Ashton Bingazi'de AB temsilciliği açtı

Kaddafi kuvvetlerine yönelik NATO operasyonları genişlerken, Avrupa Birliği, isyancıların kalesi konumundaki Bingazi'de diplomatik temsilcilik açtı.

Temsilciliği açan Ashton'ın ziyareti, Şubat ayından bu yana Bingazi'ye yapılan en üst düzey ziyaret oldu. Bunun yanı sıra Libya Ulusal Geçiş Konseyi Başkanı Mustafa Abdulcelil’in beraberindeki heyetle 23-24 Mayıs 2011 tarihlerinde Türkiye’ye bir ziyaret gerçekleştirecek. Bingazi NATO Temsilciliği için Türkiye ile İtalya arasında çekişme olduğu öne sürülüyor.

Kaddafi rejimine karşı isyanın başladığı Şubat ayından bu yana Bingazi'yi ziyaret eden en üst düzey yabancı konuk olan AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, muhaliflere güçlü destek sözü verdi.

AB'nin diplomatik temsilciliğinin açılışını yapan Ashton, düzenlediği basın toplantısında "Havalimanı yolunda (bir hayalimiz var) yazılı posterler gördüm. Ben de bugün burada sadece bizim kısa dönemli desteğimizi değil, aynı zamanda desteğimizin derinliğini ve genişliğini göstermeye geldim" dedi. Ashton, “Kaddafi artık gitmeli ve Libya'nın geleceğine Libya halkı karar vermeli” ifadelerini kullandı. AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Ashton, Bingazi'de yaptığı görüşmelerde sağlık, eğitim, sivil toplum, sınır güvenliği ve güvenlik reformu konularını ele aldıklarını söyledi.

Muhalifler ziyaretten memnun

AB'den yapılan üst düzey ziyaret, uluslararası tanınma için çabalayan muhalifleri memnun etti. Muhaliflerin kurduğu Geçici Ulusal Konsey'in başkanı Mustafa Abdül Celil, "Libya halkı bu ziyareti ve AB'nin başlangıcından beri devrime verdiği desteği takdir etmektedir" dedi. Celil, Ashton'ın ziyaretinin "Avrupa Birliği'nin, demokratik ve özgür bir devlet kurmalarına verdiği desteği artırdığını gösterdiğini" söyledi.

Avrupa Parlamentosu'nun Geçici Ulusal Konsey'in tanınması yönündeki çağrılarına karşın halen yalnızca 4 ülke muhalifleri Libya'nın tek meşru temsilcisi olarak tanıyor. Bunlar arasında AB'den yalnızca iki ülke, Fransa ve İtalya bulunuyor. Geçici Ulusal Konsey'i tanıyan diğer iki ülke ise Katar ve Gambiya.

Birçok AB üyesi ülke Kaddafi yönetimiyle ilişkilerini tümüyle keserken, yalnızca Macaristan'ın Trablus'taki diplomatik misyonu faaliyetlerini sürdürüyor. Ashton'un ziyareti sırasında Bingazi'de açılan AB diplomatik temsilciliği, burada geçici olarak bir otel binasında faaliyetlerine başlayacak.

AB'den yeni yaptırımlar

Avrupa Birliği, Kaddafi yönetimi üzerinde baskıları artırmak için daha etkili bir dizi yaptırım üzerinde çalışıyor.

Reuters haber ajansı, Batılı diplomatik kaynaklara dayandırdığı haberinde, AB'nin Libya'daki bazı limanları kara listeye almaya hazırlandığını duyurdu. Bu girişimle Libya yönetiminin petrol ithal ve ihraç etmesinin engellenmesi amaçlanıyor. Konunun AB dışişleri bakanlarının Pazartesi günü Brüksel'de yapacakları toplantıda gündeme gelebileceği belirtiliyor.

NATO'dan yeni operasyonlar

AB muhaliflere desteğini güçlendirirken, NATO da Libya'daki operasyonunu genişletiyor. NATO'dan yapılan açıklamada, ittifakın uçaklarının dün 49 operasyon gerçekleştirdiği bildirildi. Uçakların Trablus yakınındaki komuta ve kontrol tesislerini, mühimmat depolarını, hava savunma radarlarını vurduğu belirtildi.

Ulusal Konsey Başkanı Türkiye'ye geliyor

Libya Ulusal Geçiş Konseyi Başkanı Mustafa Abdulcelil, 23-24 Mayıs’ta Türkiye'ye bir ziyaret gerçekleştiriyor.


Abdülcelil'in ziyaretiyle ilgili açıklamada şunlar kaydedildi:
Libya Ulusal Geçiş Konseyi Başkanı sıfatıyla ülkemizi ilk kez ziyaret edecek olan Sayın Abdulcelil, Sayın Cumhurbaşkanımız ve Sayın Başbakanımız tarafından kabul edilecek, Sayın Bakanımız ile görüşecektir.


Ziyaret sırasında Libya’daki son gelişmelerin ele alınması, ayrıca ülkemiz tarafından yürütülen Libya halkına yönelik insani yardım faaliyetleri ile ilgili olarak eşgüdüm ve işbirliğinin arttırılması imkanları üzerinde durulması öngörülmektedir.”

NATO Bingazi temsilciliği için Türkiye-İtalya çekişmesi

Alman Financial Times Deutschland gazetesi Türkiye ve İtalya'nın Bingazi’deki NATO temsilciliğin başına geçmek istediğini yazdı.Haber şöyle:

NATO içinde, İttifak’ın Libya’nın Bingazi şehrindeki yeni iletişim bürosu ile ilgili şiddetli bir kavga yaşanıyor. Gazetemizin edindiği bilgilere göre İtalya ve Türkiye, asilerin kalesindeki NATO temsilciliğinin başına geçmek için kıyasıya bir mücadele veriyor. NATO sözcüsü de Bingazi’deki temsilcilikle ilgili bir tartışma olduğunu, bunun ne kadar süreceğini kestiremediklerini teyit etti.

NATO bağlantı bürosunun kurulması bu tartışma yüzünden haftalar hatta aylarca gecikebilir. NATO, asilerin Geçici Konseyi ile sürekli temas hâlinde olmak, mesajları ulaştırmak ve direnişçilerle kamu çalışmalarını iyi bir şekilde koordine edebilmek için nisan ayında temsilcilik açılmasına karar vermişti.

Yaşanan ihtilaf, İttifak içinde Libya konusunda yaşanan görüş ayrılığını ortaya koyuyor. Roma’daki hükûmet, Geçici Konseyi Libya’nın temsilcisi olarak tanırken Ankara bu adımı atmakta hâlâ tereddüt ediyor. Hem eski sömürge gücü İtalya hem de Müslüman Türkiye, kendilerini Batı ile petrol zengini ülke arasında önemli bir köprü olarak görüyor. İşin iç yüzünü iyi bilen bir NATO yetkilisi, “Burada prestij ve iki devletin savaş sonrası kurulacak hükûmetle ilişkilerinde avantaj elde etmeleri söz konusu” diyor. İngiltere, Fransa ve AB’nin ardından Almanya da yakında Bingazi’de bir iletişim bürosu açmak istiyor.

Temsilcilik meselesi, haziran başında Brüksel’de yapılacak olan NATO-Savunma Bakanları Toplantısında tırmanabilir. NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen’in bu toplantıda, çok sayıda karargâhın kapatılmasını öngören NATO Yapılanma Reformu planlarını açıklaması bekleniyor. Bu bağlamda Türkiye’de İzmir, İtalya’da Napoli ve Heidelberg’deki (Almanya) karargâhlar kapatılma korkusu yaşıyor. Bir diplomat “çok çirkin şeyler” olacağından endişeleniyor.(EurActiv.com)
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile