Aşık Veysel, Ölümünün 43. Yılında Anılacak

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanlığı Kültürel Etkinlikler Müdürlüğü, aşıklık geleneğinin temsilcilerinden Aşık Veysel'in ölümünün 43. yılında anma etkinliği düzenleyecek

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanlığı Kültürel Etkinlikler Müdürlüğü, aşıklık geleneğinin önemli temsilcilerinden halk ozanı Aşık Veysel'i ölümünün 43. yıl dönümünde türkülerle anacak.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan yazılı açıklamaya göre, 21 Mart Pazartesi günü 20.00'de Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda başlayacak etkinlikte Zara ve Serkan Çağrı konser verecek.

Yazdığı eserler ve söylediği deyişler ile insan sevgisi, barış, hoşgörü ve birlikteliğe vurgu yapan gönül insanı Aşık Veysel, 'Uzun İnce Bir Yoldayım', 'Dostlar Beni Hatırlasın', 'Kara Toprak' gibi eserleri ile ölümsüzleşmişti.

Aşık Veysel'in kızı Hayriye Özer ve torunu Çiğdem Özer ile aile üyelerinin de katılacağı anma etkinliği, halka açık ve ücretsiz olacak.

- Aşık Veysel

20. yüzyıl aşık halk edebiyatının son halkası olan Aşık Veysel, 1894'te Sivas'ın Şarkışla ilçesine bağlı Sivrialan Köyü’nde dünyaya geldi. Asıl adı Veysel Şatıroğlu'dur. Veysel'in iki kız kardeşi yörede yaygınlaşan çiçek hastalığına yakalanarak yaşamlarını yitirdi. Veysel de yedi yaşında aynı hastalıktan dolayı gözlerini kaybetti. Babasının kendisine oyalanması için aldığı sazla önce başka ozanların türkülerini çalmaya başlayan Aşık Veysel, daha sonra Ahmet Kutsi Tecer'in teşvikleriyle kendi sözlerini yazıp söyledi. Çamşıhlı Ali ve Molla Hüseyin adlı saz ustalarından ders alan Veysel şiirlerinde; yurt sevgisi, kardeşlik, birlik, dünyanın geçiciliği, ölüm, sevgi gibi temaları işledi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile