Arınç: İsrailli Heyetle, Tazminat Miktarı Konuşulmadı, Parametreler Belirlendi

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, Mavi Marmara saldırısına yönelik tazminatı görüşmek üzere bugün Ankara'ya gelen İsrail heyetiyle tazminat miktarının konuşulmadığını, sadece parametrelerin belirlendiğini söyledi.

Bakanlar Kurulu sonrası düzenlediği basın toplantısında konuşan Arınç, "İsrailli yetkililer ve Türk tarafının görüşmesi olumlu geçti. Tazminat miktarı konuşulmadı. Ödenecek miktar konusunda meblağın hesaplanmasında yönelik ilke ve parametreler belirlendi." dedi.

Bundan sonraki toplantıda parametreler çerçevesinde tazminat miktarında tam mutabakat sağlandığında ve her iki tarafın yetkili makamlarınca onaylandığında meselenin bitmiş olacağını ifade eden Arınç, "Diplomatik ilişkilerimizin tam temsil düzeyine yükseltilmesinde önemli bir aşama geçilmiş olacaktır." şeklinde kaydetti.

Heyetle henüz tarihi belli olmayan ikinci bir toplantı gerçekleştireceklerini ve bu toplantının yeterli olmaması halinde üçüncü toplantıyla konunun çözülmüş olacağını söyleyen Bülent Arınç, "Türkiye hükümeti olarak özür, tazminat ile Gazze ve Filistin'e uygulanan ablukanın kaldırılmasının süratle çözülmesini istiyoruz." dedi.

İsrail heyetinin ilettiği parametreler arasında Uludere'nin kıstas alınması yönünde talep olduğu iddiaları sorulan Arınç, "Hayır kesinlikle böyle birşey yok ve olmadı." diye cevap verdi.
"BÖYLE BİR ŞEYİ TÜRK HÜKÜMETİNE TEKLİF ETMEK DE HERKESİN KARI DEĞİLDİR"
Arınç, "İsrail'in Akıncı Hava Üssü'nden yararlanma isteği gündeme geldi mi?" şeklindeki bir soruya ise söz konusu iddiaların yer aldığı Sunday Times gazetesinin haberini yalanlayarak cevap verdi. Bu haberin "yalan ve düzmece olduğunu" söyleyen Arınç, "Bu tür manipülatif haberlerin bugün ve bundan sonra daha çok çıkabileceğini tahmin ediyoruz." dedi.

Haberin Dışişleri Bakanlığı'nca da yalanlandığını hatırlatan Arınç, "Gazetenin bunu ne amaçla yayınladığını biliyoruz. Hiçbir şekilde doğru olmayan manipülatif bir olay. Kesinlikle böyle bir şeyi Türk hükümetine teklif etmek de herkesin karı değildir." şeklinde kaydetti.

Paris ziyaretinde bazı Fransız basın yayın organlarına demeç verdiğini belirten Arınç, ancak İsrailli Maariv gazetesinin kendilerine özel mülakat vermiş gibi bir haber yayınladıklarını söyleyerek, böyle bir şey olmadığını vurguladı. İsrail gazetesinin görüşmelerden edindikleri bilgileri sanki mülakat vermiş gibi yayınladığını söyleyen Arınç, "Bu ve buna benzer yakıştırma haberler dedikodular ortaya çıkabilir. Birileri kendi çıkarları için de doğru görebilir.
Sunday Times ve diğer gazetelerden beklenen bir haber olarak görmek mümkün." dedi.

"HER OLAYDA, OLAYIN MAĞDURLARININ TAZMİNAT TALEPLERİ HUKUKİDİR"
Kendisine Mavi Marmara mağdurlarının tazminat istemediklerine dair haberler de sorulan Bülent Arınç, "Her olayda, olayın mağdurlarının tazminat talepleri hukukidir." dedi.

Bu taleplerin mağdurlar için "hem vicdani hem hukuki hem de inançlarının gereği" olduğunu söyleyen Arınç, saldırıdan dolayı çeşitli yerlerde açılmış 27 tazminat davası olduğunu kaydetti.

"Ancak her gün tazminat talebinin zikredilerek konuşulması tazminat miktarının söylenmesi bu şehit ailelerine zor ve ağır geldiğini vurgulayan Başbakan Yardımcısı Arınç, "Hükümet olarak amacımız, yaptığımız özürün ardından zararın tazmin edilmesidir." dedi.

Arınç, "Tazminat şahsa bağlı bir haktır. Bugün istersiniz yarın feragat edebilirsiniz. 500 den fazla şahsı taşıyan bir gemiden herkesin bu hakkını kullanmasını önlemek doğru değil. Sonunda bir karar vardığımızda yapacağımız kabul edenler için ödeme yapmak, kabul etmeyenler için feragatları alıp sonucu bağlamaktır. Devletten devlete tazminatla sonuçlandırmak uluslar arası hukukun kabul ettiği bir yöntemdir." dedi.

Tazminat miktarının konuşulmasının aileleri rencide ettiğini söyleyen Arınç, "Çalışmaların sonucunu aldığımızda kendilerine bu teklifi rahatlıkla yapabileceğiz." diye ekledi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile