prof. Dr. Ilhan Varank Egitim ve Arastirma Hastanesi Enfeksiyon Hastaliklari Uzmani Prof. Dr. Derya Öztürk Engin, antikor yüksekliginin koruyuculugu göstermeyebildigini belirterek, "O nedenle 'Benim artik yüksek antikorum var.' deyip, yalanci bir güven olusturmamiz hem bizi hem de çevremizdeki insanlari riske atacaktir." uyarisinda bulundu.

Prof. Dr. Engin, AA muhabirine yaptigi açiklamada, antikorun, yabanci maddelere, virüslere, mantarlara karsi vücudun ürettigi protein yapisindaki maddeler oldugunu, "immünglobulin (Ig)" olarak da adlandirildigini söyledi.

Immünglobulin G ve M ölçülerek hastalarin belli rahatsizliklari daha önce geçirip geçirmediklerinin, bu hastaliklara karsi bagisiklik saglayip saglamadiklarinin belirlenebildigini anlatan Engin, söyle devam etti:

"Kullanilan kitler, ölçüm teknikleri farkli olabiliyor. Bir ölçümde sadece virüsün yüzeyine karsi gelisen antikora bakilabilir. Diger ölçümde virüsün hem yüzeyine hem de iç yapisina karsi gelisen antikor ölçülebilir. Bu nedenle de iki laboratuvar arasinda bir farklilik varsa, o immünglobulin G arti M ölçüyorsa, digeri G ölçüyorsa ve virüsün farkli bölgelerine yönelik ölçüm yapiliyorsa, farkli kitler kullaniliyorsa ayni kisi bile olsa farkli sonuçlar çikacaktir."

Kovid-19'da, özellikle "nötralizan antikor"a bakilmasi gerektigini aktaran Engin, "Yani, virüsü öldürme yetenegine sahip olabilecek antikorlara bakilmalidir. Bunun rutinde yapilmasi su anda olanakli görünmüyor. Çok özel durumlarda yapilabiliyor." dedi.

"Antikorun yüksekligi-düsüklügü, varligi ya da yoklugu koruyuculugu gösteremeyebiliyor. O nedenle koruyuculugunu düsünerek, 'Benim artik yüksek antikorum var.' deyip, yalanci bir güven olusturmamiz hem bizi hem de çevremizdeki insanlari riske atacaktir." diyen Engin, antikor seviyelerine bakip koruyucu önlemlerin aksatilmasinin yanlis olacaginin altini çizdi.

- Antikor testlerinde yalanci pozitiflik olabiliyor

Prof. Dr. Derya Öztürk Engin, antikor testlerinde yalanci pozitiflikler de olabildigine dikkati çekerek, su degerlendirmelerde bulundu:

"Örnegin, dolasimda bir sürü koronavirüs var. Bunlara bagli test sonucu yalanci pozitif çikabilir. Bu Kovid-19 da olmayabilir. Antikor yaniti azaldiginda da testi negatiflesmis gibi görebiliriz. Baktigimiz antikorlar gerçek koruyuculuk düzeyini göstermeyebildigi gibi, 'Negatif sonuç çikti ben koruyucu degilim.' demek dogru olmayabilir. Bakmamiz gereken nötralizan antikorlar oldugu için bu antikorlar ya da tam tersi 'Çok yüksek titrede antikorum var.' dedigimizde yalanci güvenin olusmamasi gerekiyor. Benim sonucum 300 gibi geldi. Size 100 geldi. 'Ben daha koruyucuyum, daha rahatim.' anlamini çikartmamak gerekiyor. 'Antikorum var artik kimseye bu hastaligi bulastirmiyorum.' dememek lazim. Antikor asilandigimizi, hastaligi geçirmis oldugumuzu gösterir ama ne kadar koruyucuyuz, ne kadar bu virüse karsi mücadele edebiliriz sorusunun yanitina güvenmemek gerekiyor. Ölçülebilir ama 'güvenmek' kisminda dikkatli olmakta yarar var."

Engin, salginin sona erebilmesi için asi olunmasi ve maske, mesafe ile hijyen kurallarina uyulmasi gerektigini sözlerine ekledi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile