Araç Satisinda Yeni Düzenlemeyle Dolandiriciligin Önüne Geçilecek

Araç Satisinda Yeni Düzenlemeyle Dolandiriciligin Önüne Geçilecek

Ticaret Bakanligi’nca hazirlanan motorlu kara tasitlarinin ticareti hakkinda yönetmelik, Resmi Gazete’de yayimlanarak yürürlüge girdi. Yönetmeligin detaylari hakkinda bilgi veren Konya Oto Galericiler Odasi Baskani Abdullah Acibadem, "Burada en büyük sorun olan son günlerde de artan noterlerdeki dolandiricilik olaylarinin önüne geçilmis olacak" dedi.

Ikinci el motorlu kara tasitlarinin ticareti hakkindaki yönetmelik yürürlükten kaldirildi, motorlu kara tasitlarinin ticareti hakkinda yönetmelik adiyla yenilenerek Resmi Gazete’de yayimlandi. Yönetmelige göre, ikinci el motorlu kara tasiti satisinda, 6 ay ve 6.000 kilometre siniri ile bu araçlarin üretici veya distribütör tarafindan tavsiye edilen güncel satis fiyatinin üzerinde bir fiyattan ilan yoluyla pazarlamasi 1 Ocak 2025 tarihine kadar yapilamayacak. Yeni düzenlemeye göre, Ticaret Il Müdürlükleri tarafindan verilen yetki belgesi olmadan ticari faaliyet çerçevesinde ikinci el motorlu kara tasiti pazarlama veya satisi yapilamayacak. Bir takvim yili içinde 3’ten fazla ikinci el motorlu kara tasiti satisi ticari faaliyet kabul edilecek, kisi hakkinda idari takip baslatilacak.

"Ruhsat bilgilerini tamamen ilana girecegi için dolandiricilarin biraz daha önüne geçilecek"

Yönetmeligin detaylarinda ilan süreciyle alakali yenilikler hakkinda bilgi veren Konya Oto Galericiler Odasi Baskani Abdullah Acibadem, "Yeni yönetmeligin içerisinde ilan süreciyle alakali da bir düzenleme var. Bir ilan var, bu ilani yetki belgesi olan bir galerici esnafimiza ilan attirmak istediginiz zaman, burada E-Devlet’ten girip yetki belgesi olan firmaya yetki vererek aracinizin internet üzerinden ilana verilmesine müsaade etmis olacaksiniz. Tabii burada aslinda en güzel tarafi bireysel ilan atarken bile, yani aracin resimleri ve girdiginiz bilgiler dahilinde bir sey yazmadan ilani sahte olarak da atabiliyorlardi. Kopyalama ilan dedigimiz, sahte ilanlari yayinlayip dolandiriciliga yol açiliyordu. Vatandasin ilan sayfalarina internet ortamina atabilecek ve burada girerken tamamen kendine ait oldugunu, ruhsat bilgilerini tamamen ilana girecegi için dolandiricilarin biraz daha önüne geçilmis olacak diye düsünüyoruz" dedi.



Yeni yönetmelikte güvenli ödemeyle magduriyet azaltilacak

Otomotiv sektöründe baslatilmasi ön görülen güvenli ödeme sistemi sayesinde dolandiriciligin en az seviyeye indirilecegini ifade eden Odasi Baskani Abdullah Acibadem, "Yeni yönetmelikle beraber güvenli ödeme sistemi daha önce aslinda mayisin ilk haftasinda sadece bir günlük bir deneme süreci yasadik. Tabii altyapisi hazir olmadigi için bu uygulama ertelendi ama Resmi Gazete’de yayinlanarak da gelecek dönemde zemini hazirlanarak Ticaret Bakanligimizla bunun zemini olusturularak tamamen hayatimiza girecek. Güvenli ödeme sistemi hiç tanimayan 2 tane bireysel vatandasin araci internet ortaminda bulup sonrasinda pazarlik neticesinde bir araya gelip noterde satis islemiyle yürüyen bir süreç. Burada en büyük sorun olan son günlerde de artan noterlerdeki para magduriyetlerinin önüne geçilmis olacak" seklinde konustu.



Yetki belgesi olmayan kisi ilan veremeyecek

Internet üzerinden sahislarin kendi aracini satmasiyla otomotiv sektöründeki fiyat oranlarinin arttigina dikkat çeken Baskan Acibadem, "Pandemi sürecinde herkes kafasina göre fiyatlar yazmasindan dolayi araç üzerindeki sisen balonlarin da önüne geçecek. Yani burada galerici diyecek ki vatandasa ’aracinizin degeri bu fiyat, satilmasini istiyorsaniz iste su rakamdan ilani koydugumuz zaman satabiliriz.’ Burada yasal yükümlülügü de yetki belgesi olan galerici almis olacak. Yani diger türlü vatandas ya tutarsa deyip iste bazi malum sari sayfalar, internet siteleri üzerinden bir ilan ücretsiz veriyor o ücretsiz ilani aracinin degeri de 1 milyon liraysa iste 1 milyon 100 bin olarak ilana koyuyordu. Ya tutarsa mantigiyla aslinda bu da enflasyonu körüklemis oluyor. Fiyatlarin artmasina sebep oluyor. Burada bu isi bilen birinin refakatinde hem de sonrasinda sadece alicinin ve saticinin bulusmasindan sonra bu isin resmi boyutunu da takip etme noktasinda firmanin dahil olmasi bence isabetli olacak diye düsünüyorum" diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile