ASİMED'e göre Ermenistan Karabağ'a dönüş planı yapıyor

Asılsız Soykırım İddialarıyla Mücadele Derneği (ASİMED) Başkanı Yrd. Doç. Dr. Savaş Eğilmez, Ermenistan'ın Karabağ'a dönüş planı yaptığını ve bunu so

Asılsız Soykırım İddialarıyla Mücadele Derneği (ASİMED) Başkanı Yrd. Doç. Dr. Savaş Eğilmez, Ermenistan'ın Karabağ'a dönüş planı yaptığını ve bunu sonuçlandırma amacıyla çalışmalarını hızlandırdığını ileri sürdü.

ASİMED Başkanı Savaş Eğilmez, Erivan'ın tarihteki nüfus yapısı ile Azerbaycan ve Ermenistan arasında soruna neden olan Karabağ ile ilgili açıklamada bulundu. Karabağ'da Ermeni nüfusunun 300 bine çıkarılmak istendiğine dikkat çeken Eğilmez, kültürel açıdan Türklerin yok edilmeye çalışıldığını iddia etti. Ermeniler'in uzun zaman önce hazırlamış oldukları Karabağ'a Dönüş (Return to Artsakh) isimli planı sonuçlandırmak için çalışmalarını hızlandırdığını ifade eden Eğilmez, "Bir taraftan Ermeni nüfusunu artırırken diğer taraftan da hem demografik hem de kültürel açıdan bölgede Türkleri hızla yok etmeye çalışıyorlar. 20 binden fazla Azeri öldürülmüş, 50 binden fazlası etkisiz hale getirilmiş ve 4 binden fazla insan da tutsak edilmiştir. Bunların yanında Türklerden kalan eski anıtların, camilerin ve mezarlıkların çoğu yok edilmiştir." dedi.

Karabağ'ın ASALA ve PKK terör örgütleri ile uyuşturucu ticaretinin en önemli üssü haline getirildiğini ifade eden Eğilmez, "Bölgenin demografik yapısı üzerinde uygulanmak istenen planın daha büyüğü 19.yüzyılın son yarısı ve 20.yüzyılın başında gerçekleştirilmiş ve bugün ki Ermenistan sınırları içerisinde yaşayan yüz binlerce Türk bölgeden ya zorla göç ettirilmiş ya da öldürülmüştür. Rusya'nın nüfus istatistiklerine göre 1886-1915 yılları arasına Erivan'da Türk nüfusu bölge nüfusunun yüzde 40.4'ünü oluşturmaktaydı. Aynı bölgenin 1908 yılı istatistiklerine göre bu oran yüzde 42.4 idi. 1909 yılı nüfus istatistiklerine göre bölgedeki Türk sayısı 357 binlerdeydi." ifadelerini kullandı.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile